szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fegyelmi eljárást kezdeményez a miskolci katasztrófavédelmi igazgatóság parancsnoka ellen a miskolci közgyűlés a tavalyi paneltűz kapcsán - mondta Káli Sándor (MSZP), Miskolc polgármestere a városi önkormányzat rendkívüli, zárt ülése után.

A miskolci közgyűlés rendkívüli ülésén a képviselők egyhangúlag úgy döntöttek: fegyelmit kezdeményeznek Alföldi Attila százados, miskolci parancsnok ellen, s annak eredményét március 4-én ismertetik - közölte.

Miskolcon, az avasi lakótelepen tavaly augusztusban kigyulladt egy panelépület, a tűzben egy család három tagja meghalt. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) több szakmai hibát is feltárt az elsőfokú hatóság munkájában, a miskolci tűzoltóság szakmai felügyeletét ellátó Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság pedig fegyelmi vizsgálatot kezdeményezett Miskolc önkormányzati testületénél annak megállapítására, kit terhel személyi felelősség az eljárás során elkövetett hibákért.

Káli Sándor a közgyűlés csütörtöki ülése után azt mondta: a tűz vizsgálata során a parancsnok a "vonatkozó rendelet több pontját megsértette". Az ügy kivizsgálásával Rétközi Ferenc ezredest, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetőjét bízták meg. A közgyűlés döntése értelmében az eljárást február 20-ig kell befejezni, annak eredménye a március 4-i közgyűlés elé kerül és a testület dönt majd a fegyelmiről.

Szentes György az OKF szóvivője korábban azt közölte: a tűzeset során végzett tűzoltói tevékenység szakszerűségének vizsgálatára tanulmány készült. Mivel időközben a rendőrség az üggyel kapcsolatban teljes körű nyomozást rendelt el és bekérte a katasztrófavédelem részéről készített összes vizsgálati anyagot, a rendőrségi eljárás befejezéséig a tanulmányban rögzített megállapításokról a katasztrófavédelemnek nem áll módjában tájékoztatást adni.

Beszámolt ugyanakkor arról, hogy a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakemberei által elkészített másodfokú határozatban a tűz keletkezési okát ismeretlennek jelölték meg, mivel objektív okok - a helyszín időközben történt megváltoztatása - miatt nem volt lehetőségük arra, hogy a tűz keletkezési körülményeinek pontos megállapításához szükséges további bizonyító erejű adatokat és tényeket rögzítsenek.

Egyedné Novodonszki Éva, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel korábban azt közölte, hogy a főkapitányság a miskolci paneltűzként ismertté vált büntetőüggyel kapcsolatosan a nyomozásból való kizárását és más hatóság kijelölését kérte az Országos Rendőr-főkapitányságtól. Azért kérték ezt, mert az ügyben érintett a miskolci hivatásos önkormányzati tűzoltóság, amellyel különösen jó a munkakapcsolatuk - tette hozzá.

A tavaly augusztusi paneltűz vizsgálatát a miskolci tűzoltóság azzal zárta le, hogy a tűz oka ismeretlen. Ez ellen fellebbezett 24 lakó, ezután került az ügy másodfokon a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz. A másodfokú vizsgálatot decemberben zárták le.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!