szerző:
hvg.hu

Az ország megmentését nevezte fő feladatának a Süddeutsche Zeitung csütörtöki számában megjelent interjúban Bajnai Gordon. A liberális német napilap a címében is ezt emelte ki, az alcímben pedig arra emlékeztetett, hogy Bajnai csak egy évre vállalta el a kormányfői tisztséget, és – mint írta – kemény reformokkal megakadályozta az államcsődöt.

„Fő feladatom nem az, hogy a pártlogikát kövessem, hanem az, hogy megmentsem az országot” – fogalmazott a miniszterelnök az újságnak arra a feltételezésére, hogy hagyta magát dróton rángatni a szocialista párt által, amely áprilisban elveszítheti a hatalmat. Magyarország mély gazdasági válságban volt – emlékeztetett a kormányfő, hozzátéve, hogy számára a kiút megtalálása jelenti a prioritást, és minden más másodlagos.

Bajnai szerint mindaz, amit a kormány az elmúlt évben tett, bizonyítja, hogy nem a közvélemény-kutatásokat lesték. „Nagyon fájdalmas és nagyon népszerűtlen elvonásokat hajtottunk végre, amelyek gyors ütemben stabilizálták az országot” – fogalmazott a miniszterelnök, emlékeztetve: hivatalba lépést követő első beszédében egyértelművé tette, hogy nem a következő választások jelentik a tétet.

Bajnai Gordon az MSZP kongresszusán. A magyar beteg a jobbulás útján van
© Stiller Ákos
A kormányfő hangsúlyozta, hogy a gazdasági adatok önmagukért beszélnek. Jobbak a makroökonómiai adatok, a bankok ismét bíznak a kormányban – jelentette ki, utalva arra: néha már olyan véleményeket is hall, hogy Magyarország modell lehet más országok számára. Másfél évvel ezelőtt a pénzpiacok attól tartottak, hogy az ország csődbe jut, és másokat is magával ránt. Ez az idő már elmúlt – fűzte hozzá.

Az interjúban a miniszterelnök beszámolt a végrehajtott intézkedésekről, a többi között a nyugdíjkorhatár 65 évre történő felemeléséről, a 13. havi nyugdíj eltörléséről, a szociális kiadások csökkentéséről és az adórendszer átalakításáról. Közvetve elutasította azokat a bírálatokat, amelyek szerint a kormány csak a minimumát tetet annak, amit a hitelezők, mindenekelőtt a Nemzetközi Valutaalap követeltek. A miniszterelnök szerint a politikában a legjobbat akkor teszi az ember, ha a szükségeset megteszi. „A Nemzetközi Valutaalap nem programot terjeszt elő, hanem programot követel” – jelentette ki.

A politika – fogalmazott Bajnai – választást jelent a fájdalmas és az elviselhetetlen között. „Nekünk a fájdalmas mellett kell döntenünk, hogy az elviselhetetlent elkerüljük” – jelentette ki, utalva arra is: nem a a szocialista párt, hanem saját feltétele volt az, hogy hivatalát csak egy évre vállalja. A miniszterelnök szerint 10 éven keresztül nem voltak reformok az országban, ezért – mint emlékeztetett – felsorolta terveit, és kérte a koalíció valamennyi tagját, hogy írásban tegyen hitet azok mellett.

Az újság utalt arra, hogy az MSZP népszerűsége jelenleg 15 százalékos. Ezzel kapcsolatban Bajnai kijelentette: a szocialisták viselik az elmúlt hét év terhét, és őket teszik felelőssé a szociális elvonásokért. A párt valamit visszanyert szavahihetőségéből, de ez nem elég. Másrészt a választások még hátravannak.

A miniszterelnök szerint az ellenzékre az jellemző, hogy nem tesz semmilyen konkrét javaslatot, csak hogy ne kockáztassa egyetlen választó elvesztését sem. „Nem vagyok politikus, de az ország számára az lenne a jó, ha a következő kormány konkrét mandátummal rendelkezne, hogy további korszerűsítési lépéseket és ésszerű gazdaságpolitikát határozhasson el” – jelentette ki Bajnai, hozzáfűzve: ellenkező esetben ugyanaz a csalódás következhet be, mint 2006-ban.

A kormányfő szerint Magyarországon mély árok van a jobb- és a baloldal között. Ez az árok nemcsak a politikában látható, hanem családokat szakít szét, és megosztja a társadalmat. Mindez arra az időre vezethető vissza, amikor mindkét politikai tábor sokkal agresszívabb propagandával igyekezett szavazótáborát kialakítani. Ez idézte elő egy szélsőjobboldal létrejöttét, amely egyre inkább teret nyer - fogalmazott.

Bajnai szerint a Magyar Gárda, azaz a Jobbik „egyenruhás csoportjai” és maga a párt is olyan probléma következménye, amellyel a demokratikus pártok mindeddig nem foglalkoztak. Ez pedig a romák integrálása a társadalomba. „Ez a a magyar politika legfontosabb témája a következő 15-20 évre” – fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint ha az integráció nem sikerül, Magyarországnak nincs esélye a hosszú távú, tartós fejlődésre. A Jobbik – mint hozzátette – problémásnak tekinti a romák együttélését a többi magyarral, és az elkülönítés mellett van. „Ez azonban elfogadhatatlan és nem demokratikus” – jelentette ki, utalva arra: az integráció hosszú távú folyamat, amelyet már most meg kell kezdeni.

A csaknem teljes oldalas interjút Cathrin Kahlweit készítette, aki külön keretes írásban ismertette a drasztikus takarékossági programot, hangoztatva, hogy a „magyar beteg” a jobbulás útján van.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Jobban bízunk egy robotban, mint a főnökünkben

Jobban bízunk egy robotban, mint a főnökünkben

Katalán elnök: Azonnal véget kell vetni az erőszaknak!

Katalán elnök: Azonnal véget kell vetni az erőszaknak!

Videó: Lady Gaga leesett a színpadról

Videó: Lady Gaga leesett a színpadról

Gyengülhet Orbánék zsarolási potenciálja az EU-ban

Gyengülhet Orbánék zsarolási potenciálja az EU-ban

Egy fotó, amely ad némi okot az optimizmusra: Fahidi Éva és Bálint gazda egy képen

Egy fotó, amely ad némi okot az optimizmusra: Fahidi Éva és Bálint gazda egy képen

Ha ezt megcsinálja a Sony, nagyon más lesz a zenehallgatás

Ha ezt megcsinálja a Sony, nagyon más lesz a zenehallgatás