szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az MDF budapesti elnöke felmondottnak tekinti az SZDSZ-szel kötött fővárosi választási megállapodást, mert szerinte egy közös jelöltet is érintő, a BKV-botrányhoz kapcsolódó hírek kárt okoznak az MDF-nek. A párt reagált a nyilatkozatra, és közölte, hogy ezáltal Lévai MDF-tagsága megszűnik.

Lévai Zoltán az MTI-nek hétfőn megküldött közleményében úgy fogalmaz: nem várható el, hogy az aktivisták tovább dolgozzanak, mert a napokban ismertté vált korrupciógyanús ügyek számukra - és mindenki számára - vállalhatatlanok.

Az MTI BKV-s forrásból pénteken úgy értesült, hogy munkakör nélkül foglalkoztathatták a közlekedési vállalatnál Boruzs András SZDSZ-es újpesti önkormányzati képviselőt, az SZDSZ fővárosi elnökét, az MDF országgyűlési képviselőjelöltjét. Az egyik könyvvizsgáló cég BKV-t vizsgáló jelentésében rámutatott arra, hogy Boruzs András munkakör hozzárendelése nélkül szerepel az állományi listában, a társaság belső levelezési rendszerében azonban nem szerepel munkahelyi elérhetőséggel, és a munkaügyi szerződésében HR-tanácsadó szerepelt.

Mindezek után Lévai Zoltán közölte: a párt fővárosi szövetsége az SZDSZ-szel tovább nem tartható fent, azonnali hatállyal felmondottnak tekinti az SZDSZ-szel kötött megállapodást. Lévai Zoltán - mint írja - meggyőződött arról, hogy az MDF országos választmánya alapszabály-ellenesen vonta el a fővárosi testület döntési jogkörét. Véleménye szerint ezeket a tevékenységeket a párt elnöksége nem láthatja el, hiszen az operatív munka sikeréhez a "terepismeret” elengedhetetlen. "Ennek következtében megállapítható, hogy az általunk vállalt feladatokat ellátni nem tudjuk, a további értelmetlen, a tagság akaratával és a testület döntéseivel szembemenő központi utasításokat pedig nem kívánjuk végrehajtani és végrehajtatni" - fogalmaz Lévai Zoltán.

Az MDF budapesti választmányának 13 tagja még február 11-én este igennel szavazott arra, hogy visszahívják tisztségéből Lévai Zoltán elnököt és új elnöknek Szegner Lászlót, Óbuda alpolgármesterét választják. A választmányi tagok az MTI-vel akkor azt közölték: a bizalmatlansági indítvány oka az volt, hogy az idei országgyűlési választások kapcsán Lévai Zoltán elnöki minőségében nem megfelelően képviselte a budapesti MDF szervezetek érdekeit, a fővárosi lista jelöltjeit nem ismertette, a választmány azt soha nem szavazhatta meg, a jelölő szervezetek többségének jogát elvonta, kötelező egyeztetések nem voltak. A pártvezetés szabálytalannak tartotta és nem fogadta el a Lévai visszahívásáról született határozatot, február 19-én pedig az MDF országos választmánya április 25-ig magához vonta a budapesti választmány jogkörét.

Az MDF Országos Választmányának közleménye

"Lévai Zoltán legutóbbi nyilatkozatának egyetlen következménye: mivel megszegte az MDF Országos Választmányának február 19-én hozott határozatát, Lévai Zoltán a továbbiakban nem az MDF Budapesti Választmányának elnöke és MDF-tagsága megszűnik. Az MDF Országos Választmánya magához vonta a szövetségi politikát érintő kérdéseket, így azt az Országos Választmányon kívül senkinek nincs joga felmondani, módosítani. Az MDF az áprilisi választásokon országos listát állít, és továbbra is várja a választók támogatását, hogy minden választókerületben állíthasson képviselő-jelöltet" - közölte Lévai nyilatkozatára válaszul Makay Zsolt, az MDF Országos Választmányának elnöke.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!