szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Javult a főváros levegője a havazásnak és a szélnek köszönhetően - közölte Csonka Tamás meteorológus csütörtökön.

A havazás és a szél hatására a szálló por koncentrációja fokozatosan csökken - mondta. Hozzátette: az időjárási feltételek tovább javítják a levegő minőségét.

A Főpolgármesteri Hivatal csütörtök délelőtt azt közölte, hogy pénteken elrendelhetik Budapesten a szmogriadó riasztási fokozatát, mert az elmúlt napokban jelentősen nőtt a levegőben a szálló por koncentrációja.

Szerdán a légszennyezettség-mérő műszerek adatai alapján a szálló por koncentrációja a város hat pontján is meghaladta a riasztási küszöbértéket: a Gilice téri, a Teleki téri, a Kőrakás parki, a Honvéd-telepi, a Gergely utcai és a csepeli mérőállomásnál egyaránt 100 mikrogramm/köbméternél magasabb értéket mértek.

A mérőállomások adatai szerint csütörtök reggel a Teleki téren, a Gilice téren, a Honvéd sporttelepnél és a Kőrakás parknál lépte túl a szálló por koncentrációja a riasztási értéket. A Főpolgármesteri Hivatal délelőtt jelezte, hogy a havazás és a szél miatt javulás várható a levegő minőségében, ennek ellenére arra kérte a budapesti lakosokat: önkéntesen korlátozzák az autóhasználatot és a közösségi közlekedést részesítsék előnyben, hogy a riasztási fokozat elkerülhető legyen.

A küszöbértékeket miniszteri rendelet határozza meg. Ha a szálló por koncentrációja két egymást követő napon, három mérőállomáson napi átlagban meghaladja a 75 mikrogramm/köbméter tájékoztatási küszöbértéket, a Fővárosi Önkormányzat köteles tájékoztatni erről a lakosságot. Amennyiben a szálló por mértéke az említett feltételek mellett a 100 mikrogramm/köbméter riasztási küszöbértéket is meghaladja és nem várható az időjárásban változás, akkor riasztást kell elrendelnie a Fővárosi Önkormányzatnak. A szmogriadó riasztási fokozatának életbe lépésekor a főváros korlátozhatja az autóforgalmat.  

A szálló por magas koncentrációja köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. Nő az asztma és a krónikus légcsőhurut miatt orvoshoz fordulók, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát is súlyosbítja. Különösen veszélyeztetettek a légúti és a keringési betegségben szenvedők, a csecsemők, a gyermekek és az időskorúak, valamint a dohányzók.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!