szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szombaton ül össze az MDF országos választmánya, amely dönthet a párt budapesti és területi listájáról - mondta Makay Zsolt, az MDF országos választmányának elnöke szerdán.

Az MDF országos listájáról a párt elnöksége dönt majd, és utána szavaz arról az országos választmány. Ahhoz, hogy az országos listát a választmány elfogadja, a jelenlévő tagok ötven százalékának plusz egy főnek az igen szavazata szükséges - magyarázta. Makay Zsolt közölte: az országos választmány múlt vasárnapi rendkívüli ülésén döntött a 19 megye területi listájáról.

A Magyar Nemzet szerdai számában azt írta, hogy lázadáshoz közeli helyzet alakult ki az MDF országos választmányának múlt hét vasárnapi, rendkívüli ülésén. A lap szerint Karikó Balázs komáromi küldött arról beszélt, hogy Dávid Ibolya pártelnök legfeljebb az országos lista huszadik helyén kaphatna helyet. A lapban olvasható, hogy az elégedetlenkedők tervei között szerepel, hogy ha nem sikerül budapesti listát állítania az MDF-nek, akkor az azt követő országos választmányi ülésen, e hét szombaton, megpróbálják kikényszeríteni, hogy Dávid Ibolya, Herényi Károly elnökhelyettes, Somogyi Zoltán kampányfőnök és Debreczeni József budapesti képviselőjelölt ne szerepelhessen az országos lista biztos befutó helyein.

Az MTI szerdán az országos választmány egyik tagjától úgy értesült: a múlt vasárnapi választmányi ülésen általános elégedetlenséget fogalmazott meg a jelen lévő tagok többsége. Makay Zsolt a Magyar Nemzetben írtakra azt válaszolta: sem Herényi Károly, sem pedig az ő neve nem merült fel ilyen formában a választmányi ülésen. Hozzátette azonban: egy demokratikus pártban a párt bármely vezetőjével szemben lehetnek kritikai megjegyzések.

A választmányi elnök hangsúlyozta: az MDF tud majd budapesti listát állítani. Mint mondta, Csapody Miklós országgyűlési képviselőn, illetve Debreczeni Józsefen kívül már Herényi Károly és Pusztai Erzsébet pártigazgató is összegyűjtötte a szükséges számú ajánlószelvényt a fővárosban. Az MTI kérdésére közölte: arról még nem tárgyaltak, kik szerepeljenek az MDF budapesti listáján. Csapody Miklós keddi sajtótájékoztatóján szintén nem árulta el, ki lehet a budapesti listavezető. Úgy fogalmazott, hogy ebben az ügyben még nincs döntés. Megjegyezte, hogy azt sem latolgatták még, kikből álljon össze a budapesti lista.

Az Országos Választási Iroda tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu szerda reggeli adatai szerint eddig 44 országgyűlési egyéni választókerületben vettek nyilvántartásba MDF-SZDSZ jelöltet az áprilisi parlamenti választásra az illetékes választási bizottságok. A 44 nyilvántartásba vett képviselőjelölt közül 37 képviselőjelölt indul MDF-es színekben. Budapesten eddig öt országgyűlési egyéni választókerületben vettek nyilvántartásba MDF-SZDSZ jelöltet, amiből mindössze egy jelölt indul MDF-esként. Az illetékes választási bizottságok még nem döntöttek arról, indulhat-e Csapody Miklós és Debreczeni József MDF-es jelölt az áprilisi választáson.

A legjobban Pest megyében áll az MDF, ott öt országgyűlési egyéni választókerületben vettek eddig nyilvántartásba MDF-es képviselőjelöltet. Szerda délelőttig négy megyében, Fejér, Heves, Somogy és Vas megyében nem sikerült nyilvántartásba venni egyetlen képviselőjelöltet sem. Makay Zsolt azt mondta: ezekben a megyékben is "leadás előtti állapotban" vannak a képviselőjelöltek ajánlószelvényei.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több mint tízezren vonultak fáklyákkal az Urániához az SZFE hallgatóinak hívására

Több mint tízezren vonultak fáklyákkal az Urániához az SZFE hallgatóinak hívására

Olasz belügyminiszter: „Elfogadhatatlan” a kijárási tilalom elleni tüntetés

Olasz belügyminiszter: „Elfogadhatatlan” a kijárási tilalom elleni tüntetés

Motorosok haltak meg egy Dusnoknál történt balesetben

Motorosok haltak meg egy Dusnoknál történt balesetben