szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem változtatott Budapest eddigi adóskockázati besorolásán legfrissebb értékelésében a Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő intézet, vagyis megerősítette a fővárosnak a - magyar államéval azonos - korábbi BBB/A3 minősítését, stabil kilátással - közölte a főpolgármesteri kabinet hétfői ülése után Nyáry Krisztián kommunikációs igazgató az MTI-vel. A BKV finanszírozása továbbra is kockázati tényező.

Az igazgató elmondta, hogy a legfrissebb adósminősítési jelentést a múlt héten juttatta el a városházára a Standard & Poor’s. A minősítéssel kapcsolatban megjegyezte: a magyar helyhatóságok gazdálkodása nagy mértékben függ a központi költségvetéstől, ezért önkormányzat nem kaphat jobb minősítést a mindenkori állami besorolásnál.

Mint Nyáry Krisztián közölte, a hitelminősítő intézet értékelésében kiemelte, hogy a gazdasági válság ellenére a főváros pénzügyi teljesítménye megnyugtató, "prudens (óvatos, körültekintő) az adósság- és készpénz-menedzsment, jó a tervezés és megfelelő a likviditás". 

Pozitívumként értékelték, hogy a város adósságállományának 59 százaléka államilag garantált, s a városvezetés elkötelezett abban, hogy az adósságállomány növekedését alacsony szinten tartsa. A minősítő kiemelte azt is, hogy Budapest működési eredménye - a működési bevételek és kiadások különbözete - 2009-ben 15,9 százalékos volt, miközben a gazdasági válság következtében 4,8 százalékkal csökkentek a működési bevételek. 

A pozitív tényezők mellett azonban a jelentés felhívja a figyelmet bizonyos kockázatokra is, például arra, hogy Budapest is ki van téve az országban tapasztalható gazdasági válság negatív hatásainak, miközben a helyi önkormányzati szabályozásból következően hiányzik a pénzügyi rugalmasság. Nyáry Krisztián közölte, hogy a hitelminősítő továbbra is kockázati tényezőként említi a BKV finanszírozását érintő nehézségeket.

Összességében a legnagyobb hitelminősítő szerint a nagy készpénztartalékok, a beruházások átütemezése és a prudens pénzügyi menedzsment együtt lehetőséget biztosít Budapest számára a válságból való kilábalásra, minimális adósságállomány-növekedéssel - mondta a kommunikációs igazgató.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Betiltja a Facebookot Salamon-szigetek kormánya

Betiltja a Facebookot Salamon-szigetek kormánya

Egyhuzamban 3,5 órán át képes repülni az új holland drón – videó

Egyhuzamban 3,5 órán át képes repülni az új holland drón – videó

Tízből kilenc magyar hobbicukrász feketén ad el

Tízből kilenc magyar hobbicukrász feketén ad el