szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Meghosszabbította április 19-ig a nyomozási bíró a terrorcselekmény bűntette és más bűncselekmények miatt folyó eljárásban Budaházy György előzetes letartóztatását pénteken - közölte Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője.

A tavaly június óta előzetes letartóztatásban lévő Budaházy György vonatkozásában - a bíróság álláspontja szerint is - fennáll az eljárás meghiúsításának, illetve a bűnismétlésnek a veszélye, illetve Budaházy jelenléte az eljárásban csak a legszigorúbb kényszerintézkedés fenntartásával biztosítható. A végzés nem jogerős, az ellen a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be. A büntetőügynek jelenleg 16 gyanúsítottja van, akik közül - Budaházy Györggyel együtt - jelenleg 11 személy van előzetes letartóztatásban.
    
Keresztes Imre közlése szerint Budaházy Györggyel szemben a főügyészség a héten további olyan bűncselekmények megalapozott gyanúját közölte, amelyekkel kapcsolatban a csoport több tagját már korábban gyanúsítottá nyilvánította. Budaházy György panasszal élt a gyanúsításközlés ellen, majd megtagadta a vallomástételt. Budaházyt azzal gyanúsítják, hogy 2007 elején egy több személyből álló, Hunnia Mozgalomnak nevezett csoportot hozott létre és vezetett azért, hogy országgyűlési képviselők elleni támadásokkal - őket megfélemlítve - befolyásolják a parlamenti döntéseket. A csoport tagjai Budaházy György utasítására 2007. december 13-a és 16-a között hajtottak végre Hiller István és Kóka János országgyűlési képviselők ingatlanjai ellen - általuk "figyelmeztető akciónak" nevezett - fegyveres, illetve Molotov-koktélos támadásokat. 2007. december 16-án az interneten megjelent közleményben figyelmeztették az összes országgyűlési képviselőt arra, hogy "senki nem utolérhetetlen", és ennek tudatában a 2007. december 17-i szavazáson nemmel szavazzanak. 
  
A nyomozóhatóság szerint ugyancsak Budaházy utasítására - aki magát "Katonai Parancsnokság" néven jelölte - 2008. február 7-éről 8-ára virradó éjszaka a csoport tagjai Cegléden, Dunaújvárosban, Rácalmáson, Gödön, Kunhegyesen, Sarudon hajtottak végre országgyűlési képviselők ingatlanjai ellen Molotov-koktélos támadásokat, ezzel akarták befolyásolni az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény Országgyűlés általi elfogadását.

Tavaly április 8-án egy miskolci országgyűlési képviselő, egy Szigetváron lakó országgyűlési képviselő és egy adonyi országgyűlési képviselő házánál helyeztek el Budaházy utasítására a csoport tagjai futball-labdába rejtett pokolgépet. A bombákat egy időben akarták felrobbantani, amit a rendőrség akadályozott meg. Keresztes Imre közleménye szerint Budaházy és bűntársai a cselekmény elkövetésekor tudatában voltak annak, hogy a robbantásra használni kívánt anyag alkalmas az emberélet kioltására. Az újabb gyanúsítások szerint Budaházy adott utasítást a csoport tagjainak az MSZP kispesti és kőbányai székháza elleni, 2007. október 19-ei Molotov-koktélos támadásokra. A kispesti irodánál a felhasznált palackok nem gyulladtak meg, így végül csak százezer forint kár keletkezett az épületben. A kőbányai székháznál félmillió forint volt a kár.

Szintén meggyanúsították a héten Budaházyt azzal, hogy ő adott utasítást a "Vörös Csepel" nevű csepeli szórakozóhely elleni 2007. december 5-i Molotov-koktélos támadásra. A szórakozóhely részben kiégett és másfél millió forint kár keletkezett. Az új gyanúsítások között szerepel a Hollán Ernő utcai Broadway jegyiroda elleni, 2008. április 1-jén elkövetett Molotov-koktélos támadás. A jegyiroda kiégett, 3 millió forint kár keletkezett.
 
A nyomozó ügyészek szerint a belvárosi Action Bár elleni, 2008. június 27-én elkövetett, 300 ezer forint kárt eredményező Molotov-koktélos támadásra is Budaházy György adott utasítást, továbbá a VIII. kerületi Magnum Fittnes Szalon elleni 2008. július 2-ai Molotov-koktélos támadásra is. Ugyancsak az ő megbízására követték el a Szilvásy György lesencefalui ingatlanja elleni támadást, valamint Csintalan Sándor bántalmazását. 
 
A Központi Nyomozó Főügyészség Budaházy Györgyöt mindezek alapján terrorcselekmény bűntettével, robbanóanyag és robbantószer készítésével elkövetett robbanóanyaggal visszaélés bűntettével, emberölés előkészületének bűntettével és aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés bűntettének elkövetésével gyanúsítja. A nyomozóhatóság szerint Budaházy György a cselekményeket bűnszervezetben, annak vezetőjeként követte el.
VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!