szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tíz plusz egy üggyel kezdené a Fidesz kormányra kerülése után az elszámoltatást, a felelősségre vonást: ezek közé tartozik a BKV "szétlopása", a kormányzati negyed, a sukorói kaszinóberuházás, a bábolnai földeladás, a Magyar Televízió székházának építése, a Magyar Posta székházának eladása, a "ferihegyi történések" - így a Malév privatizációja, majd visszaállamosítása -, a 2006. októberi 23-i események, a gazdaság adatainak meghamisítása, az állami vezetők végkielégítésének ügye, valamint az állami vezetők offshore érdekeltségeinek vizsgálata.

Lázár János fideszes országgyűlési képviselő pénteki budapesti sajtótájékoztatóján az ügyekről szólva kifejtette: az első a BKV-val kapcsolatos, a közlekedési vállalatot ugyanis az MSZP és az SZDSZ az eltelt nyolc évben gyakorlatilag "szétlopta". Ezt követi a kormányzati negyed ügye, amellyel az Állami Számvevőszék (ÁSZ) számításai és a folyamatban lévő nyomozás szerint több mint 14 milliárd forint kárt okoztak - közölte, megjegyezve, hogy a kormányzati negyed esetében lényegében "egyetlenegy kapavágás nélkül" költött el a magyar állam 14 milliárdot.

A harmadik ügy Sukoró, amelynek esetében szintén büntetőeljárás van folyamatban. A kaszinóberuházással összefüggésben felmerül a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. menedzsmentjének felelőssége, az érintett szerződést jóváhagyó vagyongazdálkodási tanács, a Pénzügyminisztérium, illetve a pénzügyminiszter felelőssége, valamint azoké is, akik a kormányzatban jóváhagyták a beruházás kiemelt státuszát - mondta Lázár János.

Ingatlannal kapcsolatos a negyedik téma is: a Fidesz szerint ugyanis a törvényeket súlyosan megsértve és kijátszva döntött a nemzeti földalapkezelő több mint 200 hektárnyi bábolnai állami föld sorsáról. A következő két ügy egy-egy székházzal kapcsolatos - tájékoztatott a rendészeti bizottság elnöke. Az első a Magyar Televízió székházának építése, "amely különleges figyelmet érdemlő módja a közvagyon szétlopásának és az állam megkárosításának". A másik épület, a postaszékház eladásával kapcsolatban emlékeztetett: az ÁSZ megállapította, hogy célszerűtlen volt az értékesítés.

A Fidesz azt is szeretné tisztázni, mi történt az elmúlt nyolc évben Ferihegyen: Lázár János szerint ide tartozik a Budapest Airport privatizációja és a Malév privatizációja, majd visszaállamosítása. A nyolcadik ügyben arra keresnek választ, mi történt 2006. október 23-án Budapesten: hogyan lehetett az, hogy a magyar rendőrség rátámadt a békés tüntetőkre. Szeretnék név szerint tisztázni azt is, hogy ki mire adott utasítást a televízió-székház ostrománál és október 23-án a fővárosban a magyar rendőröknek - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy szeretnék a rendőri vezetők felelősségét személyre lebontva tisztázni és megállapítani.

A kilencedik ügy kérdése úgy hangzik: lehet-e Magyarország könyveit és mérlegeit következmények nélkül meghamisítani, és megtéveszteni az Európai Uniót, illetve Brüsszelt. A következő az állami vezetők végkielégítésének témája, amelynek kapcsán Lázár János közölte: elsősorban a MÁV-nál és a Magyar Villamos Műveknél kifizetett végkielégítéseket kell kivizsgálni.

A "plusz egy" az állami vezetők offshore érdekeltségeinek vizsgálata. Vajon milyen társadalmi következményekkel jár az Magyarországon, hogy a magyar állam képviselői nyíltan nem jogkövető, hanem adócsaló, adóelkerülő magatartást tanúsítanak? - tette fel a kérdést. Mint mondta, tisztázandó, hogy Bajnai Gordon miniszterelnöknek milyen offshore érdekeltségei vannak, és milyen kapcsolata volt hivatala alatt offshore cégekkel a pénzügyminiszternek. Hozzátette: rendkívül súlyosnak tartja Simor András jegybankelnök offshore érdekeltségét is. Azt is szeretnék tisztázni, hogy a villamos műveknél az "offshore cégek égisze" alatt mi zajlott. Azért ezeket az ügyeket választották először, mert kivétel nélkül szimbolikusak - indokolt Lázár János.

A politikus azt mondta, a következő parlamenti pártoknak meg kell akadályozniuk, hogy az ügyekben érintett politikusok a mentelmi jog mögé bújva ússzák meg a felelősségre vonást. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: Magyarországon a közbizalom helyreállításának a mentelmi jog újraszabályozása lesz az egyik sarkalatos pontja a politikusok felelősségvállalását illetően. "A mentelmi jog újragondolása húsz év után aktuális Magyarországon" - fogalmazott. Annak, hogy Magyarország társadalmi, gazdasági, morális csődben és káoszban van, az az oka, hogy létezik egy olyan csoport, amelynek tagjai a törvények fölé helyezték magukat az elmúlt időszakban: ők az ország választott tisztségviselői - vélekedett.

Mint fogalmazott, a lakosság által elszenvedett megszorításokkal "visító ellentétben" áll az a lopás és korrupciós hullám, amely kezdettől fogva végigkíséri az MSZP és az SZDSZ kormányzását. A jövő nem kezdődik el anélkül, hogy az elmúlt nyolc év kormányzásáért a szocialistákat és a szabad demokratákat ne számoltatnák el - jelentette ki Lázár János. Hangsúlyozta, az elszámoltatásnak alkotmányos és törvényes keretek között kell zajlania, és nem jelenthet leszámolást. Szólt arról is, hogy a Fidesznek, ha kormányra kerül, azzal kell kezdenie az elszámoltatást, hogy minden adatot és információt nyilvánosságra hoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Vélemény

Balsai-misszió: pártközpontból vezényelt korrupciómentesítés?

Az, hogy a beiktatott kormányra bízzuk távozó elődje ügyeinek megítélését, olyan, mintha a futballbíró helyett a Fradi döntené el, hogy az Újpest szabálytalankodott-e. A várhatóan hatalomra kerülő Fidesz kormány elszámoltatás-felelőse Balsai István lesz. Keller László már egyszer csődöt mondott ezen a poszton, le is váltották. Jobb lenne a korrupciós ügyek kivizsgálását az ügyészségekre, bíróságokra bízni.

MTI Itthon

Balsai: politikai felelősségre vonás nem lesz, számonkérés igen

Politikai felelősségre vonás nem lesz a kormányváltás után, de az elkövetett bűncselekményekért: lopásokért, csalásokért felelniük kell a politikai döntéshozóknak - jelentette ki keddi szekszárdi sajtótájékoztatóján Balsai István, a Fidesz országgyűlési képviselője.

HVG Itthon

Lesz-e valódi fideszes elszámoltatás?

Mentelmi ügyeket vizsgálva igyekezett a HVG kideríteni, vajon várható-e a jelenlegi kormányerő tagjainak komoly elszámoltatása akkor, ha a Fidesz-KDNP kétharmados többséget szerez a soron következő parlamenti választásokon.

hvg.hu Itthon

Kövér: remélem, hogy volt miniszterek is bíróság elé állnak majd

Kövér László bízik abban, hogy a Fidesz kormányra kerülése után kezdődő elszámoltatások következtében volt miniszterek is bíróság elé állnak majd. A Fidesz országos választmányának elnöke az MTI-nek adott interjújában leszögezte: pártja jelenlegi előnye az MSZP számára már ledolgozhatatlan.

Ez történt: Megszólalt Duda Ernő virológus a kínai vakcináról

Ez történt: Megszólalt Duda Ernő virológus a kínai vakcináról

Nem volt nyitva az autóbontó, kiszórta a lomokat az út szélére egy férfi

Nem volt nyitva az autóbontó, kiszórta a lomokat az út szélére egy férfi

Otthagyta a DK-t két óbudai politikusa

Otthagyta a DK-t két óbudai politikusa