szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egymilliárd forint értékben állítottak ki hamis számlát a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságon (VPOP) adócsalás és pénzmosás miatt folyó büntetőeljárás gyanúsítottjai.

A VPOP gyanúja szerint az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. 2008-ban 8,1 milliárd forint értékben kapott közpénzt titkosított közbeszerzési eljárások nyerteseként, ám ennek adótartamát nem fizette ki, hanem fiktív szerződésekkel próbálta meg igazolni költségeit. Deák Endre, az Eclipse vezérigazgatója, Hagymási László felügyelőbizottsági tag, Móla Marianna ügyintéző és idősebb Püski László részvényes játszott közre a történtekben az Eclipse részéről – gyanítják a pénzügyőrök.

A pénzmosodát a csengeri Ardai Barnabás működtette, neki dolgozott a sülysápi Horváth Péter, ő a VPOP szerint kvázi felügyelte a működést, illetve a kókai Lévai Krisztián, akinek köszönhetően zökkenőmentes volt a banki ügymenet. Az Eclipse pénzét egyébként a tranzakciók végén ismeretlenek készpénzben fölvették.

Püski másik vállalkozása, a Zömök Biztonságtechnikai Kft. volt a kapocs az Eclipse és a számlagyáros cégek között. A Zömök beszállítója volt számos stratégiai fontosságú objektumnak és közhivatalnak, köztük a ferihegyi repülőtérnek. Ezen a ponton kötődhet az Eclipse-ügy más, a közelmúltban nagy vihart kavart nyomozásokhoz, így a Budapest Airportnál leleplezett korrupciós botrányhoz is: Ardai például a reptér-üzemeltető cég biztonságtechnikai osztályvezetője volt. Az eredetiségvizsgálatban közreműködő Nemzeti Közlekedési Hatóság ugyanakkor lapunk korábbi értesülését cáfolva azt közölte: nem állt és nem áll szerződéses viszonyban a Zömök Kft-vel.

A 11 vállalkozásból álló Eclipse-hálózatról és az ügy politikai hátteréről részletek a csütörtöki HVG-ben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Eclipse-ügy: heten előzetesben

A bíróság elrendelte annak a hét embernek az előzetes letartóztatását, akit a vámnyomozók szerdán vettek őrizetbe adócsalás és pénzmosás gyanúja miatt - mondta Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) szóvivője.

hvg.hu Itthon

Eclipse-ügy: kihallgatták a vezérőrnagyot

A VPOP szerdán házkutatást tartott az Eclipse irodájában, csütörtökön pedig meghallgatták Hatala József nyugalmazott vezérőrnagyot, aki az irodát kiadó cég vezérigazgató-helyettese - tudta meg a hvg.hu.

MTI Itthon

Az Eclipse nem fizetett be 1,35 milliárd áfát

Az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. vezetői és segítői fiktív számlákkal és pénzügyi műveletekkel 1,35 milliárd forint áfa- és 636 millió forint társaságiadó-fizetési kötelezettségük alól bújtak ki – írta a Fővárosi Főügyészség indítványára hivatkozva szombati számában a Népszabadság.

Közeleg az újabb dohányáremelés

Közeleg az újabb dohányáremelés

65 férőhelyes menedéket építenek a kacsacsőrű emlősöknek, próbálják megmenteni őket

65 férőhelyes menedéket építenek a kacsacsőrű emlősöknek, próbálják megmenteni őket

Az egyik magánkórház már jelezte: ha nem lassul a járvány terjedése, 1-2 héten belül nem lesz szabad ágy

Az egyik magánkórház már jelezte: ha nem lassul a járvány terjedése, 1-2 héten belül nem lesz szabad ágy