szerző:
MTI

A cégvezetők elégedettek a Bajnai-kormánnyal, a határozott véleményt megfogalmazók számottevő része szerint mégis kedvezőbb lenne Fidesz-kormány az ország gazdasága szempontjából - ez derül ki a Figyelő és a Straketing Stratégiai Marketingkutató és Tanácsadó Iroda által készített felmérésből, amelynek eredményeit a hetilap csütörtöki száma is ismerteti.

Az MTI-nek is elküldött összefoglaló szerint a felmérés során megkérdezett 300 vállalatvezető mintegy fele mondta azt, hogy a Fidesz-kormány gazdaságpolitikai értelemben várhatóan ugyanazt csinálná, mint a jelenlegi vezetés. A válaszadó cégvezetők 28 százaléka gondolja úgy, hogy a Fidesz-kormány kedvezőbb lenne gazdaságpolitikai szempontból.

A Figyelő és a Straketing 1999 óta (a tavalyi év kivételével) minden évben elkészítette felmérését, amelyben a magyarországi cégvezetőket arról kérdezik, hogy hogyan értékelik az elmúlt év gazdaságpolitikáját és milyen várakozásai vannak a következő évet tekintve. 

A legutóbbi választások előtt, 2006-ban az üzleti szférában nem volt kormányváltó hangulat, idén viszont óvatos várakozások övezik az elkerülhetetlennek tűnő változásokat.

Az elmúlt évet értékelve a cégek összességében elégedettek a Bajnai-kormánnyal, amely bátor lépéseket tett. A megkérdezettek többsége szerint a kormány nagyrészt olyan döntéseket hozott amelyekkel ők is egyetértenek. Szintén többségben vannak azok, akik szerint a kormány alapvetően az ország érdekeit tartotta szem előtt és javította az ország nemzetközi megítélését.

A kormány intézkedései közül pozitív visszhangot kapott egyebek mellett a vállalkozások bérterheit érintő járulékcsökkentés, az szja változtatása, illetve a munkahelymegőrző támogatások. Negatívan értékelték viszont az áfa 20-ról 25 százalékra történő emelését, a béren kívüli juttatások megadóztatását és a jövedéki adó emelését. Vegyes fogadtatásban részesült a szuperbruttósítás, a vagyonadó bevezetése, a társasági adót érintő döntések, a nyugdíjat és szociális kiadásokat érintő megszorítások és a banki hitelnyújtás szabályozása.

Bajnai-kormány összességében jó értékelést kapott, a döntések 53 százalékát pozitívan, 47 százalékát negatívan értékelték a vállalatvezetők, amely igen jó eredménynek mondható  a két évvel ezelőttivel szemen, amikor mindössze 5 százalék körül volt az egyértelműen pozitívan értékelők száma. 

Az értékelés mellett a vezetők elvárásaikat is megfogalmazták a leendő kormánnyal szemben, amely szerint a legsürgetőbb intézkedés az adócsökkentés és az adórendszer egyszerűsítése. Szintén fontosnak tartják a munkabérek után fizetendő járulékok csökkentését, a munkahelyteremtést és a munkanélküliség mérséklését, emellett sokan szeretnék a forintárfolyam stabilizálását, a beruházások ösztönzését, támogatását, a bürokrácia csökkentését, illetve több pályázati és támogatási lehetőséget. A cégvezetők 49 százaléka gondolja úgy, hogy a következő években valamilyen mértékű adó- és tb-tehercsökkentés várható.

A gazdasági növekedés esélyeiről is optimisták a vezetők. A felmérésben részvevők több mint fele mondta azt, hogy az elmúlt évben csökkent a forgalma, viszont a következő évtől már növekedésben bízik. Beruházást a válaszadók 52 százaléka tervez, 44 százalék pedig semmilyen befektetésben nem gondolkodik. Utóbbi adat soha nem volt ilyen magas - derül ki a felmérésből.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
HVG Itthon

Lesz-e valódi fideszes elszámoltatás?

Mentelmi ügyeket vizsgálva igyekezett a HVG kideríteni, vajon várható-e a jelenlegi kormányerő tagjainak komoly elszámoltatása akkor, ha a Fidesz-KDNP kétharmados többséget szerez a soron következő parlamenti választásokon.

MTI Itthon

Martonyi: az új kormány már májusban tárgyalhat az IMF-fel

Nem kizárt, hogy a következő kormány már májusban vagy júniusban tárgyal a Nemzetközi Valutaalappal a hitel visszafizetésének kedvezőbbé tételéről, de lehet, hogy a helyzet úgy alakul, hogy erre nem lesz szükség - mondta csütörtökön az InfoRádiónak Martonyi János, az Orbán-kormány külügyminisztere a Baross Gábor Társaság budapesti rendezvényén.

MTI Itthon

Fidesz: légből kapott a fideszes kormánynévsor

Légből kapottnak nevezte a Magyar Nemzet pénteki számában megjelent, a leendő polgári kormány névsorát találgató cikk megállapításait Szijjártó Péter, a Fidesz elnök stábjának vezetője az MTI-nek.

Itthon

Schmitt Pál lehet a házelnök

Ha a Fidesz kormányra kerül, az Országgyűlés elnöke a dolgok jelenlegi állása szerint Schmitt Pál, a Fidesz EP-delegációjának vezetője lehet - írja a Népszabadság, egy, a Fidesz elnökéhez közeli forrásra hivatkozva.

Schilling Árpád: Annyit mondasz, magyar vagy, és lemondóan bólintanak

Schilling Árpád: Annyit mondasz, magyar vagy, és lemondóan bólintanak

Továbbjutott Babos a US Open első selejtezőjéből

Továbbjutott Babos a US Open első selejtezőjéből

Két 20 milliós lopott Audit is elkaptak a határon

Két 20 milliós lopott Audit is elkaptak a határon

Egy apró körülmény, amely sokkal kreatívabb gondolkodásra sarkallhat

Egy apró körülmény, amely sokkal kreatívabb gondolkodásra sarkallhat

Fegyelmi jogkörével élt Handó Tünde a bírósági listázás miatt

Fegyelmi jogkörével élt Handó Tünde a bírósági listázás miatt

Most szaladjon a strandra, ha még napozni akar ezen a nyáron

Most szaladjon a strandra, ha még napozni akar ezen a nyáron