szerző:
MTI

Adottak a feltételek ahhoz, hogy szerdán délutánig lezáruljon a Balatonring beruházás hitelszerződésének előkészítése és azt aláírják a felek, ami feltétele annak, hogy határidőre elkészülhessen a motorversenypálya - jelentette be Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, a sávolyi fejlesztésekért felelős kormánybiztos pénteken.

Suchman Tamás Sávolyon, a beruházás helyszínén tartott sajtótájékoztatóján beszélt arról is, hogy péntek délután, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) egyetértésével több sajtóportálon, a személyes adatok takarása mellett nyilvánosságra hozzák a beruházásról készült szakértői tanulmányt. Az anyaghoz a szakértők kommentárokat fognak fűzni, mivel az tíz hónapja készült, és azóta számtalan ponton szigorodtak a feltételek. A beruházásában érintett Magyar Turizmus Zrt. és a bank is európai szinten elismert jogi irodákat és törvényességi szakértőket kért fel a folyamat ellenőrzésére - tette hozzá.

Az MFB-nél nem tudnak arról, hogy pénteken felkerül a bank honlapjára a Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft. projekt dokumentációjának részét képező tanulmány - mondta az MFB kommunikációs igazgatója pénteken. Őry-Kovács Katalin hozzátette: az MFB tartja magát korábbi álláspontjához, azaz feltétel nélkül hozzájárul ahhoz, hogy a tanulmányt bármelyik fél, akár a Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft., akár a KPMG Tanácsadó Kft. nyilvánosságra hozza.

Amennyiben a téli leállás után nem indul be újra a pálya építése jövő hét szerdától, akkor nem garantálható, hogy elkészül a próbafutamra és az idei nemzetközi futamot meg lehet rajta tartani - hangsúlyozta Suchman Tamás. Rámutatott, a kormány már tavaly novemberben döntött arról - részben kormányzati szakértői vizsgálatokra, részben az MFB által felkért szakértői cég jelentésére alapozva -, hogy állami garanciát biztosít a sávolyi MotoGP pálya megépítéséhez. Jelenleg még folyik az okiratszerkesztés, és annak hivatalos fordítása, amit követően napokon belül aláírhatják a többoldalú hitelszerződést az érintett felek: a befektetők, a magyar állam, az MFB, a Magyar Turizmus Zrt., és a Dorna (a versenyeztetés jogának tulajdonosa). Mivel az eredeti 5 év helyett 10 évre módosult a pálya versenyeztetési joga, majdnem az összes szerződést át kellett írni - mutatott rá a késlekedés egyik okára.

A politikus az elmúlt napokban a beruházást ért támadásokra reagálva kifejtette, természetes, hogy minden nagy és különlegesnek mondható fejlesztésnek akadnak támogatói és bírálói. A sávolyi projektet ért kritikákkal kapcsolatban elismerte, hogy azt a kormányzatban nem minden szakember és nem mindegyik tárca támogatta, továbbá, hogy eredetileg arról szólt, hogy a befektető saját erőből és hitelből valósítja meg a beruházását. Közbejött azonban a gazdasági válság, amely módosította a terveket, de nem vette el a befektető kedvét - tette hozzá. A befektető vállalta, hogy 5 milliárd forintnyi saját erő befektetése és 14-15 milliárd forintnyi hitel segítségével megvalósítja a terveket. A beruházás banki hitelének megszerzéséhez kellett az állami garancia, a hitel 80 százalékának erejéig, ami az önerőből is épülő beruházásra tett  jelzálogbejegyzéssel jelent fedezetet a bank számára. 

Suchman Tamás beszélt arról is, hogy támadók között vannak, akik konkurenciát látnak a sávolyi projektben, egyebek közt a Hungaroring sorsáért aggódók. Közölte, a főversenyek nem kicserélhetők, de nyilvánvaló hogy többféle versenyt és programot kell majd rendezni az új pályán azért, hogy a befektetés minél előbb megtérüljön. Sajnálatosnak nevezte, hogy az utóbbi időben "nem egészen korrekt" médiahadjárat is indult a projekt ellen, elsősorban az Index.hu részéről, és akad olyan párt és civil szervezet, amely valós tájékozódás nélkül fordult a fejlesztés ellen.

Közölte, mivel a beruházás előkészítése törvényes, jogszerű és szakszerű, az érintetteknek tiszta lelkiismerettel kell elviselniük a támadásokat. Hangsúlyozta, a járulékos programokkal a befektetés megtérül, hiszen az eddigi tapasztalatok szerint egy feljövőben lévő, egyre nagyobb érdeklődésre számot tartó sportágról van szó, ahol egy-egy nemzetközi versenyt több mint 200 televízió közvetít, és amit 300-340 millió néző figyelme kísér. Hatalmas marketinget jelenthet ez nem csak a térségnek, hanem az egész országnak - tette hozzá.

Bobek József, Sávoly polgármestere úgy fogalmazott: az elmúlt napokban a beruházást ért támadások miatt úgy érezték a helyiek, hogy minden elveszett, de most kiderült, hogy a hitelszerződés előkészítése zajlik.  "Nagy szikla gördült le a szívemről, gondolom hallották" - mondta a polgármester. "Mi nem akarunk még egy Bős-Nagymarost, vagy egy Megyeri hidat, mi fedhetetlen, tiszta beruházást akarunk, amire büszkék lehetünk" - hangsúlyozta, kifejtve azt is, hogy a "pesti fiúk huncutságának" tartja a vidéki beruházások, köztük a sávolyi támadását. Közölte, a Balatonring megvalósítása jó példa lehet arra, hogy vidéken is van esély nagy fejlesztésekre. Beszámolója szerint a sávolyi MotoGP pálya megépítéséért indított aláírásgyűjtési akciójához már több mint 170 önkormányzat jelezte csatlakozási szándékát.


 


 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Sport

A Balatonring Team már 2011-re készül

Jorge Aspar Martinez a Balatonring Team csapatfőnöke szerint a 2010-es év a felkészülésé lesz a gárda életében, hogy 2011-ben már egy ütőképes csapattal tudjanak indulni a Moto2-ben.

Sebők János Vélemény

Balatonring: gigaprojekt vagy megamutyi?

A 35 milliárdos kérdés: a sávolyi presztízsberuházás ügyében vajon mennyit ér az oknyomozó újságírók, a civil szervezetek, Oszkó Péter és Bajnai Gordon szava?

MTI Sport

Suchman szerint időben elkészül a Balatonring

Várhatóan hamarosan, akár tíz napon belül aláírja a hitelszerződést a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a Balatonring beruházójával, így nem lesz akadálya a nyári próbafutam és az őszi verseny megtartásának - mondta Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) elnöke a szervezet pénteki ülésén.

Rossi: "Ha akarják, akkor elmegyek"

Rossi: "Ha akarják, akkor elmegyek"

181 milliárd forintért adta el cégét a világ legfiatalabb dollármilliárdosa

181 milliárd forintért adta el cégét a világ legfiatalabb dollármilliárdosa

Vészjelzés a fogyasztóvédőktől: ejtőernyősök jönnek a szakemberek helyére

Vészjelzés a fogyasztóvédőktől: ejtőernyősök jönnek a szakemberek helyére

Összefogott a környék az izomsorvadásos kisfiúért, parádéval ünnepelték meg a születésnapját

Összefogott a környék az izomsorvadásos kisfiúért, parádéval ünnepelték meg a születésnapját

Fucsovics edzőt váltott, magyar párossal folytatja

Fucsovics edzőt váltott, magyar párossal folytatja

Mohó piton támadt egy leopárdra – nem kellett volna (videó)

Mohó piton támadt egy leopárdra – nem kellett volna (videó)