szerző:
hvg.hu

Az utóbbi fél évben két, szakmájában elismert politikai tanácsadó-elemző is úgy döntött, hogy átáll az "ügyféloldalra", kis pártok kamányfőnöke lesz a 2010-es választásokon. Döntésének hátteréről Somogyi Zoltán és Karácsony Gergely is a HVG hasábjain számolt be. A tanácsadó-kutató szakma azonban nem feltétlenül tapsol az egykori kollégák politikában tett első lépéséhez.

"Demokráciánk betegsége leginkább abból látszik, hogy megtanultunk együtt élni a korrupcióval és a politikai felelőtlenséggel. Hogy azonosítottuk 'a' politikát azzal a politikával, amit magunk körül látunk, hogy számunkra a politika már csak ilyen. A 2010-es választás tétje számomra nem az, hogy a Fidesz megszerzi-e a kétharmados parlamenti többséget, nem az, hogy az MSZP meg tudja-e őrizni a váltópárti szerepét, vagy hogy a Jobbik szárnyalása folytatódik-e. Számomra az a fő kérdés, hogy a választókat meg lehet-e győzni arról, hogy a politika másmilyen is lehet" - írta pályamódosításáról szóló HVG-ben megjelent „coming out”-jában Karácsony Gergely, aki a Medián közvélemény-kutató cég kutatási igazgatói székét cserélte fel a Lehet Más a Politika (LMP) kampányfőnöki posztjával.

S az sem volt olyan rég, hogy az MDF ugyancsak kampányfőnöki székébe egykori politikai elemző ült, nevezetesen Somogyi Zoltán, a Political Capital korábbi vezetője, aki egyben a párt képviselőjelöltje is lett. „Az elmúlt években nyilvánvalóvá vált számomra, hogy elemzés és tanácsadás nem választhatóak szét. (…) a továbbiakban sem kívánok csöndben ülni és várni a felszínesség, az apátia eluralkodását, a parlamentáris demokrácia, így Magyarország szétzüllesztését. Ha kell, megszólalok a helyzetet elemezve, és ha igényt tartanak rá, tanácsadóként, szóba állva minden józan, az egyéni szabadságot tisztelő demokratával” - jelent meg szintén a HVG-ben tavaly júliusban személyes hangvételű levele, melyben azt is közölte, cégéit kivezeti a magyar piacról. S akkoriban az MTV Este című műsorában azt is mondta az esetleges politikai ambíciókat feszegető kérdésre válaszolva: "Politikusként már nagyon régóta gondolkoznak rólam, de soha nem engedték meg, hogy kapjak annyi időt, szabadságot ahhoz, hogy erről gondolkozhassam. Eddig még nem volt meg a lehetőségem arra, hogy elmélyülten végiggondoljam a jövőbeli szerepemet. Ezek között nincsen hangsúlyosan ott, hogy én esetleg politikussá váljak.”

Somogyi és Karácsony döntése – melyet cikkeikben leginkább a jelenkori politika tarthatatlan helyzetével és a változtatás lehetőségének történelmi pillanatával indokoltak – egykori szakmatársaikban vegyes reakciókat váltott ki. Hogy bejön-e lépésük, az azért sem mindegy, mert kérdéses, visszatérhet-e korábban választott szakmájához egy elemző, vagy a politikacsinálásban töltött idővel elvész elemzői, tanácsadói hitelessége.

„Elvileg ugyan van esély a visszatérésre, de ha valaki egykori elemzőként vált, akkor, bár elhagyhatja a politikai pályát, mégiscsak az arcához rakta egyszer a választott pártot, és könnyen lehet, hogy korábbi szakmájába nem fogadják majd vissza” – mondta lapunknak Marián Béla, a Marketing Centrum kutatási igazgatója, aki Karácsony Gergely cikkének megjelenését követően sajnálatának adott hangot egy közösségi oldalon, mondván: egy tehetséges ember rossz helyre állt.

„Nem látok esélyt arra, hogy az LMP bekerüljön a parlamentbe, így könnyen lehet, hogy Gergőnek nem lehet hosszú távú ez a pályamódosítás” – mondta Marián, amikor arról kérdeztük, miért kételkedik a döntés helyességében. Azt is hozzátette: mind Karácsonnyal, mind Somogyival baráti a kapcsolata, s önmagában a pályaváltást sem tartja tragédiának, ráadásul fiatal emberekről beszélünk, de véleménye szerint Magyarországon a „visszautak” bajosan működnek csak. „Aki a mi szakmánkban mozog, természetszerűleg mind bír számos személyes, informális kapcsolattal a politikai életből. S egy idő után valóban frusztráló tud lenni, ha nem fogadják meg az ember tanácsait. Ha valaki ezt kevésnek érzi, s aktívabb szerepre vágyik, akkor dönthet úgy, ahogy ők, hiszen kampányfőnökként már komoly befolyása lehet a dolgok alakulására” - mondta a kutatási igazgató, hozzátéve, arról nem tud, hogy más is ilyen pályamódosításra készülne.

„Kölcsey Ferenc is azért lett országgyűlési követ, mert változtatni, küzdeni akart valamiért. Amikor azonban olyan utasításokat kapott, amelyeket nem tudott, akart képviselni, inkább lemondott; szóval találhatunk példát arra a magyar történelemben, hogy a tettrekészség, a cselekvés vágya valakit a politikába visz, majd onnan visszalép korábbi életébe” – ezt már Szentpéteri Nagy Richard, a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatója mondja, amikor arról faggatjuk, mit gondol a kollégák lépéséről. Úgy véli, most valóban olyan fordulópont előtt áll a magyar társadalom és politika, amivel kapcsolatban joggal érzik a pályamódosító elemzők, hogy hatással lehetnek a történésekre. Véleménye szerint van visszaút a politikából a korábbi, civil életbe. „Bozóki Andrásnak és Stumpf Istvánnak is sikerült, még akkor is, ha kicsit tovább is tartott” –magyarázza Szentpéteri Nagy. „A politikai elemzők nagy része – nevek nélkül persze – mind kacérkodott már hasonló gondolattal, sőt, olyan is volt, aki megpróbálta, de nem járt sikerrel” – hoz példát arra, hogy nem új jelenséggel állunk szemben. S, hogy mi vihet valakit erre az útra? „A nagy hit” – véli.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ne egyenek kutyát, mert elriasztják a turistákat - kérik Vietnam legnagyobb városában

Ne egyenek kutyát, mert elriasztják a turistákat - kérik Vietnam legnagyobb városában

Itt egy lista a 21. század 100 legjobb sorozatáról – rajta van a kedvence?

Itt egy lista a 21. század 100 legjobb sorozatáról – rajta van a kedvence?

Roma jogvédők tiltakoztak Orosz Mihály Zoltán képviselő-jelölti indulása ellen

Roma jogvédők tiltakoztak Orosz Mihály Zoltán képviselő-jelölti indulása ellen

Keddtől jön az újabb lehűlés

Keddtől jön az újabb lehűlés

Elindult Afrikába Zoltán, az egyetlen jeladós magyar fekete gólya

Elindult Afrikába Zoltán, az egyetlen jeladós magyar fekete gólya

Izrael sorsdöntő választásokra készül, fej-fej mellett a két fő erő

Izrael sorsdöntő választásokra készül, fej-fej mellett a két fő erő