szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gáz- és villanyórák manipulálására "szakosodott" bandát fülelt le a rendőrség Hevesben - közölte a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság.

A négytagú társaság, a nyomozás jelenlegi állása szerint, több mint húsz gázórát és hat villanyórát "bütykölt" meg, s folyamatosan újabb esetekre derül fény. Az okozott kár értéke a jelenleg adatok szerint kétmillió forintot. A négy gyanúsított közül ketten az "üzleteket" hozták, ketten pedig a mérőórákat manipulálták. Arról, hogy milyen módszerrel, a nyomozás érdekeire hivatkozva egyelőre nem kívánt tájékoztatást adni az alezredes.
   
Közlése szerint a banda két tagját akkor érték tetten, amikor egy Eger környéki szálloda gázóráját alakították át. A házkutatások során előkerültek azok az eszközök is, amellyel az átalakításokat végezték. A társaság tagjai ellen lopás miatt indult eljárás. Közülük kettőt előzetes letartóztatásba helyeztek, egyiküknek házi őrizetét rendelték el, míg negyedik társuk szabadlábon védekezhet. Mindannyiuk ellen lopás alapos gyanúja miatt indult eljárás.
   
Győrösi Pál, a földgázelosztást végző TIGÁZ - DSO Kft. sajtószóvivője arról szólt, hogy 30 ezer ügyfelük közül évente átlagosan 3 százalék manipulál a gázórákkal, ami évente négymilliárd forint veszteséget okoz a 32 milliárd forintnyi éves forgalmat bonyolító cégnek.
   
A leggyakoribb módszerek: a mérőóra fogaskerekének megakasztása vagy mágnesezése, illetve sokan egyszerűen kiiktatják a gázórát, többnyire balesetveszélyes módszerrel, néha csupán egy gumicső felhasználásával. Ez az oka, hogy nem egy esetben a szabálytalan gázfelhasználás áll a gázrobbanások hátterében. Azok, akik szabálytalankodnak, akár félmillió forintos büntetésre is számíthatnak, illetve a felderítést saját száz tagú ellenőrző csoportjuk is segíti - mondta Győrösi Pál.
   
Soós Gábor, a hét megyében szolgáltató TIGÁZ - DSO Kft. ügyvezető igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a csalók közvetve a tisztességesen fizetőknek okoznak kárt, hiszen a veszteségek beépülnek a gáz fogyasztói árába.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!