szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sokkal nagyobb a robbanás miatt megsérült Balaton utcai ház károsodása, mint azt a szakemberek korábban gondolták. Az V. kerületi polgármester szerint a lakók talán már két hét múlva visszatérhetnek otthonaikba.

Előreláthatólag két hét múlva – a tető újjáépítése és a közművek visszakötése után – költözhetnek vissza a lakók a budapesti Balaton utcai házba, amelyben január 8-ára virradóra robbanás történt – közölte Rogán Antal, az V. kerület fideszes polgármestere pénteken.

A polgármester elmondta, hogy már elhárult az életveszély, így nincs omlásveszély sem a házban. Minden bontási munkálat befejeződött, jelenleg a tető újjáépítése, az ötödik emeleti függőfolyosó megerősítése és a tűzvizsgálat van folyamatban – tette hozzá.

Az épület öt szintje közül négy már megközelíthető, csak a legfelső szint van lezárva, mert ott folynak az újjáépítési munkálatok – hangsúlyozta a polgármester. Az épületben jelenleg se víz, se gáz, se áram nincs. Ezeket csak azután tudják visszakötni, hogy a szakemberek végeztek a vizsgálattal. 

Rogán Antal közlése szerint a munkálatokra az önkormányzat 50 millió forintot fordított. Ezen felül lakásonként minden károsult kapott 50 ezer, a gyermekes családok 100 ezer, a kettőnél több gyermeket nevelők pedig 150 ezer forintnyi segélyt. Eddig kilencen kértek elhelyezést az önkormányzattól.  A polgármester kitért arra: a hivatal jövő keddre dolgozza ki azt a menetrendet, amely tartalmazza majd a visszaköltözés pontos ütemtervét.

Dobson Tibor, Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság főosztályvezetője csütörtökön még azt mondta, hogy sokkal nagyobb a robbanás miatt megsérült ház károsodása, mint azt a szakemberek korábban gondolták; az omlásveszélyt még nem tudták elhárítani, ezért a helyszíni tűzvizsgálat sem kezdődhetett el.

Közlése szerint csak a tűzvizsgálat befejeztével lehet egyértelműen megállapítani, hogy mi okozta a robbanást, amelynek következtében a lakás tulajdonosa, egy 80 éves férfi meghalt, három másik ember pedig kórházba került. A robbanás idején 86-an tartózkodtak az épületben. Őket kiköltöztették, többségük rokonoknál kapott elhelyezést. A rendőrség közveszély-okozás miatt nyomozást indított ismeretlen tettes ellen.

Balogh Klára, a ház közös képviselője korábban úgy nyilatkozott: a lakók által tulajdonolt épületben, vagyis a nem önkormányzati lakásokban több száz millió forintos kár keletkezett; a háznak van biztosítása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!