szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A köztársasági elnök szerint a natúrpark az emberi és természeti értékek együttes ápolásának és fejlesztésének kerete, mely a természetvédelmi és kulturális értékek megőrzése mellett egyben a vidékfejlesztés eszköze is. Sólyom László ezt a Szatmár-Beregi Natúrpark ünnepélyes avatásán mondta vasárnap Fehérgyarmaton.

Az államfő beszédében kiemelte: az ország ötödik natúrparkja olyan területen jött létre, amelyet általában csak mint hátrányos helyzetű térséget ismernek. A mintegy 108 ezer hektár területű, 67 szatmári és beregi település összefogásával létrejött természetvédelmi park a köztársasági elnök szerint esélyt kínál a fenntarthatóság jegyében létrejövő, komplex területfejlesztésre.

Sólyom László úgy fogalmazott: meg kell becsülni azt az összefogást, melyet a helyi emberek kezdeményeztek értékeik védelmére, viszont "hiába a sok szépség és hagyomány, ha ezeket a szétaprózottság miatt nincs erő bemutatni".  Nem elég a reklám, meg kell szervezni, hogy a vidék beutazható legyen, ehhez út, szállás, turistaösvény és vezető szükséges - utalt az ökoturizmus fontosságára a köztársasági elnök. 

Az államfő rámutatott: a natúrparki együttműködés amellett, hogy képes lesz megújítani a falvakat, a környezetkímélő gazdálkodás fejlesztésében is segítséget nyújthat. Tilki Attila, Fehérgyarmat polgármestere az MTI kérdésére elmondta: a Szatmár-Beregi Természetvédelmi Alapítvány és a térségi települési kormányzatok 2006-ban tettek kísérletet a természetvédelmi területhez hasonló park kialakítására. A cél az volt, hogy kiemelt figyelmet fordítva a természeti és környezeti örökség megőrzésére, támogassák a hagyományos gazdálkodás fenntartását, valamint a turizmus fejlesztése mellett javítsák a térségben lakók életminőségét.    

A határon átnyúló programhoz a 67 hazai önkormányzat mellett több romániai település csatlakozott. A natúrpark területét elsősorban az 23 ezer hektáros Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet, a Kaszonyi-hegy és Cégénydányádi Kastélypark Természetvédelmi Terület, illetve a 7 ezer hektáros román Túr-menti Természetvédelmi Terület adja, emellett a határ mindkét oldalán lévő, összesen 70 ezer hektáros Natura 2000-es terület is a parkhoz tartozik.     A Szatmár-Beregi Natúrpark mellett eddig négy - vértesi, sukorói, cserháti és az írottkői - kezdeményezés volt sikeres; utóbbi tavaly nyerte el a legjobban fejlődő ökoturisztikai térség díját. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!