szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két önkormányzati feljelentés kapcsán nyomozás indult a tavaly nyáron várossá vált Pacsa polgármestere ellen közokirat-hamisítás, sikkasztás és csalás gyanúja miatt.

Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség szóvivője közölte: a polgármester ellen a Zalaegerszegi Városi Ügyészségre közokirat-hamisítás és más bűncselekmények gyanúja miatt érkezett feljelentés. Az ügyészség elrendelte a nyomozást, amelyet a zalaegerszegi rendőrkapitányság folytat le.

Zala megyében tizedikként, a múlt év nyarán nyilvánította várossá a köztársasági elnök az addigi nagyközséget, amelynek polgármestere a független Henczi Zoltán. A Zalai Hírlap korábbi beszámolói szerint a képviselő-testület és a polgármester között az utóbbi hónapokban feszültség alakult ki amiatt, hogy a testület nem szavazta meg a városvezető saját fizetésének megemelésére vonatkozó kérését.

Szabados Gyula körjegyző elmondta: az önkormányzattól valóban két ügy miatt küldtek feljelentést az ügyészségnek. Az első ügyben sikkasztás gyanúja merült fel, ugyanis októberben kiderült, hogy a polgármester 2009 januárjától a számára testületi döntés alapján járó költségtérítésnél magasabb összeget vett fel. A 350 ezer forintos havi fizetése mellett 20 százalékos, vagyis 70 ezer forintos költségtérítésre volt jogosult, ennek ellenére az elmúlt évben havonta 96 600 forintot vett fel a pénztárban.

Minderre azután derült fény, hogy a polgármester beperelte a képviselő-testületet fizetésemelésének elmaradása miatt, a munkaügyi perben szükséges kimutatások készítésekor azonban előkerültek a magasabb költségtérítés kifizetésére vonatkozó dokumentumok. (A polgármester első fokon megnyerte a munkaügyi pert, de a testület fellebbezett a döntés ellen.)

A körjegyző hozzátette: a másik ügyben közokirat-hamisítás és csalás gyanúja miatt kezdeményeztek eljárást a polgármesterrel szemben, miután közérdekű bejelentés érkezett a hivatalba. A bejelentés alapján megállapították, hogy a város vezetője addigi otthonából egy valójában nem létező lakcímre jelentkezett át, így a felesége gázár-támogatásban részesülhetett.

A jegyzői vizsgálat alaposnak találta a bejelentést az okmányirodától és a Magyar Államkincstártól kapott visszaigazolások alapján, ezért hatáskör hiányában hivatalból továbbította a feljelentést a Zalaegerszegi Városi Ügyészségre – közölte Szabados Gyula.

Henczi Zoltán polgármester arról számolt be: tud arról, hogy a képviselő-testület feljelentései alapján nyomozás indult ellene, de őt ennek kapcsán a hatóságok még nem keresték meg. Hozzátette, hogy a feljelentések tartalmáról sem tud részletesebben, mert az ő kizárásával döntöttek azoknak a benyújtásáról.

A pacsai városvezető az általa a képviselők ellen, a fizetésének megemeléséért indított munkaügyi pere kapcsán megerősítette, hogy azt első fokon megnyerte. Az ítélet azonban nem válhatott jogerőssé, mert a testület fellebbezést nyújtott be a döntés ellen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!