szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarországon is aláírásgyűjtés indul a közeljövőben a szabad vasárnapért az unió több tagállamához hasonlóan - közölte a Kereszténydemokrata Néppárt "Szabad Vasárnap" kampányának koordinátora.

Frivaldszky Gáspár közleményében felidézte, hogy szerdán Brüsszelben megrendezték az első Európai Szabad Vasárnap Konferenciát, amelynek résztvevői egyetértettek abban: a vasárnapi pihenőnap az európai társadalmaknak olyan történelmi, szociális vívmánya, amely komoly értéket képvisel.

A koordinátor utalt arra is, hogy a Lisszaboni Szerződés rendelkezései szerint az Európai Bizottsághoz polgári kezdeményezés nyújtható be, és ha a kezdeményezés legalább egymillió uniós polgár aláírását tartalmazza, a testületnek az ügyben intézkednie kell.

A konferencián a résztvevők elhatározták, hogy élni kívánnak a Lisszaboni Szerződés ezen lehetőségével, és aláírásgyűjtésbe kezdenek annak érdekében, hogy a vasárnapi munkavégzést európai jogszabály szorítsa a kontinensen ésszerű korlátok közé. Az aláírásgyűjtéshez Magyarország is csatlakozik.

A KDNP öt képviselője tavaly novemberben törvényjavaslatot nyújtott be, amelyben kezdeményezték, hogy a vasárnap ismét valódi általános pihenőnap legyen, és csak azoknak kelljen ilyenkor is dolgozniuk, akiknek a munkájára ténylegesen alapvető társadalmi szükséglet mutatkozik. A javaslatban rögzítették, hogy a Munka Törvénykönyve a vasárnapot alapvető heti pihenőnapként határozza meg, és a vasárnap rendes munkaidőben történő munkavégzés elrendelésének lehetőségét kivételnek tekinti, amelyre csak meghatározott esetekben kerülhet sor. A kereszténydemokrata politikusok szerint az éjjel-nappali szolgáltatások jelenlegi ütemű terjedése, vagy az, hogy azok a hét minden napján, a nap 24 órájában elérhetőek, társadalmilag nem fenntartható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A bulgáriai választáson nem dőlt el, belebukik-e a korrupcióba Boriszov kormányfő

A bulgáriai választáson nem dőlt el, belebukik-e a korrupcióba Boriszov kormányfő

Jövő csütörtökig lehet visszaváltani a foci-Eb-re szóló jegyeket

Jövő csütörtökig lehet visszaváltani a foci-Eb-re szóló jegyeket

Dorosz Dávid: Orbán Mohácsot hozott – közösen változást fogunk

Dorosz Dávid: Orbán Mohácsot hozott – közösen változást fogunk