szerző:
hvg.hu

A rendőrség megállapítása szerint a sárbogárdi R. Sándor szúrta szíven Marian Cozmát 2009. február 8-án hajnalban a veszprémi Patrióta lokál előtt.

Szakértői vélemények, tanúvallomások és egyéb bizonyítékok támasztják alá, hogy R. Sándor szúrta szíven a sportolót, ám az előtt a lokálban már vesén szúrta a román kézilabdázót - mondta a nyomozás befejezését bejelentve Pogány Péter, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának vezetője csütörtökön sajtótájékoztatón Veszprémben.

A nyomozást vezető  alezredes közölte: Ivan Pesicet, a horvát válogatott és az MKB Veszprém kézilabdázóját a lokál előtt N. Győző budapesti lakos szúrta vesén, ő rúgta fejbe a Cozma segítségére siető Zarkó Sesumot is, a szerb válogatott és a veszprémi csapat kézilabdázóját. Pogány Péter tájékoztatása szerint R. Sándort, N. Győzőt, valamint az enyingi Sz. Ivánt -  aki szintén részt vett a Marian Cozma elleni támadásban - társtettesként elkövetett emberölés, továbbá életveszélyt, illetve maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés bűntettével gyanúsítják.

Pogány Péter a nyomozás megállapításait ismertetve elmondta: 2009. február 8-án 1 óra 47 perckor lépett be a veszprémi Patrióta lokálba egy népes társaság - hét autóval mintegy 25-en érkeztek Enyingről; ott egyikük születésnapját ünnepelték -, s már a megjelenésükkel, kihívó viselkedésükkel "megbotránkozást és riadalmat keltettek" a lokál vendégeiben. Kezdetben a tetőtéri bárban szórakoztak, de közülük többen lementek az alagsori helyiségben lévő diszkóba is - mondta az alezredes.

Megjelent a diszkóban R. Sándor, N. Győző, Sz. Iván és a szintén budapesti P. Gábor is, akik nézelődtek, lökdösődtek, s "kinézték maguknak" a barátnőjével táncoló magas fiatalembert, Marian Cozmát - mondta a bűnügyi osztályvezető. Hangsúlyozta, hogy Marian Cozma egyáltalán nem lépett fel kötözködő, agresszív módon. Szórakozott és tudomást sem vett az őt figyelő személyekről. Amikor azonban nekik háttal állt, N. Győző váratlanul rátámadt és megütötte, de bekapcsolódott Cozma verésébe N. Győző három társa is - tájékoztatott Pogány Péter.  Elmondta: Mariann Cozma "védekezett, küzdött", s három sporttársa - Ivan Pesic, Zarko Sesum és Uros Vilovski - igyekezett neki segíteni, ám R. Sándor már itt az alagsori helyiségben vesén szúrta Marian Cozmát. R. Sándort pedig valaki fejbe vágta egy üveggel - tette hozzá az alezredes.

Hangsúlyozta: a kézilabdázók jogos védelmi helyzetben cselekedtek, nem támadólag léptek fel, csak a társukat próbálták védeni. Ismertetése szerint Marian Cozmának sikerült kimenekülnie a diszkóból, az utcára szaladt, ám nyomában volt R. Sándor, N. Győző és Sz. Iván, s ismét rátámadtak a román sportolóra. Ekkor igen rövid, mindössze 15 másodpercnyire tehető támadás zajlott le, miközben Marian Cozmát a halálos szívszúrás érte R. Sándor részéről. A sporttársa segítségére siető Ivan Pesicet pedig N. Győző szúrta vesén, s Zarko Sesumot is ugyanő rúgta "teljes erőből arcon" - ismertette a nyomozás megállapításait az alezredes.

Mindezeket szakértői vélemények, tanúvallomások és egyéb bizonyítékok támasztják alá - hangsúlyozta. Elmondta: Sz. Iván ezután értesítette a tetőtérben szórakozó társaikat, akik "lezúdultak az utcára és megkergették Uros Vilovski kézilabdázót, de szerencsére nem érték utol".

R. Sándor, N. Győző és P. Gábor ezután Budapestre utaztak - R. Sándor fejsérülését egy magánkórházban közben ellátták, itt hamis adatokat diktált be -, majd megtervezték a külföldre menekülésüket. Két bűntársuktól (R. Sándor élettársától és A. Lászlótól) több százezer forintot és egy "idegen autót" kértek. Két autóval utaztak Ausztriába: "előfutóként" ment kocsival A. László és R. Sándor élettársa, majd őket követte a két menekülő autója - mondta a nyomozás vezetője, megjegyezve, hogy az "osztrák kollégák hathatós segítségével" sikerült őket elfogni Graz előtt az autópályán.

Pogány Péter elmondta: az életellenes bűncselekményen túl csoportos garázdasággal 27 embert gyanúsítanak, de jó néhány személy ellen kitartottság, csalás, ittas járművezetés, okirathamisítás és hamis tanúzás miatt is vádemelést javasol a rendőrség.    

Az alezredes tájékoztatott arról is, hogy az emberöléssel gyanúsítottak - R. Sándor, N. Győző és Sz. Iván - teljes vagyonát (lakóingatlan, autó, készpénz) zár alá vette a bíróság.  Derzsy Péter ezredes, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója elmondta: a bűnügy iratai 38 aktát, 13 ezer oldalt tesznek ki. Meghallgattak 700-nál több tanút, 53 szembesítés, 57 helyszíni meghallgatás és 416 felismerésre bemutatás történt. Beszereztek 60 szakértői véleményt és 347 bizonyítékot tartanak nyilván - mondta az igazgató, megjegyezve, hogy a bűnügyi költségek 68 millió forintra tehetőek. 

Ismertetése szerint a bűnügynek 27 gyanúsítottja van, közülük 15-en előzetes letartóztatásban vannak, egynek pedig a házi őrizetét rendelte el a bíróság. Egyébként a 27 fős "gyanúsítotti kör" tagjai korábban összesen már 53 alkalommal álltak bíróság előtt.  Derzsy Péter közölte: most az iratismertetések következnek, s várhatóan márciusban átadhatják az ügyet vádemelési javaslattal az ügyészségnek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Vitézy Dávid: Nagyon helyes, hogy kevés a Puskásnál a parkolóhely

Vitézy Dávid: Nagyon helyes, hogy kevés a Puskásnál a parkolóhely

Szinte vadonatúj Ferrari F40-et vásárolna? Most megteheti

Szinte vadonatúj Ferrari F40-et vásárolna? Most megteheti

Nem tartott sokáig a „természetellenes” moldovai kormány

Nem tartott sokáig a „természetellenes” moldovai kormány

A Jobbik is végrehajtást indít a Pesti Srácok ellen

A Jobbik is végrehajtást indít a Pesti Srácok ellen

Európai Bizottság előtt a magyar szennyvízbotrány

Európai Bizottság előtt a magyar szennyvízbotrány

Baleset miatt nem jár az M2-es metró

Baleset miatt nem jár az M2-es metró