szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rendkívüli ülést tart az MSZP fővárosi elnöksége hétfő reggel, ahol az MTI információi szerint várhatóan felkérik Hagyó Miklóst, mondjon le egyéni képviselő-jelöltségéről és a fővárosi listás helyéről - értesült az MTI több forrásból.

Burány Sándor budapesti szocialista elnök azután döntött a testület összehívásáról, hogy vasárnap egyeztetett Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettessel. Az MTI úgy tudja, Hagyó Miklóst nem hívták meg a testület ülésére, amelynek egyébként nem is tagja.

Az ügy előzménye, hogy az atv.hu szombaton - rendőrségi forrásokra hivatkozva - azt írta: Antal Attila korábbi BKV vezérigazgató és Balogh Zsolt volt megbízott vezérigazgató is terhelő vallomást tett Hagyó Miklósra. Antal Attilát milliós végkielégítésekkel és a fiktív tanácsadói szerződésekkel is kapcsolatba hozták, ám az ügyészség a BKV tulajdonosi jogait gyakorló fővárosi vezetők - a mentelmi joggal rendelkező Hagyó Miklós - felelősségét is vizsgálja - írta a portál.

Az atv.hu úgy tudja, hogy hétfőtől már az ügyészség folytatja a történtek felgöngyölítését, amit az indokol, hogy az ügynek politikai szála van. A sajtóban vasárnap több, Hagyó Miklós sorsára vonatkozó lehetséges forgatókönyv is megjelent. Az országos televíziók szerint hétfőn visszaléptetik a politikust, a Népszabadság internetes oldala pedig azt írta "hátrébb húzzák" a fővárosi listáról.

Hagyó Miklós jelenleg az MSZP képviselőjelöltje a XII. kerületben (Budapest 18. választókörzetében) és harmadik helyen van a párt fővárosi listáján, ami biztos befutó hely. Ha a főváros elnökség megkéri erre, és a politikus mégsem lép vissza, akkor a párt országos választási bizottsága visszahívhatja az egyéni képviselő-jelöltségből, a fővárosi listás helyéről pedig várhatóan a budapesti küldöttértekezletnek kell dönteni.

A fővárosi MSZP a megyei pártszervezetek közül az elsők közt ért tavaly a jelöltállítási folyamat és a lista elfogadásának a végére. A fővárosi koalíció felbomlása, a BKV körüli botrányok és Hagyó Miklós miatt voltak próbálkozások arra, hogy ezek változzanak, de a kezdeményezések mögött végül nem volt számottevő erő.

Akit igaztalanul vádolnak, megvédjük, akiről pedig kiderül, hogy hibát vétett, nem védjük meg, és ez általánosságban igaz - mondta Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje vasárnap újságíróknak Budapesten, a párt Nyugdíjas szolidaritás című rendezvénye előtt. Hagyó Miklós több hete kerüli a nyilvánosságot. Legutóbb az MSZP budapesti képviselőit bemutató rendezvényen vett részt. Ott az MTI-nek azt mondta, a BKV-s ügyek nem rontanak a választási esélyein és nincs takargatnivalója.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!