szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vasárnap is folytatódik a BKV-sztrájk, mert nem született megállapodás a kollektív szerződésről a cég menedzsmentje és a szakszervezetek között a szombat esti tárgyalásokon sem, de az álláspontok mindkét fél szerint sokat közeledtek; vasárnap estére megszülethet a megállapodás.


Kocsis István, a BKV vezérigazgatója a tárgyalások után azt mondta: bár közeledtek az álláspontok, sok anyagot kell még áttekinteni, egész éjjel dolgozni fognak és vasárnap 17 órakor folytatják a tárgyalásokat. A BKV első embere szerint jó esély van arra, hogy megtalálják a kompromisszumot. A szakszervezetek tettek új ajánlatot, de ennek tartalmáról Kocsis István nem kívánt nyilatkozni.

Hogy az ajánlatot elfogadhatják-e a nem sztrájkoló szakszervezetek, azt mondta: megpróbálják meggyőzni őket arról, hogy fogadják el az új javaslatot, mert ebből a helyzetből csak kompromisszummal lehet kijönni. Földényi György, a sztrájkbizottság elnöke úgy fogalmazott: ők is úgy látják, hogy vasárnap megszülethet a megállapodás. A szakszervezetek új és a BKV régebbi ajánlatát megpróbálják "összefésülni" - tette hozzá.

Földényi szerint voltak olyan részei a BKV ajánlatának, amit a szakszervezetek kértek, de összességében elfogadhatatlanok voltak. A folyamatos egyeztetések során eljutottak arra a pontra, hogy a 3 százalékos nyugdíj- és egészségbiztosítás pénztári támogatás a kollektív szerződés része lehet, de erről a bértárgyaláson is hajlandók tárgyalni. A 6 ezer forintos melegétkeztetési utalvány átváltható lehet internet utalvánnyá és úgy tűnik, hogy sikerül az év végi 45 ezer forintos ajándékutalványt is megtartani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!