szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Idehaza, akárcsak Európa-szerte, megosztott a közvélemény: az oltáspártiak és az ellenzők érvei elbizonytalanítják azokat, akik egyértelmű útmutatást szeretnének hallani.

A rendszerint pesszimista magyarokon mintha eluralkodott volna az optimizmus. Sokan úgy vélik, ha egyáltalán lesz új típusú influenzajárvány, az nem okoz majd súlyos tüneteket, néhány napos gyengélkedéssel még a legrosszabb esetben is meg lehet úszni a dolgot. „Az egyes emberekre nézve ez elképzelhető, társadalmi méretekben azonban más a helyzet” – állítja Bujdosó László, a Pandémiás Prevenciós Bizottság elnöke. Könnyen lehet, hogy mivel a H1N1-vírus ellen védtelenek az emberek, megismétlődik a 41 évvel ezelőtti helyzet, amikor a hongkongi influenza terjedésének első évében 2,3 millió beteget jelentett a magyar egészségügy. Akkor a járványszezon végére készült csak el az oltóanyag. Az enyhe lefolyású fertőzés minden ezredik beteg számára végzetesnek bizonyult: 2300-an haltak bele a vírussal való találkozásba.

Mivel az influenza cseppfertőzéssel – köhögéssel, tüsszögéssel – terjed, a gyakori kézmosás, ha nem is felesleges, de érdemben nem előzheti meg a kórokozó terjedését. Valódi védelmet – ha nem is 100 százalékosat – az immunizálás, vagyis a védőoltás jelenthet. Mivel Magyarországon a világon az elsők között sikerült előállítani a H1N1 elleni oltóanyagot – lévén hogy rendelkezésre állt a technológia és a kapacitás, a korábban elkészült úgynevezett modellvakcina –, a szezonális védekezéssel egy időben megkezdődhet a pandémiás járvány elleni immunizálás is. Ugyanakkor internetes fórumokon orvosok vonják kétségbe az oltás hatékonyságát, némelyek a legkülönfélébb veszélyekre hivatkozva egyenesen lebeszélnek a vakcina beadásáról. „Ez nem kizárólag magyar sajátosság, s nem is csak az influenza kapcsán tapasztalható Európa-szerte az oltásellenesség – ráadásul éppen az iskolázottabb, műveltebb körökben. Pedig a 20. század nagy vívmánya, a fertőző betegségek legyőzése egyértelműen az oltóanyagoknak köszönhető” – mondta a HVG-nek Jakab Zsuzsanna, az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ igazgatója.

Az első 650 ezer adag ingyenes – a leginkább veszélyeztetetteknek szánt – pandémiás oltóanyag kiszállítása a háziorvosokhoz október első napjaiban megkezdődött, s ezzel egy időben a morgolódás is hangosabbá vált. „Nem volt elég idő az oltóanyag klinikai vizsgálataira”, „nem ismerjük az összetételét”, „nem vállalhatunk felelősséget a beadásáért, mert minket vesznek elő, ha valamilyen egészségkárosító mellékhatása lesz” – sorolják kifogásaikat a háziorvosok. Minthogy a világ nagy gyártói – hiszen egyszerre kapták meg az Egészségügyi Világszervezettől az új vírustörzset – egyszerre álltak a startvonalhoz, nagyjából ugyanannyi idejük jutott a klinikai vizsgálatokra is, ezért sehol nem áll rendelkezésre hosszú alkalmazási tapasztalat.

Így van ez a szezonális oltásokkal is, az engedélyezés nemzetközileg elfogadott folyamata gyorsított – máskülönben csak jóval a járványszezon után készülhetne el egy-egy vakcina. Az is különös, hogy a hazai orvosok éppen most nem elégszenek meg az Országos Gyógyszerészeti Intézet forgalomba hozatali engedélyével, hiszen ezt a kétséget bármilyen más vakcinával vagy gyógyszerrel kapcsolatban felvethetnék. Ahogy a gyógyszerek összetétele, hatóanyaga, úgy a vakcináé sem titkos: szerepel az OGYI engedélyében. A beadott szer – legyen az bármilyen medicina – mellékhatásaiért, szövődményeiért pedig nem az orvos, hanem a gyártó felel. „A háziorvosok a nem kötelező védőoltások beadása során nem jogosultak a betegekkel semmiféle olyan nyilatkozatot aláíratni, amely kizárja az oltóanyag által okozott, vagy más, az orvosi kezelésből fakadó felelősséget (kártérítési felelősséget)” – foglalt állást a Magyar Orvosi Kamara Etikai Tanácsa.

Érvek és ellenérvek (Oldaltörés)

„A magyar vakcina nem jó, az EU-ban nem is fogadnak el teljes vírust tartalmazó oltóanyagot, ez pedig ilyen” – érvelnek aggódó gyermekorvosok, félelmet és tévképzeteket keltve a laikusokban. „Az elölt teljes vírust tartalmazó oltóanyag hatékonyabb, erősebb immunválaszt vált ki a szervezetből, mint a némileg eltérő technológiával előállított, úgynevezett split – hasított – vírust tartalmazó. Ezt tudjuk a szezonális oltás egy évtizedes tapasztalataiból” – magyarázta Bujdosó, miért nem kell tartani a „teljes vírustól”. A védelem fontosságát hangsúlyozva nemcsak magát, hanem gyermekeit is beoltatta már az első kísérleti körben.

Az orvosok húzódozásáért jórészt az egészségügyi kormányzat elégtelen kommunikációja okolható. A doktorok nem kapták meg – vagy csak meglehetősen későn – azokat az információkat, amelyek meggyőzhették volna őket az oltóanyag biztonságosságáról. Nem vitathatták meg szakmai körökben az őket izgató kérdéseket sem. „Négy óra rendelési idő alatt tucatszor elmagyarázom a védelem szükségességét, de 1500-2000 betegnél ez lehetetlen, napi többórás túlmunkát jelentene heteken keresztül” – jelezte a mulasztás következményét Komáromi Zoltán háziorvos, országos szakfelügyelő, a Pandémiás Bizottság tagja.

Márpedig a háziorvosokon áll vagy bukik az oltóanyag sorsa, amelynek legyártására több mint 4 milliárd forintot ígért oda – jövő évi fizetéssel – az Omninvest Kft.-nek az egészségügyi tárca. Ugyanakkor a beadásra s az azzal járó szigorú, tételes adminisztrációra betegenként 210 forintot ígért az orvosoknak, ötödannyit, mint amit ők méltányosnak, a megszaporodott munkához szükséges szakképzett segítség finanszírozására elegendőnek gondolnának. Márpedig így nemcsak az elkészült vakcina jelentős része veszhet kárba, hanem a járvány kitörése olyan ügyeleti rohamot indít el, amellyel lehetetlen lesz megbirkózni.

Egyelőre még azt sem tudni, mikor vásárolhatnak a gyógyszertárakban H1N1 elleni vakcinát azok, akik nem jogosultak az ingyenes ellátmányra. Nagykereskedelmi joga kivételesen az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetnek, nem pedig a gyógyszernagykereknek lesz – tudta meg a HVG Kárpáti Zsuzsától, az EKI igazgatójától. A szokottnál szorosabb kontroll alatt kell figyelni a forgalmazásra – indokolta a rendkívüli eljárást –, nehogy külföldiek vásárolják fel az Európa-szerte hiánycikknek számító, az itthon mintegy 1800 forintért patikába kerülő vakcinát. Szinte bizonyos, hogy – szemben a szezonális influenza elleni oltással – a pandémiás oltóanyag külföldi versenytárs nélkül marad, mivel a nemzetközi „szabadpiacon” senki nem kínál ilyen szert: a nagy gyártók hosszú ideig el lesznek foglalva az előre lekötött mennyiségek leszállításával, amelyért a magyarországi ár többszörösét kérik el.

GÁTI JÚLIA

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Oroszország: 95 százalékos a vakcinánk, egy oltás ára 3000 forint alatt lesz

Oroszország: 95 százalékos a vakcinánk, egy oltás ára 3000 forint alatt lesz

Az USA-ban már elkezdődött: ismét felütötte a fejét a vécépapírhiány

Az USA-ban már elkezdődött: ismét felütötte a fejét a vécépapírhiány

Kutatók állítják, egy különleges terápiával visszafordítható az öregedés

Kutatók állítják, egy különleges terápiával visszafordítható az öregedés