szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hazahozta az Interpol vasárnap Thaiföldről azt a 38 éves férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy egy pénzszállító cég miskolci értékmegőrzőjéből 525 millió forintot lopott el tavaly szeptemberben.

Az ügy érdekessége, hogy a gyanúsított a második, akit az ázsiai országból hoznak Magyarországra a rendőrök. Szombaton egy csalás miatt körözött férfit adtak át a magyar rendőröknek. Ezt a két esetet megelőzően Thaiföld nem adott ki Magyarországnak körözött embereket, ugyanis a két ország között nincs kiadatási egyezmény. 

Bényi Mónika, az ORFK szóvivője reményét fejezte ki, hogy az ázsiai ország a jövőben is átadja a magyar rendőrségnek a nemzetközi körözés alatt állókat. Egyezmény hiányában a két ország belső joga alapján nyílt lehetőség a hétvégén történt átadásokra - tette hozzá.

Maszkkal takarta el a férfi az arcát Ferihegyen
© MTI
A szombaton átadott S. Péter ellen az Egri Városi Bíróság adott ki nemzetközi elfogatóparancsot, a férfit december elején, a thai fővárosban fogták el. Ellene egy felszámolóbiztos feljelentése alapján indult nyomozás tavaly májusban. Az 54 éves, büntetlen előéletű férfi egy autókereskedést működtetett, a nyomozók szerint több járművet több pénzintézettel is megfinanszíroztatott, majd a befolyt pénzt sajátjaként kezelte. 

A gyanúsítottat szombaton kihallgatták, Bényi Mónika tájékoztatása szerint tett vallomást és a rendőrség kezdeményezi az előzetes letartóztatását. 

A vasárnap Magyarországra hozott D. Jánost vasárnap nem sokkal dél előtt érkezett Magyarországra. A Ferihegyi repülőtéren az arcát csuklyával eltakaró férfit a reptéri előállítóhelyiségbe vitték, ahonnan Miskolcra szállítják. Bényi Mónika közlése szerint a megyei rendőr-főkapitányságon hallgatják ki 24 órán belül.  

A gyanú szerint a férfi tavaly szeptemberben egy pénzszállító cég - amelynek alkalmazottja volt - miskolci telephelyének értékmegőrzőjéből ellopta az egyik készpénzt tároló zsák tartalmát. A zsákban forint és valuta volt összesen 525 millió forint értékben. A férfi ezt követően Isztambulon keresztül Thaiföldre utazott, a thai hatóságok a Miskolci Városi Bíróság nemzetközi körözése alapján Pattaján fogták őt el.

Bényi Mónika, az ORFK szóvivője a Ferihegyi repülőtéren reményét fejezte ki, hogy az ázsiai ország a jövőben is átadja a magyar rendőrségnek a nemzetközi körözés alatt állókat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!