szerző:
MTI

Évértékelő és programadó beszédet tartott ma Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltje. A volt pénzügyminiszter szerint nem erős államra, hanem okos államra és erős társadalomra van szüksége Magyarországnak.

Bokros Lajos két nappal Orbán Viktor Fidesz-elnök országértékelése után, vasárnap kettő órára jelentette be, hogy évértékelő és programadó beszédet mond a Városligeti fasorban, a Versailles Rendezvényteremben. 

Az MDF miniszterelnök-jelöltjének színre lépése előtt Dávid Ibolya pártelnök a megjelenteknek azt mondta: az MDF politikai üzenetei nem kampányszlogenek, s ma Bokros Lajos számít Orbán Viktor kihívójának. Az MDF elnöke úgy fogalmazott: "Orbán Viktor köpenyéből szép csendben előbújt, önállósult, majd megizmosodott egy antidemokratikus, és radikális erő, a Jobbik". Hozzátette: a versengőből polgárháborússá változtatott pártpolitikai küzdelem mára komoly fenyegetést jelent a polgári demokrácia számára. Dávid Ibolya szerint a magyar demokrácia válságban van. Ma Magyarországon úrrá lett a félelem, amelynek motorja egy "beteg politikai magatartás, aki nincs velem az ellenem" - jelentette ki. Hozzátette: mára azt is elhitették, hogy aki ellenem van, az ellenség, s aki ellenség, arra "kilövési engedély" van, mert a cél szentesít minden eszközt.

Bokros: okos állam, erős társadalom

Az MDF az egyetlen párt, amelynek megvalósítható programja van, és annak megvalósítása  azt az eredményt hozza, amit a párt ígért - jelentette ki Bokros Lajos. A kormányfő-jelölt kiemelte: Magyarországon ma nagyon kevesen fizetnek egyedileg nagyon sok adót. Ez kialakított ki egy adóelkerülésre ösztönző magatartást, ezért az a megoldás, hogy több embernek kell egyedileg kevesebb adót fizetnie. Hangsúlyozta azt is: okos államra, emellett pedig erős társadalomra, erős demokráciára, valamint erős vállalkozásokra van szükség. Az MDF miniszterelnök-jelöltje szerint erős jegybank kell, amely ellensúlya lehet egy rossz költségvetési politikának.

Fenntartható, hosszú távon magas szintű növekedés nélkül nincs felzárkózás - magyarázta, kitérve arra, hogy az elmúlt tíz évben mindössze két-három évig volt érzékelhető gazdasági növekedés, tavaly azonban hét százalékos gazdasági visszaesést kellett elszenvednie az országnak. Bokros Lajos úgy látja, hogy a szociális szférában kialakult egy olyan nézet, amely szerint mindenki rászoruló, és "ezek a rászorulók egyre nagyobb mértékű támogatásra jogosultak".

©

A miniszterelnök-jelölt úgy fogalmazott: "fúj a szél keletről, hideget hoz, néha diktatúrát, de szerencsére van déli szél is, amely India és Brazília felől fúj". Hozzátette: vannak olyan fejlődő országok, amelyek a demokratikus berendezkedés keretei között is gyors gazdasági növekedésre és felemelkedésre képesek. Nem igaz az az üzenet, hogy a világ egyértelműen a féldiktatórikus rendszerek irányába mozog - jelentette ki Bokros Lajos, kiemelve azt is: a vállalkozóknak nem több állami gyámkodásra, hanem kevesebb bürokráciára, kiszámíthatóbb szabályokra, alacsonyabb adókra, és jobban felkészült, olcsóbb munkaerőre van szükségük. 

A politikus felhívta a figyelmet a munkahelyteremtés fontosságára is. Véleménye szerint egy okos államnak nem feladata a munkahelyteremtés, ellenben az igen, hogy létrehozza azokat a feltételeket, szabályokat, körülményeket, amelyek alapján a vállalkozói osztály hajlandó beruházni. Beszélt arról is, hogy az "utolsó időben" vagyunk a felsőoktatás reformjához. Véleménye szerint ma az iskolák "bővítetten újratermelik a munkanélküliek tartalékhadseregét".  

Elvesztett évtized

Bokros Lajos a beszédet megelőzően azt ígérte, szól majd az úgynevezett elvesztett évtizedről, amely a magyarországi társadalmi és gazdasági fejlődést a XXI. század első évtizedében jellemezte és hazánk leszakadásának okáról. Emellett szeretne egy politikai, lelkesítő beszédet is mondani, mert mint vélekedett, az MDF az egyetlen párt, amelynek van kiérlelt, kiforrott, felelősségteljes, becsületes, őszinte és hiteles programja. 

Herényi Károly, az MDF elnökhelyettese szerdán azt mondta: Bokros Lajos beszéde más lesz, mint az egyébként megszokott politikai összefoglalók. Közlése szerint Bokros Lajos nem csak összefoglalja a 2009-es év történéseit, hanem beszélni fog azokról a dolgokról, amelyeket el kell végezni ahhoz, hogy Magyarország kilábaljon a válságból. Herényi Károly elmondta azt is: képviselőjelölteket, szimpatizánsokat, valamint a pénzvilág szereplőit is várják az évértékelő és programadó beszédre.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Távozhat Trump védelmi minisztere

Távozhat Trump védelmi minisztere

A földre parancsolt több mint 240 darab F-35-ös vadászgépet a Pentagon

A földre parancsolt több mint 240 darab F-35-ös vadászgépet a Pentagon

Szolnokra jön Peter Greenaway

Szolnokra jön Peter Greenaway

Drasztikusan emelkedhet a sör ára, és ennek is a klímaváltozáshoz van köze

Drasztikusan emelkedhet a sör ára, és ennek is a klímaváltozáshoz van köze

Sokba kerülhet a szaúdi „reformhercegnek” az ellenzéki újságíró eltűnése

Sokba kerülhet a szaúdi „reformhercegnek” az ellenzéki újságíró eltűnése

Tematikus élményparkot építenének a Balatonnál

Tematikus élményparkot építenének a Balatonnál