szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Erőteljes nemzetközi kampányok indultak a haiti földrengés áldozatainak megsegítésére, s mentőcsapatok révén Magyarország is jelen van a térségben. De aki itthon maradt, az is segíthet a szerencsétlenül járt embereken.

Agyműtétet végzett egy CNN-tudósító egy tűlélő haiti kislányon, Magyarország újabb mentőcsapatot küld a térségbe, felhívások olvashatók az árván maradt gyermekek virtuális örökbe fogadásáról. A szomszédos Dominikai Köztársaságban összeülő adományozók tízmilliárd dolláros segélyt javasolnak az újjáépítésre Haitin, amelyet egy héttel ezelőtt rázott meg a pusztító, 7-es erősségű földrengés. Aki tud és akar is adományozni, az Magyarországról is megteheti, ebben több szervezet is segítségére van. 

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet például felhívást tett közzé honlapján – szöveggel, fotóval és videóval. Telefonon csekket kérhetünk tőlük, melyen a „Haiti 2010 földrengés” megjegyzést is fel kell tüntetni, de online is adományozhatunk a szájton.

© AP

"Amerikai és angol partnerszervezetinken keresztül juttatjuk el a beérkezett pénzt a rászorulóknak. Ők a helyszínen pontosan fel tudják mérni, mire van szükség, s a befolyt pénzt erre fordítják" - mondta lapunknak Fekete Dániel, a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat (MÖSZ) sajtóreferense. Eddig közel egymillió forint gyűlt össze, de arra számítanak, hogy tízmillió forint is összejöhet az adományokból. "Bízunk benne, hogy a felhívásainkkal legalább annyira tudjuk mozgósítani a civileket, cégeket, az adományozóinkat, mint öt évvel ezelőtt a cunami idején" - magyarázta. Partnerszervezetük több munkatársa is életét vesztette a földrengésben.

"Különleges helyzet állt elő, mert egy olyan országot sújtott a katasztrófa, amelynek az infrastruktúrája amúgy is nagyon fejletlen volt, így jelenleg igen nehéz a helyzet" - tette hozzá. Fekete Dániel azt mondja, jelenleg a legtöbbet azzal tehetünk, ha a segélyszervezeken keresztül pénzt utalunk, mert ilyen katasztrófák idején az első hónapban a legfontosabb a tiszta víz, az élelmiszer biztosítása és a járványok megfékezése.  "Ezt követően indul majd meg az újjáépítés, ami legalább hat hónap, de több évig is eltarthat" - mondta, hozzátéve, abban a szakaszban a szervezetek sokszor már egy konkrét épület, például kórház vagy árvaház felépítésére gyűjtenek. A sajtóreferens arról is beszámolt, hogy a dél-budai szakiskolák központja megkereste őket, mert diákjaik is pénzt gyűjtenek a rászorulóknak, s MÖSZ-nál abban bíznak, hogy ehhez majd több intézmény is csatlakozik. "Ilyenkor 50 vagy 100 forint is nagyon sokat számít" - hangsúlyozta.

Magyar Vöröskereszt is várja a adományokat. Számlaszámukra péntekig 2,3 millió forint ékezett, de reményeik szerint ez meghaladja majd a 10 millió forintot is. A honlap beszámolója szerint a váci önkormányzat is csatlakozott a gyűjtéshez, ők egymillió forintot ajánlottak fel. A Magyar Krisna-tudatú Hívők Közössége Ossz ételt nevet viselő blogukban tették közzé azt a számlaszámot, ahova várják a befizetéseket, s egy számláló – elvileg – azt az összeget is mutatja, hogy eddig mennyi pénz érkezett.

A Baptista Szeretetszolgálat - amely már orvoscsoportot is küldött Haitire – szintén várja a segélynek szánt összegeket. Náluk is online, paypal rendszerben fizethetünk. A Magyarországi Baptista Egyház is gyűjtésbe kezdett, a számlaszámaikra utalt összegeket a szeretetszolgálathoz továbbítják. "A Fogadj örökbe kampányunkra tegnapig 150-en jelentkeztek, s persze továbbra is várjuk azokat, akik vállalni tudják, hogy egy éven keresztül havi 3 ezer forinttal támogatják egy árván maradt haiti gyermek étkeztetését, ellátását" - mondta a hvg.hu-nak Révész Szilvia, a Babtista Szeretetszolgálat szóvivője. Egyszeri felajánlásokat is várnak, többek között ebből tudják finanszírozni a kiutazó orvoscsoport költségeit. A válságot azonban ők is megérzik: a szakemberek utazása előtt több céget is megkerestek, hogy tudnák-e támogatni az utat, de alegtöbb helyről azt a  visszajelzést kapták, hogy jelenleg nem tudnak ilyenre pénzt fordítani.

"A ma elutazó csapat tegnap kapott repülőjegyeket egy utazási irodától, másként mi sem tudtuk volna finanszírozni az utat" - tette hozzá. Egyelőre az adományozási kedv nem közelíti meg a cunami idején tapasztaltat - mondta Révész Szilvia, de hozzátette azt is: az őszi földrengések, szökőárok idején tapasztalt utalásoknál - úgy tűnik - most többen akarnak segíteni. Meddig tart az adományozási kedv? - kérdeztük. "A Fogadj örökbe program egy évre szól, így csak minimális a lemorzsolódás, de az egyszeri adományokat természetesen befolyásolja, hogy meddig kapnak róla hírt az emberek" - magyarázta a szóvivő.

Nem árt emellett óvatosnak lenni, mert katasztrófák idején azonban nem csupán a segítő szándékú adományozók, de a lenyúlásban érdekelt csalók is aktívabbak lesznek. A haiti földrengés áldozatainak utalt pénzek egy része is könnyen rossz helyre mehet, ha utalás, fizetés előtt nem vagyunk körültekintőek. Sok adománygyűjtő oldal csak vírusokat, kémprogramokat terjeszt, illetve a félrevezetett adományozók hitelkártyaszámát vagy más személyes adatát próbálja megszerezni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!