szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Házi őrizetbe került a szemérem elleni erőszakkal vádolt mohácsi rajztanár, az intézkedést a Mohácsi Városi Bíróság rendelte el, megszüntetve ezzel a pedagógus előzetes letartóztatását.

Hajdú István, a Baranya Megyei Bíróság szóvivőjének tájékoztatása szerint a pedagógus perében eljáró büntetőtanács a vádlott egészségi állapotával és az eljárás elhúzódásával indokolta a döntést, amely ellen az ügyész fellebbezet, így az nem jogerős. A végső szót az ügyben soron kívül eljáró megyei bíróság mondja ki.

A szóvivő utalt arra, hogy a házi őrizet az elsőfokú határozat kihirdetéséig tart és azt jelenti, hogy a vádlottnak a lakcímén kell tartózkodnia, ottlétét a rendőrség naponta többször ellenőrzi. Az ügyészség a pedagógust tizenötrendbeli szemérem elleni erőszakkal, egyrendbeli megrontással, továbbá - a lefoglalt számítógépén talált illegális szoftverek miatt - szerzői jogok megsértésével vádolja. A kedden kezdődött per a kiskorú sértettek védelme érdekében zárt ajtók mögött folyik. Ha a bíróság bűnösnek mondja ki a rajztanárt, akár tizenöt év szabadságvesztéssel is sújthatja.

Garamvári Gábor, Mohács rendőrkapitánya korábban elmondta, hogy a gyanú szerint a rajztanár tizenkét év alatti és felügyeletére bízott gyerekek sérelmére követte el tettét. Nemi vágyát kielégítve évek óta fajtalankodott a diákokkal az iskolai tanteremben, rajzszakköri foglalkozások alatt. Erre az adott alkalmat, hogy bizonyos foglalkozásokon csak egy-két gyermek vett részt. A pedagógus nem közösült a diákokkal, de hogy mit is tett pontosan, a rendőrkapitány "a sértettek kímélete okán, erkölcsi okokból" nem kívánta részletezni.

A rendőrség az ügyben egy hatéves kislány édesanyjának bejelentésére indított nyomozást 2008 decemberében. Az asszony vizelési problémákkal vitte orvoshoz gyermekét, s kiderült, a gond nem testi, hanem lelki eredetű. Az anya elbeszélgetett a kislánnyal, ennek során derült ki, mi történt vele az általános iskolában.

A gyermeket igazságügyi gyermekpszichológus is megvizsgálta és úgy vélte: a kislány által elmondottak életszerűek. Később hasonló következtetésre jutott egy másik sértett beszámolójából is. Így a férfit alapos gyanúval tavaly februárban őrizetbe vették az iskolában, majd a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.

A rendőrök a nyomozás során több száz embert hallgattak meg. Ahogy a nyomozással haladtak, úgy derült fény a bűncselekmény-sorozat egyre több részletére, és nőtt a sértettek köre is. A gyerekeket igazságügyi pszichológus, a bíróság által kirendelt nyomozási bíró és ügyész felügyeletével hallgatták ki. Olyan diákokról is kiderült, hogy az erőszak áldozataivá váltak, akiknek szülei az ügy kirobbanását követően még a tanár mellett demonstráltak Mohács főterén, kérve szabadon bocsátását.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!