szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tarlós István szerint a jelenlegi 67 fős Fővárosi Közgyűlést 35 fősre lehetne csökkenteni akár már idén ősztől is. A Fidesz fővárosi frakcióvezetője az MTI-nek adott interjújában a sokat emlegetett elszámoltatásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: „nincs benne vad vágy” az iránt, hogy például Demszky Gábor főpolgármesterről „előásson valamit”, de ha felhatalmazást kap Budapest vezetésére, jogászcsapattal fogja vizsgáltatni a létező szerződéseket.

A politikus kifejtette: a választási kampányban a budapesti kerületek tartoznak hozzá, és nagyjából a szociális népszavazási kampányban bevált technikákat fogja alkalmazni, amelyeknek egyik legfontosabb eleme az emberekhez való közeledés. Tarlós István elmondta: lesznek nagygyűléseik, de szerinte – ahogyan az eddigi kampányokban is tette – először azok közé az emberek közé kell elmenni, akiknél barátságtalanságra, ellenségességre lehet számítani.

Szólt arról is, hogy kampánya egy speciális kampány lesz, mert – mint mondta – vissza kell adni a budapestieknek a tőlük ellopott illúziót, azt, hogy a város lehet rendezett és „rendszerelvűen” működő. Ezt illusztrálni is fogják adatokkal, tényekkel és a szocialisták 15 éves működésének bemutatásával. Tarlós István szerint ugyanis a városvezetés, de „különösen az önmagukat szocialistának minősítők” rendkívül szelektíven alkalmaznak adatokat, iratokat, tényeket.

A lehetséges választási eredményekkel kapcsolatban a frakcióvezető kiemelte: optimális eredményre – arra, hogy mindenhol győzhetnek – nem szokott számítani, „ellenben egy komoly győzelemre érdemes kalkulálni, és dolgozni érte”. Véleménye szerint egyre nyugodtabban, intenzívebben kell dolgozni, nem szabad vitába szállni „képtelen állításokkal”, hiszen a budapesti szocialisták ilyenekkel igyekeznek a városlakókat félrevezetni.

A Fidesz fővárosi listáját, illetve az ő helyét firtató kérdésre azt mondta: ez őt nem foglalkoztatja, nem tudja, nem kérdezett rá soha. Arra készül hosszú évek óta, hogy Budapest főpolgármestere legyen – jegyezte meg. Arra, hogy miként vélekedik egy MDF-SZDSZ együttműködésről, úgy válaszolt: „nem becsülök le senkit”, de szerinte ha az önkormányzati választásokra az MSZP össze is fog e „konglomerátummal”, akkor sem lesz a Fidesz rosszabb helyzetben, mint 2006-ban. „Eklektikus mutatványba – egy ideológiai kavalkádba – igyekeznek összegyűjteni egy csomó bukott politikust” – fogalmazott.

Álláspontja szerint a Fővárosi Közgyűlésben június után lényeges ügyekben döntések már nem születhetnek. „Most is tapasztalni már olyan lépéseket, amelyekkel a fővárosi városvezetés kényszerpályára helyez ügyeket, nem törődik azzal, hogy mennyibe kerül mindez a városnak, és hogy egy új városvezetés mit fog azokkal kezdeni” – magyarázta. Közölte, a város érdekét szolgáló ügyekben nem lesznek destruktívak, de abban nem lesznek partnerek, hogy az utolsó hónapokban „politikai kármentést végezzenek”.

A sokat emlegetett, az esetleges Fidesz-győzelem után következő elszámoltatással kapcsolatban úgy vélekedett: ha főpolgármester lesz, nem azzal fogja tölteni az idejét, hogy keressen valamit Demszky Gábor (SZDSZ) ellen; „bennem nincs olyan vad vágy, hogy minden áron előássak itt valamit, és valakiknek álmatlan éjszakákat okozzak. (...) Ezt nem tervezem, erre nem vagyok alkalmas”.

Ugyanakkor leszögezte: megválasztása esetén egy nem túl nagy, de szakmailag nagyon erős jogászcsapatot állít fel, hiszen „ha valami a munka során a fejemre esik, nem akarom, nem is tudom elfordítani a fejem”. Kifejtette: meg akarja akadályozni, hogy egy új vezetésnek egyes számlák, szerződések miatt kelljen magyarázkodnia; az el nem végzett munkákat, meg nem alapozott számlákat pedig nem engedi majd kifizetni. Hozzátette azt is, ha kiderül, hogy ezeket a szerződéseket rosszhiszeműen kötötték meg, annak lehetnek jogi következményei.

A Fidesznek a kisebb államról szóló terveit firtató kérdésre azt válaszolta: szerinte a Fidesz elszánt, és a többi párt is nehezen tudná megtenni, hogy ne szavazza meg a csökkentést. A jelenlegi budapesti 67 fős közgyűlést szerinte 35 fősre lehetne csökkenteni, ezzel kapcsolatban nem találkozott még ellenvéleménnyel. Az ősszel felálló új közgyűlés már akár ezzel a csökkentett létszámmal működhetne – mondta.

Arra a kérdésre, hogy szerepel-e a Fidesz hosszú távú tervei között a parlamenti és az önkormányzati választások időpontjának eltolása különböző évekre, azt válaszolta: folyik ilyen irányú gondolkodás, és ez a lépés logikus is lenne, de csak a távlati célok között szerepel. „Azt tanácsolnám a szocialistáknak: ne reménykedjenek abban, hogy ezt a fővárosi ciklust meghosszabbíthatják” – fűzte hozzá. A két választás idei eltolása szerinte idén még kizárt, de személy szerint elképzelhetőnek tartja, hogy a következő önkormányzati ciklus már 5-6 éves legyen.

Tarlós István úgy látja, a kétszintű önkormányzati rendszer megbukott Budapesten. Hozzátette: több elképzelés fut a változtatással kapcsolatban, de egy új közigazgatási rendszer felállításához a kétharmados önkormányzati törvényen kívül legalább fél tucat törvényt kellene módosítani. Személyes véleménye az, hogy egy teljesen új közigazgatási modell – amelyben akár kevesebb kerület van – legfeljebb a következő utáni ciklustól lehet életképes.

Tarlós István esetleges főpolgármesterré választása utáni három első intézkedése közé sorolta a pénzügyi helyzetről, a kötelezettségvállalásokról készítendő leltárt, hogy a mai ellenfelei ne próbálják fél év múlva „a nyakába varrni” nemcsak azt, amit elmulasztottak, hanem azt is, amit az ő embereik esetleg elloptak. A második lépés a pénzügyi helyzet stabilizálása lenne, a harmadik pedig a működési feltételek biztosítása, a beruházások áthangolása és új városházi, illetve belső működési struktúra kialakítása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!