szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem többlet pénz, hanem egy előrehozott kifizetés a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület szerint az Egészségügyi Minisztérium és a Kórházi Rendelőintézeti Szövetségek tavaly októberi megállapodásában kikötött, és idén januárban kifizetett 39,5 milliárd forint. Az egészségügyi minisztérium cáfol.

Csiba Gábor, az egyesület elnöke pénteken juttatott el egy közleményt, amelyben az áll: a pénz megérkezett az intézetekhez, azt a kórházak a számlatartozásaik kiegyenlítésére használták fel.

A szövetség szeretné nyomatékosítani, hogy „a közhiedelemmel ellentétben ez a pénz nem többlet pénz, hanem egy előrehozott kifizetés”. Januárban kétszer kapnak az elvégzett munkájukért juttatást a kórházak, de ez az év valamelyik hónapjából hiányozni fog. Az összeg a legtöbb intézményben az adósság rendezésére sem elegendő. A szövetség azt is leszögezi, hogy ezen kívül még pontosan 1 havi finanszírozási összeg hiányzik. A kórházi tartozások 2010. április-májustól növekedni fognak – áll a közleményben.

A szövetség szerint a megállapodásban nem szerepelt egy nem várt többletfeladat, mely szerint 2010. április 3-ig két részletben 98 ezer forintos bérkiegészítést fizetnek csak a közalkalmazottaknak. Ennek forrása a 2010-es év költségvetésének "E-Alapjában" elkülönített 10 milliárd forintos célelőirányzat. Az elkülönítés miatt 3,5 százalékkal csökkent valamennyi kórház ez évi betegellátási lehetősége. „A dolgozók a pénzt megérdemlik, de tiltakozunk az ellen, hogy a betegektől pénzt vegyenek el azért, hogy a gyógyítók bérkiegészítését kifizessék” – írja az elnök.
 
A közlemény szerint a szövetség „cinikusnak tartja a megcsonkított, összezavart és anyagilag kivéreztetett ellátórendszer számára” az „Év Kórháza Díj” kiírását, hiszen ebben a helyzetben az intézmények léte sem biztos. Ezért arra kéri az kórházakat, hogy demonstratív lépésként ne vegyenek részt ezen a pályázaton.

Az egészségügyi minisztérium a közleményre válaszul azt reagálta, hogy Csiba Gábor, aki a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés FIDESZ-KDNP frakció politikusa, egyben a KDNP országos elnökségének tagja, a szakmaiságot félretéve, a tényeket elferdítve politizál.

Közleménye nem időszerű, hiszen a kormány maradéktalanul teljesítette a Csiba Gábor (KDNP) által is aláírt, valamennyi kórházi szövetséggel megkötött októberi megállapodást. Ennek megfelelően 10.5 milliárd forint többletforrást kaptak az intézmények (októberben 4.5 milliárd, januárban 6 milliárd forint), valamint januárban egy havi plusz-finanszírozásban részesültek. (39.5 milliárd forint). Így, közleményének időszerűsége egyetlen dologgal magyarázható: a közelgő választásokkal.

Nem igaz Csiba Gábor (KDNP) azon kijelentése, melyben azt állítja, hogy "előrehozott kifizetés" történt. Mindenki tudja, hogy egy év 12 hónapra tagolódik, ebből viszont az következik, hogy ha az intézmények egy évben 13 alkalommal jutnak finanszírozáshoz, akkor az az adott évhez képest plusz egy havi forrást jelent. Csiba Gábor (KDNP) nevezze bárminek a kifizetés jogcímét, a kórházak és szakrendelők a többletforrásokat letagadhatatlanul megkapták.

"Az anyagilag kivéreztetett" miskolci megyei kórház januárban szintén háromszor részesült OEP finanszírozásban, összességében 2.399.769.200 forint, azaz 2.39 milliárd forint került az intézmény bankszámlájára. Részletezve: októberi teljesítménye alapján: 1,07 milliárd forint, a 6 milliárd forintos többletforrásból: 185 millió forint, plusz egy havi finanszírozás (novemberi teljesítménye alapján) 1.14 milliárd forint. Ezen túl, még október 146 millió forint többletforrást kapott a miskolci kórház.

Hasonlóan nem igaz az az állítása sem, hogy a kórházak 3,5%-al kevesebb bevételhez jutnak, hiszen a szövetségekkel kötött megállapodásban szereplő 2,1 millió súlyszám maradéktalanul kiosztásra került a kórházak számára. A megállapodásban szereplő súlyszám összeget a szakmai szervezetek vezetői, így Csiba Gábor (KDNP) is aláírta. A kormány és a szakszervezetek között létrejött megállapodást az egészségügyi kormányzat szintén maradéktalanul teljesíti, így a kórházi dolgozók is kereset-kiegészítésben részesülnek februárban, illetve áprilisban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!