szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az előzetes letartóztatásban lévő Budaházy György teheti tönkre a parlamentbe igyekvő Jobbik és szélsőjobboldaliak kedvenc hírportálja, a Kuruc.info kapcsolatát.

Vitaindító cikkben figyelmezteti Vona Gábort a Jobbikot ez idáig feltétel nélkül támogató szélsőséges portál, a Kuruc.info. Az online újság azt akarja elérni, hogy a Jobbik vegye fel országos listájára a súlyos bűncselekményekkel vádolt és emiatt előzetes letartóztatásban ülő Budaházy Györgyöt, így a szélsőségesek szemében hősként tisztelt, még el nem ítélt egykori étteremtulajdonos mentelmi jogával élve elkerülhetné a jogerős börtönbüntetést, vagyis kikerülhet az előzetes letartóztatásból. 

A kuruc.info szerkesztői gyaníthatóan azért mennek szembe a Jobbikkal, mert "bajtársuk" a Jobbik számára inkább tűnik egyfajta koloncnak, noha korábban Vona Gábor is azt hangoztatta, a „cionista diktatúrával szembeni ellenállás” Budaházyval kezdődött. „A Jobbik elnöksége nem kíván foglalkozni Budaházyékkal, nem sietnek segítségükre, inkább hallgatnak, vagy mellébeszélnek a nyilvánosság előtt” – írja a Kuruc.info.

A kurucosok felróják a Jobbik elnökének, hogy még Budaházy feleségének állásfoglalást kérő levelére sem válaszolt és mindössze egy elnökségi tagról tudnak, aki a letartóztatott férfi jelölését támogatná. Ezen kívül - írják - Morvai Krisztina, a párt EP-képviselője is Budaházy jelölése mellett van. Úgy tudják, ha Budaházynak a Jobbik nem dob mentőövet, akkor a férfi független jelöltként egyéniben indul valahol a Hatvannégy Vármegye Mozgalom támogatásával. „Amennyiben az imént vázolt kényszerforgatókönyv lép életbe, úgy arra szólítunk minden, a körzetében élő tisztességes magyar honleányt és hazafit, hogy reá voksoljanak egyéniben, listán a Jobbikot ajánljuk” – olvasható a cikkben.

Budaházy György. A "hős", aki feladná elveit
© MTI
Budaházy egy levelet is eljuttatott a hírportálnak, amelyben kétségbeesetten kéri, szavazzanak rá. „Tudjátok mennyire megvetem ezt a rendszert, hogy mennyire feleslegesnek érzem részt venni ebben a pártokrácia bohózatban. Most mégis szörnyű elvtelenségre készülök. Nem hagytatok számomra választást. Többek unszolásának engedve vállalom a képviselői jelöltséget. Nem mintha a legkisebb mértékben is vágynék ennek a rendszernek a parlamentjében (mert országgyűlésnek nem nevezném) ülni, de ki akarok innen jutni” – írja.

Budaházyt a Jobbik, ha időlegesen is, de ki tudná hozni az előzetes letartóztatásból. A jogszabályok értelmében a párt bárkit feltehet a listájára, akit nem sújt jogerős szabadságvesztési ítélet, és nincs eltiltva a közügyektől. Mivel a múlt év szeptemberében Budaházyra kiszabott egyéves felfüggesztett börtönhöz nem járt mellékbüntetés, Budaházyt jelölhetnék és a pártot ebben az Országos Választási Bizottság sem akadályozhatná meg. Egy szimbolikus listás hellyel pedig Budaházy a lista hitelesítése és a választás végeredményének kihirdetése közötti hetekben, hónapokban képviselőjelöltként mentelmi jogot szerezne, azaz szabad ember lenne. A pártvezetés hozzáállásából azonban úgy tűnik, eszük ágában sincs a hátukra venni a radikálisok „hősét”. A Jobbik alelnöke, Novák Előd az Indexnek úgy indokolta Budaházy „távoltartását”, hogy listára helyezése csak rövid ideig adná meg neki a mentelmi jogot, befutó helyre pedig azért sem tennék, mert nem az a típus, aki hisz a parlamentben.

A tavaly nyáron őrizetbe vett, majd letartóztatott Budaházy Györgyöt a Magyarok Nyilai nevű csoport kilenc tagjával együtt bűnszervezetben elkövetett terrorcselekményekkel gyanúsítják. A gyanú szerint ő volt a vezetője annak a csoportnak, amely több szocialista és szabaddemokrata politikus háza ellen követett el merényletet, bombákat gyártott és megverette Csintalan Sándort. Ezen kívül más ügyei is vannak a 2002-es budapesti „hídfoglaláskor” hírnevet szerzett férfinak: szeptemberben egyéves felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki rá a 2006-os zavargások utáni időszakban közzétett írásai miatt, és eljárás indult ellene a Szabadság téri szovjet emlékmű címerének leverése miatt is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kordokumentum: előkerült egy videó arról, miket árul az Apple 17 évvel ezelőtt

Kordokumentum: előkerült egy videó arról, miket árul az Apple 17 évvel ezelőtt

Trianon-balettet írt L. Simon László, a zenéjébe már bele is lehet hallgatni

Trianon-balettet írt L. Simon László, a zenéjébe már bele is lehet hallgatni

Radar360: Orosz vakcina és felhőszakadás a láthatáron

Radar360: Orosz vakcina és felhőszakadás a láthatáron