szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Erőteljes nemzetközi kampányok indultak a haiti földrengés áldozatainak megsegítésére, s mentőcsapatok révén Magyarország is jelen van a térségben. De aki itthon maradt, az is segíthet a szerencsétlenül járt embereken.

Agyműtétet végzett egy CNN-tudósító egy tűlélő haiti kislányon, Magyarország újabb mentőcsapatot küld a térségbe, felhívások olvashatók az árván maradt gyermekek virtuális örökbe fogadásáról. A szomszédos Dominikai Köztársaságban összeülő adományozók tízmilliárd dolláros segélyt javasolnak az újjáépítésre Haitin, amelyet egy héttel ezelőtt rázott meg a pusztító, 7-es erősségű földrengés. Aki tud és akar is adományozni, az Magyarországról is megteheti, ebben több szervezet is segítségére van. 

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet például felhívást tett közzé honlapján – szöveggel, fotóval és videóval. Telefonon csekket kérhetünk tőlük, melyen a „Haiti 2010 földrengés” megjegyzést is fel kell tüntetni, de online is adományozhatunk a szájton.

© AP

"Amerikai és angol partnerszervezetinken keresztül juttatjuk el a beérkezett pénzt a rászorulóknak. Ők a helyszínen pontosan fel tudják mérni, mire van szükség, s a befolyt pénzt erre fordítják" - mondta lapunknak Fekete Dániel, a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat (MÖSZ) sajtóreferense. Eddig közel egymillió forint gyűlt össze, de arra számítanak, hogy tízmillió forint is összejöhet az adományokból. "Bízunk benne, hogy a felhívásainkkal legalább annyira tudjuk mozgósítani a civileket, cégeket, az adományozóinkat, mint öt évvel ezelőtt a cunami idején" - magyarázta. Partnerszervezetük több munkatársa is életét vesztette a földrengésben.

"Különleges helyzet állt elő, mert egy olyan országot sújtott a katasztrófa, amelynek az infrastruktúrája amúgy is nagyon fejletlen volt, így jelenleg igen nehéz a helyzet" - tette hozzá. Fekete Dániel azt mondja, jelenleg a legtöbbet azzal tehetünk, ha a segélyszervezeken keresztül pénzt utalunk, mert ilyen katasztrófák idején az első hónapban a legfontosabb a tiszta víz, az élelmiszer biztosítása és a járványok megfékezése.  "Ezt követően indul majd meg az újjáépítés, ami legalább hat hónap, de több évig is eltarthat" - mondta, hozzátéve, abban a szakaszban a szervezetek sokszor már egy konkrét épület, például kórház vagy árvaház felépítésére gyűjtenek. A sajtóreferens arról is beszámolt, hogy a dél-budai szakiskolák központja megkereste őket, mert diákjaik is pénzt gyűjtenek a rászorulóknak, s MÖSZ-nál abban bíznak, hogy ehhez majd több intézmény is csatlakozik. "Ilyenkor 50 vagy 100 forint is nagyon sokat számít" - hangsúlyozta.

Magyar Vöröskereszt is várja a adományokat. Számlaszámukra péntekig 2,3 millió forint ékezett, de reményeik szerint ez meghaladja majd a 10 millió forintot is. A honlap beszámolója szerint a váci önkormányzat is csatlakozott a gyűjtéshez, ők egymillió forintot ajánlottak fel. A Magyar Krisna-tudatú Hívők Közössége Ossz ételt nevet viselő blogukban tették közzé azt a számlaszámot, ahova várják a befizetéseket, s egy számláló – elvileg – azt az összeget is mutatja, hogy eddig mennyi pénz érkezett.

A Baptista Szeretetszolgálat - amely már orvoscsoportot is küldött Haitire – szintén várja a segélynek szánt összegeket. Náluk is online, paypal rendszerben fizethetünk. A Magyarországi Baptista Egyház is gyűjtésbe kezdett, a számlaszámaikra utalt összegeket a szeretetszolgálathoz továbbítják. "A Fogadj örökbe kampányunkra tegnapig 150-en jelentkeztek, s persze továbbra is várjuk azokat, akik vállalni tudják, hogy egy éven keresztül havi 3 ezer forinttal támogatják egy árván maradt haiti gyermek étkeztetését, ellátását" - mondta a hvg.hu-nak Révész Szilvia, a Babtista Szeretetszolgálat szóvivője. Egyszeri felajánlásokat is várnak, többek között ebből tudják finanszírozni a kiutazó orvoscsoport költségeit. A válságot azonban ők is megérzik: a szakemberek utazása előtt több céget is megkerestek, hogy tudnák-e támogatni az utat, de alegtöbb helyről azt a  visszajelzést kapták, hogy jelenleg nem tudnak ilyenre pénzt fordítani.

"A ma elutazó csapat tegnap kapott repülőjegyeket egy utazási irodától, másként mi sem tudtuk volna finanszírozni az utat" - tette hozzá. Egyelőre az adományozási kedv nem közelíti meg a cunami idején tapasztaltat - mondta Révész Szilvia, de hozzátette azt is: az őszi földrengések, szökőárok idején tapasztalt utalásoknál - úgy tűnik - most többen akarnak segíteni. Meddig tart az adományozási kedv? - kérdeztük. "A Fogadj örökbe program egy évre szól, így csak minimális a lemorzsolódás, de az egyszeri adományokat természetesen befolyásolja, hogy meddig kapnak róla hírt az emberek" - magyarázta a szóvivő.

Nem árt emellett óvatosnak lenni, mert katasztrófák idején azonban nem csupán a segítő szándékú adományozók, de a lenyúlásban érdekelt csalók is aktívabbak lesznek. A haiti földrengés áldozatainak utalt pénzek egy része is könnyen rossz helyre mehet, ha utalás, fizetés előtt nem vagyunk körültekintőek. Sok adománygyűjtő oldal csak vírusokat, kémprogramokat terjeszt, illetve a félrevezetett adományozók hitelkártyaszámát vagy más személyes adatát próbálja megszerezni.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Veiszer Alinda a Home office-ban: "Mi a szerepünk, mikor az élet megtartása az első?"

Veiszer Alinda a Home office-ban: "Mi a szerepünk, mikor az élet megtartása az első?"

Ilyen a kristálytiszta Balaton a víz alatt (videó)

Ilyen a kristálytiszta Balaton a víz alatt (videó)

Épp pészah idején ütött be a tojásválság Izraelben

Épp pészah idején ütött be a tojásválság Izraelben