szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Czuppon Zoltán Zsolt, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte a terézvárosi időközi önkormányzati képviselő-választáson a mandátumot vasárnap - közölte Sajtos Csilla, a kerület jegyzője az MTI-vel a választás nem hivatalos eredményét. Időközi választások eredményei vasárnap este.

Az időközi választást azért írták ki, mert Pócs Attila, a 14. számú választókörzet SZDSZ-es képviselője január 1-jén, 65 évesen elhunyt. A megüresedett önkormányzati képviselői helyéért öten küzdöttek meg, a helyi MDF nem szállt ringbe a képviselői mandátumért. Az időközi választáson nincs részvételi küszöb, a mandátumot a legtöbb szavazatot kapó jelölt nyeri el. A jegyző közlése szerint a választókerületben 2030-an szerepeltek a névjegyzékben, ebből vasárnap 558-an jelentek meg a három szavazókör valamelyikében. 

A szavazatokat már összeszámolták, eszerint a legtöbb voksot, 348-at Czuppon Zoltán Zsolt (Fidesz-KDNP) kapta. Az MSZP-SZDSZ jelöltje, Vaisz Péter István 113 szavazatot kapott, Kaszics Bálint (LMP) 60-at, Tóth László (Jobbik) 28-at, Rónai Katalin (Magyar Kommunista Párt) 9-et. A jegyző emlékeztetett rá: a választás eredményét a helyi választási bizottság fogja határozatban megállapítani a szavazóköri jegyzőkönyvek alapján. 

A mandátum elnyerésének a legnagyobb tétje a képviselő-testületi többség megszerzése volt: a kerületet koalícióban vezető MSZP-SZDSZ-nek Pócs Attila haláláig egyfős többsége volt a testületben. A hiányzó mandátum már így is gondot okozott, mert az önkormányzat költségvetését a testület 12 SZDSZ-es és MSZP-s képviselője fogadta csak el, a minősített többséghez szükséges 13 helyett. 

A Fidesz VI. kerületi frakciója emiatt az Alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért. A kerületi vezetés ugyanakkor arra mutatott rá, hogy haláleset miatt csökkent 23-ra a képviselők száma, és ezt - átmeneti helyzetként - figyelembe kell venni a szavazásoknál.

Mezőtúron is Fidesz

A Fidesz jelöltje győzött hat vetélytársa ellenében a vasárnapra kitűzött időközi önkormányzati képviselő-választáson Mezőtúron. A képviselő-választást azért kellett kiírni, mert Csellár Zsuzsanna fideszes képviselő összeférhetetlenség miatt az idén januárban lemondott mandátumáról, miután kinevezték a helyi kórházat működtető, önkormányzati tulajdonú társaság ügyvezető igazgatójává.

A Fidesz-KDNP-Polgári Összefogás Körmendért jelöltje szerzett mandátumot a vasárnap Körmenden megtartott időközi önkormányzati képviselő-választáson.   Ferencz Gyulát 174 szavazattal választották meg önkormányzati képviselőnek a város 2-es számú választókörzetében, ahol az előző képviselő halála miatt kellett időközi választást tartani.

Fülöp Sándor független jelölt nyerte a Pest megyei Albertirsa 8. számú választókerületében tartott időközi önkormányzati választást. Az időközi választást a korábbi képviselője, Szmolár Attila (Fidesz- Albertirsa Polgáraiért - „APO”- Egyesület) lemondása miatt kellett kiírni.

Maros Éva Máriát választották vasárnap a Veszprém megyei Szápár község polgármesterévé. A bakonyi faluban a korábbi polgármester januári halála miatt kellett időközi választást tartani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gimnáziumi tanárok állnak ki az iskolanyitás miatt aggódó kollégáik mellett

Gimnáziumi tanárok állnak ki az iskolanyitás miatt aggódó kollégáik mellett

Szabadságra megy a tavasz, kedden havazhat

Szabadságra megy a tavasz, kedden havazhat

Boris Johnson: Nem az oltások, hanem lezárás miatt csökkent a súlyos megbetegedések és a halálesetek száma

Boris Johnson: Nem az oltások, hanem lezárás miatt csökkent a súlyos megbetegedések és a halálesetek száma