szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem fogadta el a tervezett pátyi golf-projekt visszásságaira figyelmeztető ombudsmani észrevételeket a helyi képviselőtestület, helyette saját szakértővel vizsgáltatja meg a beruházás jogi hátterét – közölte a "golffalu" megépítését ellenző csoport egyik tagja az ülést követően, hétfőn este az MTI-vel.

Tollner József független képviselő elmondta, hogy a rendkívüli testületi ülésen 9-4 arányban elvetették a Fülöp Sándor "zöld" ombudsman által megküldött, számos jogi aggályt felsoroló ajánlást, egyúttal egy saját szakértő megbízásáról határoztak. A képviselő-testület ezután elfogadta a golf-projekt beruházójával, a Grupo Miltonnal kötendő településrendezési szerződést, valamint az e dokumentum részét képező, jelzálogra vonatkozó kitételeket. 

A független képviselő elmondása szerint, míg az önkormányzat értékbecslője körülbelül 3 milliárd forintra értékelte a spanyol cég által jelzálogként felajánlott székesfehérvári ipari ingatlant, addig a civilek szakértője úgy vélekedett: a legelő besorolású terület legfeljebb 1,5 milliárdot ér, s ezen összegnek is csak az egyharmadára javasolt a jelzálog megkötése. 

Tollner József elmondta, hogy értesüléseik szerint az ominózus telek közepén, 500 négyzetméteres védősávval egy szennyvíztároló található, s egy úgynevezett véderdő terve is szerepel a dokumentumokon, vagyis a felajánlott ipari ingatlan esetleges beépítése erősen korlátozott. A legelő értékét csökkenti a rajta keresztülmenő számos közmű, illetve az, hogy úttól, autópályától távol található - tette hozzá. 

Az ipari ingatlan jelzálogkénti elfogadása a képviselő szerint felvetheti a hűtlen kezelés gyanúját, hisz ez a telek semmiképp sem fedezné az önkormányzat kárát abban az esetben, ha a spanyol beruházó mégsem építené meg a golf-projekt első lépcsőjeként beígért, 3-3,5 milliárd forintba kerülő elkerülő utat Páty térségében.

A képviselők többségi szavazással megerősítették a február 22-én jóváhagyott új szabályozási tervet (ez a golf-projekt merészebb változatának megvalósításához teremtett zöld utat), ám annak hatályba lépését az eredeti március 31-i dátumhoz képest július 15-re tolták ki. Tollner József szerint így az ombudsman – noha beígérte – egyelőre nem kérhetné az Alkotmánybíróságtól a határozat megsemmisítését, hiszen egy, még hatályba sem lépett határozatot nem lehet megsemmisíteni. A képviselő hozzátette: a hétfőn megszavazott településrendezési szerződésbe bekerült egy olyan kitétel is, amely szerint, ha az Alkotmánybíróság mégis visszalépésre szólítaná fel az önkormányzatot, akkor a felek tulajdonképpen "újragombolnák a kabátot". Vagyis a jogi "bakik" kijavítása után a Grupo Milton a korábban eldöntött feltételekkel mindenképp megépíthetné a civilek szerint gigantikus méretű golffalut.

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosának vasárnapi, az MTI-hez is eljuttatott közleménye szerint jogszabályellenes a pátyi önkormányzat golfpálya-beruházással kapcsolatos eljárása. Ha a testület nem helyezi hatályon kívül a beruházást támogató rendeletét, akkor Fülöp Sándor ombudsman az Alkotmánybírósághoz fordul – olvasható a közleményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A brit Nissan szerint ők jól jártak a Brexittel

A brit Nissan szerint ők jól jártak a Brexittel

Rétvári szerint február közepén tudhatjuk meg, hány embernek nem jár ingyenes egészségügyi ellátás

Rétvári szerint február közepén tudhatjuk meg, hány embernek nem jár ingyenes egészségügyi ellátás

Kikapott a görögöktől a magyar női vízilabda-válogatott

Kikapott a görögöktől a magyar női vízilabda-válogatott