szerző:
MTI

Az MDF budapesti választmányának több tagja csütörtökön úgy döntött, nem lépnek ki a pártból, hanem levelet küldenek a párt elnökségének és az országos választmánynak, melyben azt írják majd, jogszerűen hívták vissza tisztségéből Lévai Zoltán budapesti elnököt - értesült az az MTI csütörtökön.

Néhányan azok közül a budapesti MDF-esek közül, akik Lévai Zoltán budapesti elnök visszahívását támogatták, olyan levelet fogalmaznak majd meg, melyben javaslatot tesznek a kerületi képviselőjelöltekre is. Az MTI-nek a csütörtöki ülésen résztvevő egyik tag úgy nyilatkozott: az MDF-ért aggódva szeretnék, ha jogszerűen működne a párt elnöksége. Hozzátette: a levelet, amelyet a jövő hét elején küldenének el az MDF elnökségének és az országos választmánynak, a kerületi szervezet körülbelül 60-70 tagja írná alá.

Az ügy előzménye, hogy az MDF budapesti választmányának 13 tagja még február 11-én este igennel szavazott arra, hogy visszahívják tisztségéből Lévai Zoltán elnököt és új elnöknek Szegner Lászlót, Óbuda alpolgármesterét választják. Szegner László közleményében akkor azt írta: a huszonhat tagú budapesti választmány tizennégy tagja volt jelen a csütörtöki ülésen, ahol tizenhárman szavazták meg Lévai Zoltán visszahívását. 

A közleményben szerepel az is: az MDF budapesti választmánya január 25-én terjesztett elő Lévai Zoltán budapesti választmányi elnökkel és az elnökség tagjaival szemben bizalmatlansági indítványt. Mint írják, a bizalmatlansági indítvány oka, hogy a 2010. évi országgyűlési választások kapcsán Lévai Zoltán elnöki minőségében nem megfelelően képviselte a budapesti MDF szervezetek érdekeit, a fővárosi lista jelöltjeit nem ismertette, a választmány azt soha nem szavazhatta meg, a jelölő szervezetek többségének jogát elvonta, kötelező egyeztetések nem voltak.

Szegner László az MTI-nek azt mondta: az MDF budapesti választmányának új elnöksége a párt országos választmányának döntésével nem helyezkedik szembe, és a párt érdekében kíván dolgozni. Lévai Zoltán az MTI-nek minderre úgy reagált: az MDF alapszabálya alapján egyértelmű, hogy kizárólag személyek ellen indítható bizalmatlansági indítvány; az elnökséget, mint testületet érintő kezdeményezés értelmezhetetlen, érvénytelen.

Lévai Zoltán azt mondta: a budapesti választmány tagjainak nincs joguk ahhoz, hogy ülést hívjanak össze, azt a választmány elnöke teheti meg, vagy pedig akadályoztatása esetén a területi iroda. Mint hozzátette, ő február 24-ére hívta össze a budapesti választmány ülését. 

Mindezek után másnap, Dávid Ibolya, az MDF elnöke felfüggesztette az MDF öt, a III., a IV., a IX., a X. és a XXI. kerületi szervezetének működését. Dávid Ibolya akkor azt is közölte MTI-vel: megengedhetetlennek tartja, hogy "a választási kampány közepén, a folyamatosan kisebbségben maradók támadást intézzenek az MDF testületi döntései és politikája ellen". 

Az ügy további folytatása, hogy Bokros Lajos múlt hét közepén elektronikus levélben tudatta, hogy visszalép a miniszterelnök-jelöltségtől és a párt listavezetői posztjáról, ha a vezetők nem tudnak úrrá lenni az MDF-ben kialakult káoszon. Ezek után múlt hét szerdai sajtótájékoztatóján a pártelnök kijelentette: fegyelemre és egységes kommunikációra van szükség az MDF-ben, és ennek érdekében ül össze a párt országos választmánya a párt "saját belső demokráciája" okozta "nehézségek" kezelésére. 

Az országos választmány február 19-én pedig úgy döntött, hogy április 25-ig magához vonja a budapesti választmány jogkörét, a budapesti választmány elnöke Lévai Zoltán maradt. Egyúttal visszaállították az összes fővárosi kerületi szervezet működését.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Megkontrázták a Debreczeni-ügy OVB-s állásfoglalását

Ha az oevb értelmezése lenne helytálló, akkor még a pártirodákban sem lehetne ajánlószelvényt gyűjteni, mert az is valakinek a munkahelye - érvelt Debreczeni József az oevb megállapítása ellen, amely szerint lényegében a boltokba ajánlószelvénygyűjtő dobozt kihelyezni jogsértő. A Fővárosi Választási Bizottság szerint az OVB a munkahely és munkaidő meghatározását "nagyon szűkítően" értelmezte.

Sebők János Publicisztika

Mikor veszi a kalapját Bokros Lajos?

Néhány napig az MDF képviselőjelöltjein röhögött az ország. Csakhogy, ami ebben a szedett-vedett patchwork pártban zajlik, az egyáltalán nem mulatságos, hanem szánalmas és nevetséges.

Itthon

Az MDF bejut a parlamentbe?

Somogyi Zoltán, az MDF kampányfőnöke azt nyilatkozta, hogy a kiszivárgott információk sugallta helyzethez képest jobban áll pártja - olvasható Németh Attila blogján.

Itthon

Bokros kivont karddal menne a Jobbik ellen

Disznóvágással és pálinkabemutatóval súlyosbított sajtótájékoztatót tartott szombaton a Bács-Kiskun megyei Jánoshalmához tartozó egyik tanyán a Magyar Demokrata Fórum fél vezérkara. Kiderült: az ellenzéki párt kiáll a hungarikumok hazai és külföldi népszerűsítése érdekében.

MTI Itthon

Bokros vitára hívja Mesterházyt

Vitára hívja Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltje Mesterházy Attilát, az MSZP jelöltjét – jelentette be a demokrata fórum szóvivője vasárnap. Az MSZP közlése szerint Bokros Lajosnak várnia kell még az MSZP miniszterelnök-jelöltjére, de az Orbán-Mesterházy vita után áll a rendelkezésére

A szegedi fiatalok ötöde külföldön képzeli el jövőjét

A szegedi fiatalok ötöde külföldön képzeli el jövőjét

„Jelentkezett gazdasági igazgató, postás, jogász” – megvan, ki vezényelheti a Fesztiválzenekart

„Jelentkezett gazdasági igazgató, postás, jogász” – megvan, ki vezényelheti a Fesztiválzenekart

Miért nem lehet szemüveges egy nő a munkahelyén Japánban?

Miért nem lehet szemüveges egy nő a munkahelyén Japánban?

Két magyar barlang is kinyitja kapuit az asztmások előtt

Két magyar barlang is kinyitja kapuit az asztmások előtt

Szomorkodhat Farkas Flórián, elvesztették a többségüket

Szomorkodhat Farkas Flórián, elvesztették a többségüket

Itt az új Palkovics-terv: bezárhatnak az alternatív iskolák

Itt az új Palkovics-terv: bezárhatnak az alternatív iskolák