szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem a hétvégi "Jacko-show" volt az első botrányos koncertje annak a budapesti szervezőirodának, amely aranyáron kínált jegyárakkal a Syma-csarnokba csábította Michael Jackson rajongóit azzal az ígérettel, hogy az elhunyt világsztár táncosait és zenészeit láthatják majd élőben. Valójában a fellépőknek semmi közük nem volt a popkirályhoz. A szervező cég az utóbbi időben több koncerttel befürdött.

Legfeljebb csak e-mailben küldhetik melegebb éghajlatra a Danubius Music koncertszervező cég munkatársait azok a dühös jegyvásárlók, akik becsapva érzik magukat a szombat esti Jackson-emlékkoncert miatt, az eseményt szervező társaság honlapján ugyanis egy árva telefonszám sincs feltüntetve. Márpedig dühödt jegyvásárló szép számmal akad; a Michael Jackson emlékének szentelt, a budapesti Syma-csarnokban megrendezett The Ultimate Thriller Showról ugyanis éppen azok a fellépők hiányoztak, akiket a szervezők korábban beharangoztak: a nemrég elhunyt világsztár zenészei, vokalistái, táncosai. A jegyárakat is az előbbiekhez igazították, a legolcsóbbat 13 ezer forintért árulták. A koncertet szervező Danubius Music munkatársait nem könnyű elérni: a társaság mögött álló cégnek, a 2008-ban alapított Galaxy Music Kft.-nek sincs telefonos elérhetősége, így mi is sikertelenül próbáltunk beszélni az ügyvezetővel, Guba Gáborral, csak egy e-mailt tudtunk küldeni neki és kollégáinak.

Ezek nem azok

A helyszíni beszámolók tanúsága szerint a szombati (és a vasárnapi szegedi) „Jacko-show” szimpla átverés volt, a kérdés csak az: a szervezők vágták-e át a rajongókat vagy a fellépők a szervezőket, esetleg közösen együtt a rajongókat? Egy több évtizedes szakmai múlttal rendelkező koncertszervező a hvg.hu-nak azt mondta: aki egy kicsit is ért a zenéhez, az már a show meghirdetésekor tudhatta, hogy valójában nem Michael Jackson egykori kollégái jönnek Budapestre, így nehezen elképzelhető, hogy a szervezőket a produkció vágta volna át.  

Ami bizonyos, hogy a szervezők ígérete ellenére a fellépők közül korábban senki nem dolgozott Michael Jacksonnal. Ezt a TV2 Tények című műsorában a műsor producere, Robert Hyman is elismerte. Hyman elárulta: csak az imitátor, Tej'ai Sullivan találkozott egyszer a világsztárral. A show-ra mintegy 3500 ember váltott jegyet, de az előadás végén legalább százan követelték vissza a jegy árát a szervezőktől, sőt, még rendőrt is hívtak. Sokan aláírásokat gyűjtöttek, amivel a fogyasztóvédelemhez fordulnának. A TV2-nek nyilatkozó szervező, Guba Gábor azt állította, hogy a műsor fantasztikus siker volt. „Egy szerződéssel tudjuk bizonyítani, hogy nekünk így lett a produkció eladva, így indítottuk el. Arról, hogy menet közben változások történtek, arról itt értesültünk" - magyarázta a Danubius Music ügyvezetője. (A show promóciós videóját egyébként a Youtube-on meg lehet nézni, de találni felvételeket a csapat olaszországi haknijáról is.)

"Látványos" színpadkép
© MTI
Nem ez az első eset, hogy a Danubius Music által szervezett koncerttel valami nincs teljesen rendben. 2008 novemberében ugyancsak ez az ügynökség hozta Budapest-re a francia elenktronikus zenészt, Jean Michel Jarre-t. Akkor a szervezők 19 ezer forintért árultak kiemelt állójegyeket (aki ilyet vált, az normális esetben a legközelebbről nézheti a sztárt), csakhogy az ezeket megvásárló rajongók a helyszínen szembesültek azzal, hogy közéjük és a színpad közé széksorokat tettek be a szervezők. A Danubius Music utólag azt állította, hogy a széksorokat Jean-Michel Jarre menedzsmentjének kérésére tették oda, ennek azonban ellentmond, hogy saját blogjában maga a sztár is kifogásolta a székeket - a távolság miatt ugyanis nehezen tudott kommunikálni a rajongóival. Az egyik rajongó beszámolója szerint a szervező a koncert helyszínén telefonon arra kérte, hogy ne lázítsa a szintén kiemelt állójegyet vásároló tömeget, cserébe a VIP-széksorba ülhet - a rajongó élt is a lehetőséggel. 

Békéltető testület a megoldás?
A Közép-Magyarországi Fogyasztó-védelmi Egyesület szerint egyértelmű, hogy a "Jacko-koncertet" szervező Danubius Music hibásan teljesített, azaz nem a szerződésben és reklámjában vállaltakat szolgáltatta, ezért a fogyasztók követelhetik jegyáruk egy részének, vagy teljes egészének visszatérítését. Amennyiben erre a cég nem hajlandó, úgy a nézők a bírósági út hosszadalmas és költséges eljárását elkerülve békéltető testülethez fordulhatnak. (Havariapress)
Figyelemreméltó, hogy egyre több olyan koncert maradt el az utóbbi időben, amit a Danubius Music szervezett. Tavaly júniusban lépett volna fel például a Sportarénában az indie stílusban nyomuló Kaiser Chiefs, de a koncertet végül - "technikai okokra" hivatkozva - lemondták.  Ugyanerre hivatkoztak a szervezők akkor is, amikor a szintén az Arénába meghirdetett Mother Africa koncertje maradt el. 

Szakmai berkekben azt beszélik, a nagyobb koncertszervezők valamilyen módon fel szeretnének lépni azon cégek, köztük a Danubius Music  ellen, amelyek a szervezői szakmát - a "Jacko-koncerthez" hasonló botrányokkal - rossz színben tüntetik fel, ez ugyanis árthat más, jóhírű társaságoknak is. Természetesen próbáltuk utolérni a Danubius Music vezetőségét, hogy az ő véleményüket is kikérjük, de egyelőre nem reagáltak az e-mailünkre. 

Mi is az a Danubius Music?

A Danubius Music mögött álló Galaxy Music Kft. ügyvezetőjének, Guba Gábornak az érdekeltségébe tartozott egyébként az ugyancsak koncertszervezéssel foglalkozó Danubius Music Kft. is, ez a cég azonban 2008 májusa óta felszámolás alatt áll. A Danubius Music honlapján jogi személyként a Galaxy Music Kft. van feltüntetve, ebben a cégben Guba mellett Borsányi Zsolt, a Danubius Music művészeti vezetője is tulajdonos. Mindez azért érdekes, mert az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) hétfői közleményében azt írta, a jegyáron felül kártérítésre is jogosultak lehetnek a szombati és vasárnapi Jacko-show nézői, mivel megtévesztették őket. Az OFE ezt arra alapozza, hogy a koncert szervezőjeként egy olyan cég, a Danubius Music Kft. szerepel a köztudatban (sic!), amely 2008. május 9. óta felszámolás alatt áll. Márpedig a felszámoló cég az OFE embereinek jelezte: nem adta hozzájárulását a koncert szervezésére. Ha viszont az OFE téved és a produkcióval a Galaxy Music Kft. szerződött (ami ésszerű lenne a szervezők részéről), akkor a fogyasztóvédők érvelése mit sem számít.

Bárhogy is alakul, egy tanulsága biztos van az ügynek: a koncertlátogatóknak a jövőben jobban oda kell figyelniük, hogy pontosan melyik cég szervezi kedvencük fellépését, hiszen a szombati botrányhoz hasonló esetek nem egyediek. Hat évvel ezelőtt óriási botrány kerekedett abból, hogy a Movies and Fashion Kft. által szervezett Lisa Minelli koncerten az utolsó pillanatban derült ki, hogy nem Minelli, hanem Bonnie Tyler lép színpadra. Később az is nyilvánosságra került, hogy a szervezőknek nem is volt szerződésük Minellivel, mégis a nevével hirdették meg a koncertet. A Bona Ágnes vezette Movies and Fashion Kft. ellen egy évvel később felszámolási eljárás indult.

A Minelli-ügynél talán még zavarosabb volt a hip-hop királyaként is emlegetett brooklyni rapper, NAS 2007-es budapesti koncertje. Akkor a sztár állítólag eljött a magyar fővárosba, felvette a koncert tetemes gázsiját, mégis lelépett, anélkül, hogy a színpadra állt volna. A szervezők a hoppon maradt rajongókat azzal kárpótolták, hogy egy másik rapisten, Snoop Dogg későbbi koncertjére beválthatták a NAS-jegyeket. Az ügy részletei a mai napig nem tisztázódtak, a koncertet szervező Crazy Stylez képviselője a hvg.hu megkeresésére nem kívánt nyilatkozni NAS-témában. Annyit elárult: még ebben az évben bíróságra mennek a közel három éve történtek miatt és biztosak abban, hogy meg is nyerik a pert.

Dezső András

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!