szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tanúk meghallgatásával folytatódott a Kuruc.info internetes hírportál főszerkesztőjének pere pénteken a Székesfehérvári Városi Bíróságon; a tárgyalást május 14-re napolta el a bíróság.

A per vádlottja ötrendbeli személyes adattal való visszaélés, valamint kétrendbeli, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás vétségével vádolta meg az ügyészség. A vád alapjául az szolgált, hogy a 2006. őszi budapesti eseményeket követően, 2006. október 7-én, 16-án és azt követően több alkalommal, a Kuruc.info közzétette az ügyben eljáró bírák, ügyészek lakcímét, telefonszámát, s egyikük fényképét is, őket súlyosan sértő kijelentésekkel együtt. A portálon a bírákat és ügyészeket egyebek között "vérbíráknak", "jogtipró talárosoknak", "hazaárulónak" nevezték. (2006 őszén Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök balatonőszödi beszédének nyilvánosságra kerülése után zavargások törtek ki a fővárosban.) 

A vádlott - aki a vádirat szerint 2006-ban a hírportál főszerkesztője volt - már az előző tárgyaláson közölte, hogy nem kíván vallomást tenni, s sem a személyét, sem a vagyoni állapotát, illetve a vád tárgyát érintő ügyészi és bírói kérdésekre nem válaszol. A pénteki tárgyalási napon - amelyen Szűcs Zoltán bíró a tárgyalás zavartalanságának biztosítása miatt nem engedélyezte a kép-és hangfelvételt, - a bíróság azt vizsgálta, hogy a kérdéses időpontban a vádlott volt-e a hírportál főszerkesztője.

Tanúként hallgatta meg a bíróság a Tomcat néven ismert Polgár Tamást, aki maga jelentkezett tanúként az ügyészségen azzal, hogy bizonyítani tudja, az érintett időpontban a vádlott volt a hírportál főszerkesztője. Vallomásának elején kijelentette: 2008 decembere óta perben és haragban áll a vádlottal. Mint elmondta, ő maga is adott cikkeket a Kuruc.info-nak, s a kérdéses időszakban neki is volt szerkesztői hozzáférése a weboldalhoz. Az ahhoz szükséges jogosultsághoz a vádlottól kapta meg a jelszót, aki szerinte a kérdéses időpontban a hírportál főszerkesztői posztját töltötte be. Kapcsolatuk két évvel később romlott meg.

Polgár Tamás több, 2006 ősze előtt megjelent cikket is bemutatott a bíróságnak, amelyeken több alkalommal is főszerkesztőként jelölte meg magát a vádlott. A pénteki tárgyaláson meghallgatott tanúk is főszerkesztői minőségében ismerték a vádlottat, de egyértelmű bizonyítékkal egyikük sem szolgált. A vádlott egyik védője ugyanakkor újságíróknak azt mondta, ügyfele tagadja, hogy ő töltötte volna be a főszerkesztői posztot, s a bűnösségét sem ismeri el. A tárgyaláson bizonyítási indítvány előterjesztéséhez mind a védő, mind az ügyész határidőt kért, erre majd írásban kapnak választ. A per további tanúk és a sértettek meghallgatásával folytatódik. 

A per a Fővárosi Ítélőtábla döntése alapján került a Székesfehérvári Városi Bíróságra. A hírportálra 2006  októberében felkerültek miatt a budapesti II.-III. kerületi ügyészség vádat emelt a Kuruc.info főszerkesztője  - mint magánszemély -  ellen, aki egyben a honlap hirdetésszervező cégében, a Hunmédia Kft.-ben jelentős befolyással bíró tulajdonos is. A vádiratot 2008 szeptemberében nyújtották be a fővárosi II.-III. kerületi bíróságra. Ezután a vádlott meghatalmazott védője tavaly februárban elfogultsági kifogást nyújtott be, kérve, hogy az ügy elbírálásából a Fővárosi Bíróság valamennyi tanácsát zárják ki, majd ezt valamennyi kerületi bíróság és a Fővárosi Bíróság kizárására pontosította. Az ügyben a Fővárosi Ítélőtábla járt el. Az ügy elsőfokú elbírálására a székesfehérvári városi-, a másodfokú eljárásra pedig a Fejér Megyei Bíróságot jelölték ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!