szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem a hétvégi "Jacko-show" volt az első botrányos koncertje annak a budapesti szervezőirodának, amely aranyáron kínált jegyárakkal a Syma-csarnokba csábította Michael Jackson rajongóit azzal az ígérettel, hogy az elhunyt világsztár táncosait és zenészeit láthatják majd élőben. Valójában a fellépőknek semmi közük nem volt a popkirályhoz. A szervező cég az utóbbi időben több koncerttel befürdött.

Legfeljebb csak e-mailben küldhetik melegebb éghajlatra a Danubius Music koncertszervező cég munkatársait azok a dühös jegyvásárlók, akik becsapva érzik magukat a szombat esti Jackson-emlékkoncert miatt, az eseményt szervező társaság honlapján ugyanis egy árva telefonszám sincs feltüntetve. Márpedig dühödt jegyvásárló szép számmal akad; a Michael Jackson emlékének szentelt, a budapesti Syma-csarnokban megrendezett The Ultimate Thriller Showról ugyanis éppen azok a fellépők hiányoztak, akiket a szervezők korábban beharangoztak: a nemrég elhunyt világsztár zenészei, vokalistái, táncosai. A jegyárakat is az előbbiekhez igazították, a legolcsóbbat 13 ezer forintért árulták. A koncertet szervező Danubius Music munkatársait nem könnyű elérni: a társaság mögött álló cégnek, a 2008-ban alapított Galaxy Music Kft.-nek sincs telefonos elérhetősége, így mi is sikertelenül próbáltunk beszélni az ügyvezetővel, Guba Gáborral, csak egy e-mailt tudtunk küldeni neki és kollégáinak.

Ezek nem azok

A helyszíni beszámolók tanúsága szerint a szombati (és a vasárnapi szegedi) „Jacko-show” szimpla átverés volt, a kérdés csak az: a szervezők vágták-e át a rajongókat vagy a fellépők a szervezőket, esetleg közösen együtt a rajongókat? Egy több évtizedes szakmai múlttal rendelkező koncertszervező a hvg.hu-nak azt mondta: aki egy kicsit is ért a zenéhez, az már a show meghirdetésekor tudhatta, hogy valójában nem Michael Jackson egykori kollégái jönnek Budapestre, így nehezen elképzelhető, hogy a szervezőket a produkció vágta volna át.  

Ami bizonyos, hogy a szervezők ígérete ellenére a fellépők közül korábban senki nem dolgozott Michael Jacksonnal. Ezt a TV2 Tények című műsorában a műsor producere, Robert Hyman is elismerte. Hyman elárulta: csak az imitátor, Tej'ai Sullivan találkozott egyszer a világsztárral. A show-ra mintegy 3500 ember váltott jegyet, de az előadás végén legalább százan követelték vissza a jegy árát a szervezőktől, sőt, még rendőrt is hívtak. Sokan aláírásokat gyűjtöttek, amivel a fogyasztóvédelemhez fordulnának. A TV2-nek nyilatkozó szervező, Guba Gábor azt állította, hogy a műsor fantasztikus siker volt. „Egy szerződéssel tudjuk bizonyítani, hogy nekünk így lett a produkció eladva, így indítottuk el. Arról, hogy menet közben változások történtek, arról itt értesültünk" - magyarázta a Danubius Music ügyvezetője. (A show promóciós videóját egyébként a Youtube-on meg lehet nézni, de találni felvételeket a csapat olaszországi haknijáról is.)

"Látványos" színpadkép
© MTI
Nem ez az első eset, hogy a Danubius Music által szervezett koncerttel valami nincs teljesen rendben. 2008 novemberében ugyancsak ez az ügynökség hozta Budapest-re a francia elenktronikus zenészt, Jean Michel Jarre-t. Akkor a szervezők 19 ezer forintért árultak kiemelt állójegyeket (aki ilyet vált, az normális esetben a legközelebbről nézheti a sztárt), csakhogy az ezeket megvásárló rajongók a helyszínen szembesültek azzal, hogy közéjük és a színpad közé széksorokat tettek be a szervezők. A Danubius Music utólag azt állította, hogy a széksorokat Jean-Michel Jarre menedzsmentjének kérésére tették oda, ennek azonban ellentmond, hogy saját blogjában maga a sztár is kifogásolta a székeket - a távolság miatt ugyanis nehezen tudott kommunikálni a rajongóival. Az egyik rajongó beszámolója szerint a szervező a koncert helyszínén telefonon arra kérte, hogy ne lázítsa a szintén kiemelt állójegyet vásároló tömeget, cserébe a VIP-széksorba ülhet - a rajongó élt is a lehetőséggel. 

Békéltető testület a megoldás?
A Közép-Magyarországi Fogyasztó-védelmi Egyesület szerint egyértelmű, hogy a "Jacko-koncertet" szervező Danubius Music hibásan teljesített, azaz nem a szerződésben és reklámjában vállaltakat szolgáltatta, ezért a fogyasztók követelhetik jegyáruk egy részének, vagy teljes egészének visszatérítését. Amennyiben erre a cég nem hajlandó, úgy a nézők a bírósági út hosszadalmas és költséges eljárását elkerülve békéltető testülethez fordulhatnak. (Havariapress)
Figyelemreméltó, hogy egyre több olyan koncert maradt el az utóbbi időben, amit a Danubius Music szervezett. Tavaly júniusban lépett volna fel például a Sportarénában az indie stílusban nyomuló Kaiser Chiefs, de a koncertet végül - "technikai okokra" hivatkozva - lemondták.  Ugyanerre hivatkoztak a szervezők akkor is, amikor a szintén az Arénába meghirdetett Mother Africa koncertje maradt el. 

Szakmai berkekben azt beszélik, a nagyobb koncertszervezők valamilyen módon fel szeretnének lépni azon cégek, köztük a Danubius Music  ellen, amelyek a szervezői szakmát - a "Jacko-koncerthez" hasonló botrányokkal - rossz színben tüntetik fel, ez ugyanis árthat más, jóhírű társaságoknak is. Természetesen próbáltuk utolérni a Danubius Music vezetőségét, hogy az ő véleményüket is kikérjük, de egyelőre nem reagáltak az e-mailünkre. 

Mi is az a Danubius Music?

A Danubius Music mögött álló Galaxy Music Kft. ügyvezetőjének, Guba Gábornak az érdekeltségébe tartozott egyébként az ugyancsak koncertszervezéssel foglalkozó Danubius Music Kft. is, ez a cég azonban 2008 májusa óta felszámolás alatt áll. A Danubius Music honlapján jogi személyként a Galaxy Music Kft. van feltüntetve, ebben a cégben Guba mellett Borsányi Zsolt, a Danubius Music művészeti vezetője is tulajdonos. Mindez azért érdekes, mert az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) hétfői közleményében azt írta, a jegyáron felül kártérítésre is jogosultak lehetnek a szombati és vasárnapi Jacko-show nézői, mivel megtévesztették őket. Az OFE ezt arra alapozza, hogy a koncert szervezőjeként egy olyan cég, a Danubius Music Kft. szerepel a köztudatban (sic!), amely 2008. május 9. óta felszámolás alatt áll. Márpedig a felszámoló cég az OFE embereinek jelezte: nem adta hozzájárulását a koncert szervezésére. Ha viszont az OFE téved és a produkcióval a Galaxy Music Kft. szerződött (ami ésszerű lenne a szervezők részéről), akkor a fogyasztóvédők érvelése mit sem számít.

Bárhogy is alakul, egy tanulsága biztos van az ügynek: a koncertlátogatóknak a jövőben jobban oda kell figyelniük, hogy pontosan melyik cég szervezi kedvencük fellépését, hiszen a szombati botrányhoz hasonló esetek nem egyediek. Hat évvel ezelőtt óriási botrány kerekedett abból, hogy a Movies and Fashion Kft. által szervezett Lisa Minelli koncerten az utolsó pillanatban derült ki, hogy nem Minelli, hanem Bonnie Tyler lép színpadra. Később az is nyilvánosságra került, hogy a szervezőknek nem is volt szerződésük Minellivel, mégis a nevével hirdették meg a koncertet. A Bona Ágnes vezette Movies and Fashion Kft. ellen egy évvel később felszámolási eljárás indult.

A Minelli-ügynél talán még zavarosabb volt a hip-hop királyaként is emlegetett brooklyni rapper, NAS 2007-es budapesti koncertje. Akkor a sztár állítólag eljött a magyar fővárosba, felvette a koncert tetemes gázsiját, mégis lelépett, anélkül, hogy a színpadra állt volna. A szervezők a hoppon maradt rajongókat azzal kárpótolták, hogy egy másik rapisten, Snoop Dogg későbbi koncertjére beválthatták a NAS-jegyeket. Az ügy részletei a mai napig nem tisztázódtak, a koncertet szervező Crazy Stylez képviselője a hvg.hu megkeresésére nem kívánt nyilatkozni NAS-témában. Annyit elárult: még ebben az évben bíróságra mennek a közel három éve történtek miatt és biztosak abban, hogy meg is nyerik a pert.

Dezső András

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Orbán a Néppártnak: "Minden tisztelettel, nekem most nincs erre időm!"

Orbán a Néppártnak: "Minden tisztelettel, nekem most nincs erre időm!"

Mégsem koronavírusos az érdi idősotthon lakója, feloldották a karantént

Mégsem koronavírusos az érdi idősotthon lakója, feloldották a karantént

Ön is mindig a lassabb sorba áll? Ez az oka a jelenségnek!

Ön is mindig a lassabb sorba áll? Ez az oka a jelenségnek!