szerző:
hvg.hu

Két napig kutattuk a Magyarországon élő farkasok nyomait. Prédák maradékai, csapások, nyomok tették egyértelművé: itt vannak. Míg más országok súlyos összegeket költenek Európa csúcsragadozójának visszatelepítésére, Magyarország közömbösen szemléli a féltucat példányt. Nézze meg kétrészes videóriportunkat!

Élnek-e farkasok Magyarországon? Hogy ezt a kérdést megválaszoljuk, az ország legészakibb csücskébe, az Aggteleki Nemzeti Parkba indultunk. Burinda Tamás, természetvédelmi őr és tájegységvezető és Szabó Ádám, a Magyarországi Nagyragadozókért Alapítvány munkatársa kalauzoltak bennünket az erdei labirintusban. Nézze meg videóriportunkat!

1. rész - Burinda Tamással egy délutánt töltünk a völgyek ösvényein, a nagyragadozók nyomait keressük, alaposan körülnézünk azokon a csapásokon, ahol a magyar farkas is jár, de egyértelmű bizonyítékot nem lelünk a magyar farkas létezésére. Prédák maradékát találjuk csupán: egy gerincet és egy disznólábat. A farkasnak semmi nyoma.

2. rész - Szabó Ádám, a Magyarországi Nagyragadozókért Alapítvány munkatársa csatlakozik hozzánk, és már kora reggel a hegygerincekre indulunk. Ádám nem kételkedik, ő tudja: a magyar farkas létezik. A szkeptikus a csapatban én vagyok, de rövidesen minden kétely elszáll. Nyomon vagyunk. 

Szabó Ádám szerint, bár "ölünkbe hullott ez a csodálatos állat", nem akarjuk megvédeni. Az illetékesek közönyét látva kétséges, hogy tartósan megmaradhatnak a farkasok Magyarországon. Élőhelyeiken szaporodási időszakban is folyik a fakitermelés, hajtóvadászatokat rendeznek a hegyeken, amelyeknek ők lennének a természetes urai. Interjú.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!