szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nyilvánosságra hozza a Sukoróra tervezett, ott meghiúsult turisztikai beruházással kapcsolatban szerdán felvett tanúvallomásának jegyzőkönyvét Bajnai Gordon miniszterelnök - közölte a kormányfő kabinetje.

Tájékoztatásuk szerint a kormányfő a Központi Nyomozó Főügyészséggel folytatott konzultációt követően döntött arról, hogy a szerdán készült teljes jegyzőkönyvet nyilvánosságra hozza, az abban szereplő személyi adatokkal kapcsolatban a vonatkozó törvény előírásait figyelembe véve jár el. A kormány, ahogyan eddig, továbbra is minden segítséget megad az ügyben eljáró hatóságok munkájának támogatására - közölte a kormányfő kabinetje.

Bajnai Gordont szerdán hallgatta meg tanúként a Központi Nyomozó Főügyészség. Szollár Domokos kormányszóvivő szerda este az MTI-vel közölte: a kormányfő szerdán tanúként a Központi Nyomozó Főügyészség főügyészének megkeresésére részletesen válaszolt az ügyészség kérdéseire a Sukoróra tervezett, azóta ott meghiúsult turisztikai beruházással kapcsolatban.

Az MTI információi szerint az ügyészség felajánlotta, hogy a meghallgatás a kormányfő parlamenti dolgozószobájában legyen, aki elfogadta ezt a lehetőséget. Az MTI úgy tudja, a beszélgetés nagyjából egy órán át tartott.

A kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy a kabinet tavaly nyáron a miniszterelnök kezdeményezésére belső vizsgálatot indított a telekcsere ügyében, amelynek végén a Pénzügyminisztérium az eredeti állapot visszaállítását kezdeményezte. Mint mondta, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által indított bírósági eljárás jelenleg is folyamatban van annak megállapítására, hogy a tervezett beruházás helyszínéül szolgáló területek cseréje szabályos volt-e. A kormány, ahogyan eddig, továbbra is minden segítséget megad az ügyben eljáró hatóságok munkájának támogatására - jelentette ki.

Szollár Domokos hangsúlyozta: a kormány ugyanakkor továbbra is kiemelt feladatának tekinti minden olyan, szabályosan megvalósuló beruházás támogatását, amelyek munkahelyeket teremtenek hazánkban és amelyek révén csökkenhet a gazdasági válság okozta munkanélküliség. Az eredetileg Sukoróra tervezett turisztikai beruházás direkt módon mintegy 2500, indirekt módon pedig még sok ezer munkahelyet teremt, körülbelül egymilliárd dollárnyi beruházással - tette hozzá.

A kormányszóvivő felidézte: a miniszterelnök 2009. június 5-én kért vizsgálatot a földcserével kapcsolatban, mert elhangzott az a vád, hogy a beruházó nem értékarányos földcserével jutott az adott területhez egy másik terület helyett. A kormányfő azt kérte Oszkó Péter pénzügyminisztertől, hogy indítson el egy vizsgálatot a Nemzeti Vagyonkezelőnél, hogy igazak-e a vádak.

A vizsgálat eredményeként és egy kapcsolódó állami számvevőszéki jelentés alapján a pénzügyminiszter azt kezdeményezte, hogy az érintett ingatlanokra vonatkozó cserét tegyék semmissé, állítsák vissza az eredeti állapotot.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) november 20-án jelentette be: azt kéri a bíróságtól, hogy állapítsa meg a sukorói szerződés érvénytelenségét, és ezzel összefüggésben állítsa helyre a szerződés megkötése előtti eredeti állapot. Október 5-én pedig az Országházban Bajnai Gordon a támogatásáról biztosította egy, az ügyet kivizsgálni hivatott parlamenti vizsgálóbizottságot felállítását - közölte a kormányszóvivő.

A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt 2009 áprilisa óta folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen a sukorói és az albertirsai, valamint pilisi ingatlanok cseréje miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
38 millió éves baktériumokat találtak a bécsi tudósok

38 millió éves baktériumokat találtak a bécsi tudósok

Együtt látható Madonna összes gyereke az ünnepi videón

Együtt látható Madonna összes gyereke az ünnepi videón

Kitalálta az Apple, hogyan tudna vérnyomást mérni az Apple Watch

Kitalálta az Apple, hogyan tudna vérnyomást mérni az Apple Watch