szerző:
hvg.hu

Hűtlen kezeléssel gyanúsította meg a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) az Infopark Zrt. egykori vezérigazgatóját, B. Gyulát. A férfi ellen még maga a cég tett feljelentést, miután kiderült, hogy elajándékozta a cég földhasználati jogát, s két aranyrészvényét, közben pedig lemondott minden jogorvoslati lehetőségről.

Vita, majd feljelentések sorozata bontakozott ki az Infopark Fejlesztési Zrt. – ma már kft. – kapcsán a vállalat két tulajdonosa között. A Noveco Invest Kft. szerint egy titokban végrehajtott cégátalakulással akarták kitúrni a vagyonából, míg tulajdonostársa, a német IVG Immobilien AG szerint a Noveco az egymás utáni feljelentésekkel akarja zsarolni őket. A kulcskérdés az ügyben az, hogy a Noveco jogosan megkaphatta-e ajándékba az állam tulajdonában lévő Informatikai és Technológiai Innovációs Park Zrt. (Infopark Zrt.) két aranyrészvényét, illetve betéti társaságai ugyanilyen kedvezményesen megszerezhették-e a földhasználati jogot.

Az ügyben 2008. április 10-e óta hűtlen kezelés gyanúja miatt vizsgálódik az NNI. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) és az Infopark Zrt. feljelentése alapján folyó eljárás alapját az adja, hogy az Infopark Zrt. vezérigazgatója, B. Gyula két budapesti ingatlan földhasználati jogát a közgyűlés és az igazgatóság tudta és jóváhagyása nélkül 87 évre úgy ruházta át két betéti társaságra, hogy azzal több, mint 1,3 milliárd forintos vagyoni hátrány érte az állami tulajdonban lévő Infopark Zrt-t. A vezető emellett a Noveco Kft.-nek – amelynek tagjai érdekeltek az említett bt.-kben is – ajándékozta a cég két aranyrészvényét, amelyek szavazatelsőbbséget és elővásárlási jogot biztosítottak az ajándékozás pillanatában. Később ugyanis ezt az alapító okiratban módosították.

A nyomozás megállapította azt is, hogy a választott bírósági eljárás során a Noveco Kft. a már privatizált Infopark Zrt. új tulajdonosától közel 1 milliárd forintot kapott azért, mert az ingatlanok földhasználati jogát illetően – az MNV által kezdeményezett – a pertől elálltak.

Az NNI tájékoztatása szerint a fokozott ügyészi felügyelet mellett folyó büntetőeljárás során a tanúkihallgatások, adat-, iratbeszerzések és igazságügyi ingatlanforgalmi szakértő bevonása után 2009. december 11-én az NNI munkatársai házkutatásokat tartottak. Ezt követően pedig gyanúsítottként hallgatták ki az Infopark Zrt. korábbi vezérigazgatóját, B. Gyulát, aki a rendőrök szerint hűtlen kezelés bűntettét elkövetve 1,3 milliárd forint vagyoni hátrány okozott a cégnek. B. Gyula a gyanúsítás és a házkutatás ellen panaszt jelentett be a Fővárosi Főügyészségen, amit elutasítottak.

Az NNI-től megtudtuk azt is, hogy a házkutatások során szerették volna megtalálni az elajándékozott eredeti részvényeket, ám azokat a Noveco képviselőinél sem találták meg. A hatóság részéről kiadott közleményben hangsúlyozták, hogy a nyomozás során az ügyben a magukat sértettnek tekintő személyek a rendőri intézkedéseket követően panaszokat, bejelentéseket, feljelentéseket tesznek/tettek, melyeknek elbírálására, tisztázására az illetékes ügyészség jogosult.

Az Inforpark-ügynek azonban ez csak az egyik szála. Mint Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Ügyészség szóvivője a hvg.hu-nak elmondta, számos bejelentés érkezett hozzájuk, amelyeket rendre továbbítottak az eljárásra illetékes hatóságoknak. Ők jelenleg csak egy hivatali bűnpártolás gyanúja kapcsán vizsgálódnak. A szóvivő megerősítette, hogy érkezett hozzájuk feljelentés pártfinanszírozás gyanújáról is, de abban nem ők vizsgálódnak.

Információink szerint az ügyben a Fővárosi Főügyészség jár el. A feljelentő, a Noveco Kft. szerint ugyanis az Infopark Fejlesztési Zrt.-n keresztül a német IVG Immobilien AG magyar kormánypártot finanszírozott több éven keresztül. Mindehhez azért hozzá kell tenni, hogy a feljelentés arról nem szól, más irányú politikai kötődése lehet-e az IVG-seknek, hiszen maga az Infopark-projekt, vagyis a kutatási-fejlesztési-egyetemi központ beruházása már 1998-tól kezdetét vette. Ezzel érvel a magyarországi IVG Hungary Kft. ügyvezetője, Kay-Uwe Blandow is, aki szerint a pártfinanszírozás miatti feljelentésnek semmilyen alapja nincs, az Infopark Budapest fejlesztése az elmúlt 12 év különböző kormányzatai alatt mindvégig sikeresen zajlott. A pártfinanszírozás az IVG részére tabu, ilyenre sohasem lenne hajlandó - jelentette ki az ügyvezető.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Engedély nélkül kötött ki Lampedusán egy mentőhajó, a hatóságok lefoglalták

Engedély nélkül kötött ki Lampedusán egy mentőhajó, a hatóságok lefoglalták

Vonatszerencsétlenség Kongóban

Vonatszerencsétlenség Kongóban

Elmegy Orbán a néppárti ülésre, ahol a Fidesz jövőjéről dönthetnek

Elmegy Orbán a néppárti ülésre, ahol a Fidesz jövőjéről dönthetnek

Vasco da Gama elsüllyedt hajójában találták meg a világ legrégebbi tengeri csillagóráját

Vasco da Gama elsüllyedt hajójában találták meg a világ legrégebbi tengeri csillagóráját

"Nem kell irigykedni! Dolgozni kell!" - A felcsúti tónak és szigetnek mindenki örül

"Nem kell irigykedni! Dolgozni kell!" - A felcsúti tónak és szigetnek mindenki örül

Elfogták az utrechti lövöldözés harmadik gyanúsítottját

Elfogták az utrechti lövöldözés harmadik gyanúsítottját