szerző:
hvg.hu/MTI

Ötven pátyi lakos demonstrált a budapesti spanyol nagykövetség előtt kedd délután. A megjelentek a Pátyra tervezett golffalu megépítése ellen tiltakoztak, amelyet a spanyol Grupo Milton cég szeretne a településen megvalósítani.

Páty Nem Eladó Civil Összefogás által rendezett tüntetésen Tollner József független pátyi önkormányzati képviselő petíciót olvasott fel az egybegyűltek előtt, amelyben a tervezett beruházás környezetre és helyi lakosságra gyakorolt káros hatásait sorolta fel. Ebből kiderült: a civilek attól tartanak, hogy a golffalu megvalósulásával megduplázódna a falu lakossága, és a beruházás káros hatással volna a természetre. A petíció nevesítette a spanyol Grupo Milton építőipari cégcsoportot, amely a civilek szerint nem rendelkezik referenciákkal.


A befektetéssel kapcsolatba hozható még egy cég, a Sedesa csoport, amely legutóbb Sávolyon szeretett volna MotoGP pályát építeni. "Ugyanez a cégcsoport Páty közigazgatási területén, Telki közvetlen szomszédságában óriási golf-lakóparkot tervez - a szántóföldek átminősítése már megtörtént" - mondta az egybegyűltek előtt Tollner József képviselő. Mint a tüntetésen hangsúlyozta, aggasztó, hogy a korrupciótól terhelt spanyol ingatlanfejlesztési módszert exportálják. Az MTI kérdésére Tollner József kifejtette, az önkormányzati testület szerdai ülésén dönt a beruházás megkezdését jelentő jelzáloghitel-szerződés elfogadásáról és a településfejlesztési szerződésről. A képviselő azt reméli, hogy - mivel eddig három ügyvéd is kifogásolhatónak találta a szerződést - a képviselő-testület nem tudja ügyvéddel ellenjegyeztetni a kérdéses dokumentumot. A petíciót egy cserép virág kíséretében - bár a spanyol nagykövetnek címezték - csak a nagykövetség egyik biztonsági alkalmazottjának sikerült átadni.

A Pest megyei Pátyra tervezett golfpálya-beruházás ügyében február 14-én népszavazást tartottak a településen, a helyi referendum azonban érvénytelen volt, mivel a szavazásra jogosultak csupán 43 százaléka jelent meg az urnák előtt a minimálisan szükséges 50 százalék helyett. Ezek után a pátyi képviselőtestület február 22-én megszavazta a fejlesztési terv grandiózusabb változatát, vagyis a helyi szabályozási terv módosításával szabaddá vált az út a spanyol beruházás előtt. Ez az új szabályozás március 31-én lép hatályba, ha az ügyvédi ellenjegyzés megtörténik és a településfejlesztési tervet is elfogadják. Az ügyben a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa is megszólalt. Fülöp Sándor ombudsman az MTI-nek korábban úgy nyilatkozott, hogy a pátyi golffaluval kapcsolatos önkormányzati rendelet "több sebből vérzik". Az ombudsmani vizsgálat kimondja: a projekt szemben áll a budapesti agglomerációról szóló törvénnyel, és sérti az emberek egészséges környezethez való jogát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mi a hatékony munka titka? Mutatunk 6 segítő tippet!

Mi a hatékony munka titka? Mutatunk 6 segítő tippet!

Mentse meg a családját az érzelmi csődtől!

Mentse meg a családját az érzelmi csődtől!

Vakvezető kutyából is hiány van

Vakvezető kutyából is hiány van

Hamarabb árulják a OnePlus 6T-t, mint ahogy bejelentik?

Hamarabb árulják a OnePlus 6T-t, mint ahogy bejelentik?

Merkel bekeményített, Trump mosdatja, a japán csúcsmilliárdos ráfizethet a szaúdi trónörökös barátságára

Merkel bekeményített, Trump mosdatja, a japán csúcsmilliárdos ráfizethet a szaúdi trónörökös barátságára

Kövér László: A kultúrharcnak a Fidesz húsz éven át elszenvedője és nem alakítója volt

Kövér László: A kultúrharcnak a Fidesz húsz éven át elszenvedője és nem alakítója volt