szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Felmehettek a honvédség járművei a Tubes-tetőre csütörtökön. A híradóállomáshoz két terepjáró szállított szerelőket, akik karbantartási munkákat végeznek a létesítményben. A helyszínen megjelent Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere és a Civilek a Mecsekért Mozgalom képviselője is.

A járműveknek a Honvédelmi Minisztérium szerdán kért szabad utat Páva Zsolttól, Pécs fideszes polgármesterétől, igényét a hegy csúcsán álló és az ország légtérvédelme szempontjából kiemelkedő fontosságú híradóobjektum ellenőrzésének szükségességével indokolta. Hangsúlyozta, hogy a munka nincs összefüggésben a hegyre tervezett lokátor-beruházással.

A szaktárca utalt rá: az ellenőrzések eddig is megtörténtek és továbbra is szükségesek ahhoz, hogy az objektum rendeltetése szerint üzemeljen. A hozzá vezető úton a pécsi önkormányzat rendelkezései nyomán azonban megváltozott a közlekedés rendje, a honvédségi járművek feljutása a hegyre akadályokba ütközik, s ez akár a híradóállomás rendes működését is befolyásolhatja.

Páva Zsolt megígérte, az önkormányzat nem fogja megakadályozni az ellenőrzési munkákat, s megjegyezte, hogy ezt korábban sem tette.

Az ügy előzménye, hogy miután a Fővárosi Bíróság tavaly november 27-én jogerősen elutasította felülvizsgálati eljárásában azokat a kereseteket, amelyek megtámadták a Tubes tetején lévő katonai híradóobjektum korszerűsítését, a NATO-radar kiépítését engedélyező miniszteri határozatot, Páva Zsolt bejelentette: a pécsi önkormányzat sorompóval zárja le és őriztetni fogja a Tubesre vezető utat, megakadályozva a hegyre tervezett katonai radar építését.

Páva Zsolt rámutatott: tulajdonképpen annak a korábban kihelyezett KRESZ-táblának akarnak érvényt szerezni, amely megtiltja a három és fél tonnánál nehezebb járművek behajtását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Perceken múlhatott két nő élete a leégett szentendrei Sparban

Perceken múlhatott két nő élete a leégett szentendrei Sparban

Az Apple-t is elérte a globális hiány, visszafogják egyes MacBook- és iPad-modellek gyártását

Az Apple-t is elérte a globális hiány, visszafogják egyes MacBook- és iPad-modellek gyártását

Elhunyt Hajdufy Miklós televíziós filmrendező

Elhunyt Hajdufy Miklós televíziós filmrendező