szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megállapodtak a sztrájkot meghirdető szakszervezetek a BKV vezetésével a kollektív szerződésről vasárnap este, így hétfő nulla órától felfüggesztik a munkabeszüntetést - jelentette be Kocsis István, a közlekedési társaság vezérigazgatója a tárgyalásokat kővetően.

Hétfő reggel rendben megindul a közösségi közlekedés a fővárosban, miután  BKV vezetése vasárnap este megállapodott a sztrájkot hirdető 14 szakszervezettel a hatodik napja tartó sztrájk felfüggesztéséről - tudatta a közlekedési társaság az MTI-vel. Kisebb fennakadások még előfordulhatnak - közölték.

A BKV új ajánlata mindkét fél számára elfogadható és előnyös, a BKV tudja tartani az üzleti modellben elfogadott kiadásokat, mégis megtalálták azokat a "csatornákat", amelyeken keresztül a szakszervezeteknek meg tudják adni azt, amit követelnek, de ennek tartalmáról a bértárgyalásokon állapodnak meg - mondta Kocsis István vezérigazgató.

A vezérigazgató és Földényi György, a sztrájkbizottság elnöke a sajtó nyilvánossága előtt írta alá a sztrájkmegállapodást, a bizottság pedig hétfő 0 órától felfüggesztette a sztrájkot. Kocsis István az aláírást követően elmondta: figyelembe vették egymás lehetőségeit, mindkét fél elment addig, amíg elmehetett, és a cég stabilitása is megmarad. Hozzátette: megnyílhat az út a kollektív szerződés aláírására, amennyiben a nem sztrájkoló szakszervezetek is elfogadják az ajánlatot. Bízik abban, hogy hétfőn vagy kedden aláírhatják a kollektív szerződést.

Kifejtette: a megállapodás szerint a kollektív szerződésben kezelik a 3-3 százalékos egészség- és magánnyugdíj-pénztári támogatást, de az éves bértárgyalásokon ennek végső értékét minden évben áttekintik. A 45 ezer forint értékű ajándékutalványról is megállapodtak, de a részleteket csak a bértárgyalásokon dolgozzák ki. Vállalták továbbá, hogy havi 6 ezer forintos melegétkeztetési utalványt adnak a dolgozóknak - tette hozzá. Ezért cserébe a sztrájkoló szakszervezetek elfogadják az Országos Érdekegyeztető Tanács béremelésre vonatkozó ajánlatát, tehát eltekintenek a béremeléstől, a bérek csak a reálértéket fogják követni.

Nemes Gábor, sztrájkbizottság szóvivője az egyeztetések után azt mondta: nem álltak elő plusz követelésekkel, csak azokat a szociális juttatásokat akarták megőrizni, amelyeket korábban a kollektív szerződés biztosított. 

Közölte továbbá: a sztrájkmegállapodás aláírását követően a bizottság felfüggesztette a sztrájkot, beszüntetni akkor fogják, ha a BKV mind a 26 szakszervezetével aláírták a 2010-től érvényes kollektív szerződést. A megállapodás aláírásán jelen volt Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester és Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes is. Demszky Gábor a sajtótájékoztatón elmondta: üdvözli és támogatja a megállapodást. Hozzátette: az elmúlt hat napban Budapest arról tett tanúbizonyságot, hogy szolidáris város. Működőképes maradt a főváros, nem állt le az élet, és a közintézmények is működőképesek maradtak a sztrájk ellenére. 

A főpolgármester köszönetet mondott azoknak a metró-, HÉV- és trolibuszvezetőknek, akik dolgoztak az elmúlt hat napban. A BKV 26 szakszervezetéből 14 kedd nulla órától sztrájkolt, mert nem tudtak megállapodni a BKV menedzsmentjével a kollektív szerződésről. Bár naponta többször is tárgyaltak - Kocsis István nélkül -, az álláspontok megmerevedtek. Szombat óta a vezérigazgató is részt vett a tárgyalásokon.
 
Az egyeztetés nem sokkal 17 óra után kezdődött a sztrájkot hirdető 14 szakszervezet és a BKV menedzsmentje között a kollektív szerződésről a cég budapesti, Akácfa utcai székházában. A tárgyalások megkezdése után pár perccel 20 perc szünetet rendeltek el, de ennek okáról az ülésről kijövő Tomasitz István, a BKV megbízott jogi igazgatója nem kívánt nyilatkozni. Az egyeztetést Kocsis István, a BKV vezérigazgatója vezette, jelen volt a sztrájkbizottság részéről Nemes Gábor szóvivő is. Este 9 óra után az MTI azt közölte, hogy megállapodott a BKV vezetése és a 14 szakszervezet a kollektív szerződésről.

A BKV-sztrájkkal kapcsolatos összes hírt megtalálja itt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!