szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vasárnap is országszerte folytatódott, bár kisebb mennyiségben a szombaton kezdődött intenzív havazás; a közúti és a vasúti közlekedésben is fennakadásokat okozott az időjárás; a borsodi Hejcét elzárta a hó, a megye több települése csak nehezen közelíthető meg.

A havazás Borsod-Abaúj-Zemplén megyében okozza a legtöbb fennakadást: Hejcére nem lehet eljutni, nehezen járhatóak a Zsujta, Abaújvár és Pányok felé vezető utak, amelyeket bár folyamatosan takarítanak, újabb és újabb hótorlaszok keletkeznek. Zsujta, Abaújvár és Pányok lakói maguk is takarítják a belterületi utakat.
   
A megyében a hófúvás miatt nem lehet közlekedni a Vilmány-Fony, a Pere-Abaújszántó, a Felsődobsza-Abaújszántó, a Megyaszó-Kegyesbénye és az Újharangodot a 37-es úttal összekötő bekötő úton. A 37-es számú főúton gyakorlatilag összeomlott a közlekedés, a Szerencs és Gesztely közötti szakasz járhatatlan, Szerencs felől elsősorban a kamionok, míg a gesztelyi részről a személyautók torlódtak fel. A Dél-Alföldön, Pest megyében, Baranyában minden út járható, ugyancsak járhatóak az utak - ha nehezen is - Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben.
   

© hvg.hu

Jász-Nagykun-Szolnok megyében több centiméteres hó és sebesség helytelen megválasztása miatt két kamion, egy betegszállító gépkocsi, egy terepjáró és több személygépkocsi kötött ki az árokban a 4-es főúton Kisújszállás és Karcag térségében, a jászsági, a nagykunsági valamint a tiszazugi utakon. A Mávinform jelzése szerint a vasúti közlekedésben Északkelet-Magyarországon okozhat jelentős késéseket az intenzív havazás. A budapesti elővárosi vonalakon délelőtt 11 órától újra közlekedhetnek a menetrend szerinti vonatok.     
   
A fővárosban a vasárnap délelőtt újrakezdődött havazás miatt valamennyi téli munkagépét a fő- és közösségi útvonalakra irányította a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., 90 szóró és ekéző munkagéppel, valamint 974 hómunkással folyamatosan takarították a havat és síkosságmentesítettek a fővárosi úthálózaton, közjárdákon,

A BKV járműveinek közlekedésében nem okozott gondot a havazás, a fődiszpécser azt mondta: azért sincs fennakadás, mert az utakat megfelelően megtisztították, továbbá vasárnap lévén nincs sok autós az utakon és a tömegközlekedési járművek is a hétvégi menetrend szerint, vagyis ritkábban közlekednek.
   
Budapesten a tűzoltók munkáját nehezítette a havazás, egy XXII. kerületi háztüzet csak egyetlen járművel tudtak megközelíteni, a tűzoltókat terepjáróval vitték a helyszínre. Vasárnap délelőtt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt közölte: a tűzoltókat 140-szer riasztották az elmúlt 24 órában a havazás miatt, zömmel közlekedési balesetekhez kérték a segítségüket. Szentes György elmondta: a legtöbb riasztást Pest megyében, a fővárosban és Borsod megyében kapták. Ketten vesztették életüket és 26-an sérültek meg, valamennyien közlekedési balesetekben - tette hozzá. 
   
Vasárnap éjfélig még lehet havazásra számítani az ország több pontján, Szabolcs- és Borsod megyékben 10-15 centiméter hó is hullhat. A Dunántúl északi területei kivételével az ország több pontján hullhat a hó, de nyugat felől fokozatosan megszűnik a csapadék és az éjszakai órákban már csak az északkeleti országrészben lehet havazásra számítani, ám az intenzitása ott is csökkenni fog.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!