szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Titokban, engedély nélkül építkezik a természetvédelmi övezetben található szigligeti nyaralója alatt Mesterházy Ernő, Demszky Gábor főpolgármester - BKV-ügyek miatt előzetes letartóztatásban lévő - tanácsadója - állítják szemtanúk a hvg.hu-nak. Videó.

A helyszín: Szigliget, a Vár-hegy lábánál. Néhány száz méterre feljebb, a domboldalon található Mesterházy Ernő nádfedeles nyaralója. Az üzletember - aki egyben Demszky Gábor főpolgármester tanácsadója - jelenleg a BKV-ügyek miatt előzetes letartóztatásban ül. A rendőrök szerint szándékosan rábírta a BKV vezetőit arra, hogy vagyonkezelési kötelezettségüket megszegve indokolatlan és szükségtelen szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szerződéseket kössenek.

Letartóztatása a szigligetiek körében is beszédtéma, a helyiek, ha látásból is, de ismerik. Sőt, a hvg.hu riportereinek Mesterházy közvetlen szomszédjai azt is elárulták: a férfi kilenc éve titokban, engedély nélkül építkezik a természeti övezetben található szigligeti nyaralója alatt. Azért, hogy az építkezés zavartalanul folyhasson, az üzletember a szomszédok házát is felvásárolta.

A környékbeliek azt állítják, a föld alatti építkezésen nem helyi munkások dolgoztak, a sittet pedig viszonylag gyorsan, teherautókkal szállították el. Nem tudni, hogy a nyaraló alatt a domb belsejéből hány köbméteres területet vájatott ki Mesterházy, de szemtanúk szerint a föld alatt több nagy helyiség is található, van olyan, amelyikben állítólag egy fürdő van. Szemtanúk szerint a nyaralóban többször megfordult már Demszky Gábor is.

Riportereink a területileg illetékes tapolcai önkormányzatnál is érdeklődtek arról, a hivatalnak van-e tudomása arról, hogy a természetvédelmi övezetben engedély nélküli építkezés zajlott/zajlik, de erről felvilágosítást nem kaptunk. Az építkezés tényét azonban több, egymástól független forrás is megerősítette.

Szigliget a Balaton különlegesen szép területének számít. Egyik fő nevezetessége az irodalmárok alkotóházaként működő Esterházy-kastély, számos felújított kúria, az Avasi templom és a régen a Balaton szigetét képező 230 méter magas vulkanikus hegy tetején álló szigligeti vár maradványai.

Az origo egyik korábbi cikke szerint Mesterházy Ernő jó kapcsolatokat ápol a Fidesz egykori gazdasági szakértőjével, Simicska Lajossal, akinek szintén Szigligeten van nyaralója. Egy blogban pedig arról olvashatunk, hogy a tanácsadó nyaralójának kertjében egy pálmafa is van, s azért, hogy az egzotikus növény télen is bírja a hideget, a kertbe állítólag kivezették a padlófűtést. Hogy ez valóban így van-e, nem tudni. De ha a kert alá fúrt föld alatti építményben fürdőt üzemeltetnek, valószínűleg kerti padlófűtésre nincs szükség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Műemléki felújításokat díjaztak

Műemléki felújításokat díjaztak

Megegyezett a világ két legnagyobb szénkibocsátó országa a kibocsátáscsökkentésről

Megegyezett a világ két legnagyobb szénkibocsátó országa a kibocsátáscsökkentésről

Benzines, dízel-, hibrid- vagy elektromos autót? Előnyök, hátrányok

Benzines, dízel-, hibrid- vagy elektromos autót? Előnyök, hátrányok