szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A családtámogatási rendszer átalakítására tesz javaslatot Gúr Nándor, az MSZP Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke.

Az MSZP Munkaügyi és Foglalkoztatáspolitikai Tagozatának elnöke pénteken az MTI-nek elmondta: a családtámogatási rendszer újragondolásával jobban érvényesülhetne a szülő felelőssége és az egyén anyagi teherbíró képessége. Hangsúlyozta: az átalakítás célja, hogy az új rendszer azokat támogassa a több gyermek vállalásában, akik a közösség, az állam által biztosított segítségen túl maguk is tudnak tenni egy gyermek felneveléséért, megfelelő iskoláztatásáért. A gyermek a család legnagyobb kincse, nem pedig családfenntartó - szögezte le.

Gúr Nándor azért javasolja a jelenlegi rendszer átalakítását, mert az szerinte nem igazságos. Olyanokat is hozzásegít a közösség támogatásához, akik ezzel a lehetőséggel nem pusztán élnek, hanem visszaélnek; a mai rendszer sokak szerint "gyermekvállalás-biznisszé", a megélhetés szinte kizárólagos forrásává válhat, ezért vagy ennek elkerülésére szükségesek a módosítások - vélekedett. Úgy látja, ez az ellentmondás jó ürügyet ad a szélsőjobbnak, hogy jogos társadalmi elégedetlenségekre, valós hétköznapi kérdésekre tetszetős, de rossz és veszélyes válaszokat adjon. 

Szavai szerint az északkelet-magyarországi szocialisták érezhették leginkább a bőrükön, hogy milyen csapdahelyzetbe kerültek: a "gyermekvállalási bizniszt" megkérdőjelezhetetlen jelenségként kezelik sokan a térségben, amely joggal háborítja fel az ott élő adófizetőket, ugyanakkor az MSZP korábban erre nem tudott, vagy nem mert határozott megoldásokat kínálni. 

Először az kötötte gúzsba a helyi baloldali politikusokat, hogy gyakran már a téma felvetéséért is megkapták néhány fővárosi értelmiségitől a "kirekesztő" jelzőt, később pedig az, hogy megjelent a Jobbik, amely a szélsőjobbra jellemzően jól mérte fel a társadalmi problémákat, de persze botrányos, tűrhetetlen válaszokat adott azokra - közölte. Gúr Nándor szerint ez a kettős szorítás meg is látszott az MSZP regionális számain, mert a szélsőjobb sok, eredetileg balos szavazót volt képes megszólítani a maga demagógiájával.

Ez a program testreszabott Északkelet-Magyarországnak, de meggyőződésünk szerint igazságos és érvényes rendszer tudna lenni országos szinten is - hangoztatta, hozzátéve: meg akarták mutatni, hogy húsbavágó, érzékeny kérdésekre demokratikus választ is lehet adni. A szocialista politikus által készített tervezet része, hogy háromnál több gyermek esetén a családi pótlék jövedelemalapú családi támogatás formájában, azaz adókedvezményként lesz igénybe vehető. Azoknál a családoknál, ahol mindkét szülő elveszíti a munkáját, ott az egyik szülőnek az Út a munkához program keretében az MSZP egész éves közmunka-lehetőséget biztosítana; az így szerzett jövedelemmel ők is részesülhetnének az adókedvezményen keresztül kifizetett családi támogatásban. 

Gúr Nándor elképzelése szerint az új rendszert fokozatosan vezetnék be, azaz az már csak azokra a családokra vonatkozna, akik ezt követően vállalnak három gyereket. Hozzátette: a cél az, hogy minden gyerek minél több osztályt végezzen el, ezért a családi pótlék összege a középiskolai osztályok számával együtt nőne, azaz az első 8 osztály elvégzéséig kapná meg a szülő a jelenlegivel megegyező alapösszeget, majd a gyermek továbbtanulása esetén minden elvégzett osztály után emeltebb összeget, ezzel is ellentételezve a folyamatosan növekvő költségeket.

Ezzel - mint mondta - az a céljuk, hogy motiváljuk a fiatalokat a tanulásra és kitörési lehetőséget biztosítsunk nekik a mélyszegénységből. Mindez a korábban bevezetett szakmunkásösztöndíjjal együtt óriási lehetőséget teremet az előrelépésre - jelezte. A tervek szerint a programmal részletesen megismerkedik megyei útján a szocialisták miniszterelnök-jelöltje is, így elképzelhető, hogy párton belüli szakmai és politikai egyeztetések után a Gúr Nándor-féle modell az MSZP választásai vállalásai közé is bekerül. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Videók

Elégedetlen kismamák a Kossuth téren - videó

"Nem engedjük, hogy megrövidítsék a gyedet, a gyest, a családi pótlékot, hogy elvegyék a szocpolt, a családok, a gyermekek jövőjét" - mondta Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke a párt által szervezett babakocsis tüntetésen, vasárnap a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. Videó.

Karrier

Pórul járhatnak a terhes munkavállalók

A gyermekvállalás- és a családok támogatása stratégiai válasz lehetne az európai régió szociális időzített bombájára: az elöregedő társadalomra, ahol a csökkenő számú munkaképes népességre egyre több idős, nyugdíjas korú eltartott jut.

Nem a munkánk az életünk! - Tippek stresszkezeléshez

Nem a munkánk az életünk! - Tippek stresszkezeléshez

Úgy tűnik, mégsem kérelmezték az oroszok a Szputnyik V uniós engedélyezését

Úgy tűnik, mégsem kérelmezték az oroszok a Szputnyik V uniós engedélyezését

Hiába változtat a kormány, ezzel aligha oldja meg a háziorvoshiányt Magyarországon

Hiába változtat a kormány, ezzel aligha oldja meg a háziorvoshiányt Magyarországon