szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem adhatja el az idei labdarúgó-világbajnokság közvetítési jogait az MTV - mondta el az MTI kérdésére Hábetler Helga, az intézményt felügyelő kuratórium elnökségi tagja.


Közlése szerint a kuratórium elnökségének szerdai szavazásán hatan voksoltak az értékesítés mellett és ugyanannyian ellene. Hábetler hozzátette, hogy a Fidesz, illetve az SZDSZ által delegált tagok szavaztak a jogok eladása mellett. Miután hat ellenszavazat is született, így a javaslat nem kapott többséget. A nem-voksokat indokolva az MSZP által delegált elnökségi tag azt mondta, úgy gondolják, hogy egy ilyen világesemény közvetítése fontos, a közszolgálati Magyar Televíziónak szóló feladat.

Hozzátette, a nemmel szavazók számára döntő érv volt, hogy az MTV menedzsmentje által preferált Digi TV országosan csak 25 százalékos lefedettséget biztosít, így az ország tetemes része nem láthatná a mérkőzéseket. Az index korábbi értesülése szerint a Digi TV 850 millió forintot ajánlott, s 26 mérkőzés közvetítését meghagyta volna az MTV-nek.

Az MTV szerint súlyos vagyoni és nem vagyoni kárt okoz a Magyar Televíziónak, hogy a kurátorok szerdán nem engedélyezték az idei labdarúgó-világbajnokság közvetítési jogainak eladását. "Az MTV számára kedvezőbb ajánlat kuratóriumi elnökségi elfogadásával enyhülhetett volna a köztelevízió rendkívül súlyos pénzügyi helyzete, amelyet a parlament kormánypárti többsége idézett elő a 9,5 milliárd forintos céltámogatás indokolatlan elvonásával" - olvasható az MTV állásfoglalásában. "Mindez azt jelenti az MTV számára, hogy először nem adtak számára pénzt, majd nem hagyták pénzt keresni, amikor kármentésbe kezdett." 

Az MTV kiemeli, hogy "a kormánypárti kurátorok azt sem mérlegelték, milyen súlyos következményekkel jár, ha megakadályozzák az értékesítést, ugyanis a közvetítési joggal rendelkező Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) nem kaphatja meg azt a pénzt magyar tagszervezetétől, amellyel az alulfinanszírozott MTV tartozik neki". Az MTV szerint "emiatt az EBU beláthatóan rövid időn belül leállítja a hírcsere-szolgáltatását Magyarországra, az igazgatósága pedig elindítja azt a folyamatot, amelynek a vége az MTV kizárása lehet a világ legnagyobb médiaszövetségéből". Az EBU-t péntekig kell értesíteni a döntésről, s azt követően kellene megkezdeni a 2007-ben 2,7 millió euróért, azaz körülbelül 729 millió forintért megszerzett közvetítési jogdíj törlesztését.

A közszolgálati tévé december 18-án ismertette, hogy finanszírozási gondjai miatt árverésen kívánja eladni egy másik tévétársaságnak a vb hazai közvetítési jogainak egy részét úgy, hogy 24 mérkőzést megtart magának. Az MTV 11 médiacéget keresett meg írásban azzal, hogy tegyenek ajánlatot a közvetítési jogokra, a január 7-i határidőig két ajánlat érkezett. 

Az eljárás speciális licittel, úgynevezett vaklicittel január 8-án zajlott le. Az MTV nem nevezte meg a jelentkezőket, de sajtóinformációk szerint a Digi Sport és az RTL Klub/Chello licitált. Ennek során két tételre lehetett ajánlatokat tenni: a jogdíj összegére forintban, illetve az MTV számára "visszaadandó" mérkőzések számára. Az MTV a közvetítési jogcsomag minimumárát korábban 730 millió forint plusz áfában határozta meg. Ezen kívül a gyártási költség arányos részét is az együttműködő partnernek kellett volna állnia. Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) tagjaként az MTV 2007-ben szerezte meg a labdarúgó-vb 64 mérkőzésének magyarországi közvetítési jogait, az EBU és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) közötti megállapodás alapján.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!