szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A The Jerusalem Post című izraeli lap szerdai száma szerint kedd éjjel ismeretlen tettesek köveket dobáltak be az ablakokon át egy Dohány utcai lakásba, ahol egy rabbi nagy társaságban ünnepelte a Pészachot (zsidó húsvétot).

A lapot a Jewish Agency egyik magyarországi képviselője tájékoztatta, aki vendégként szintén a helyszínen volt, amikor a kövek elkezdtek potyogni. "Az incidens ijesztő volt egyesek számára, de úgy döntöttek, hogy mégis folytatják az ünnepi vacsorát. A redőnyt leengedték. Ez 11 óra körül volt. Fél órával később azonban, amikor ismét felhúzták, újabb kő repült be az ablakba, mire kihívták a rendőrséget" - mondta Eran el-Bar.

"A rendőrök ki is érkeztek, és néhányan ott is maradtak az épület körül. Éjfél körül mégis újabb lövedék érkezett, és átütötte a kettős ablak egyik felét" - folytatódik a beszámoló. A vendég szerint "ez az utóbbi valamivel erősebb volt, mint egy egyszerűen elhajított kő, s úgy tűnt, hogy valami primitív fegyverből, talán csúzliból jött". "Csoda, hogy senki sem sérült meg" - mondta. 

Bár senkit sem állítottak elő, a vendég visszautasította azt a korábban közölt állítást, hogy a rendőrség közönyösen kezelte volna az ügyet. "Kijöttek a helyszínre. Lövöldözés nem volt, s úgy vélem, hogy a rendőrök az elvárható módon cselekedtek" - jelentette ki Eran el-Bar, aki hozzátette, hogy az ünnep budapesti megtartását pozitívan ítéli meg. "Ez egy szerencsétlen incidens volt. Nem árnyékolhatja be azonban, hogy Budapest-szerte fiatalok százai vettek részt az ünnepi vacsorákon... minden incidens nélkül" - hangsúlyozta. A lap megjegyzi, hogy Magyarországon a választások közeledtével erősödnek a szélsőjobboldali érzelmek.

A rendőrség rongálás gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen az ügyben. Papp Judit sajtóügyeletes az MTI-nek elmondta: kedden este érkezett a bejelentés a VII. kerületi kapitányságra, hogy a VII. kerületi Dohány utcai lakás ablakát megdobálták. A lakásban húszan vacsoráztak - tette hozzá. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége közleményt adott ki, amelyben leszögezte: szomorúan értesült arról, hogy Pészach ünnepének kezdőestéjén, Budapesten megtámadták annak a rabbinak a lakását, ahol barátaival békésen emlékezett meg a zsidó vallás egyik legnagyobb ünnepéről. A közlemény szerint ez az eset is rávilágít arra, hogy hova vezet, ha a magyar társadalom egyes kisebb, de harsány csoportjai, köztük politikai mozgalmak is, folyamatosan igyekeznek felszítani a zsidóellenes érzelmeket, antiszemita nézeteket hangoztatnak, terjesztik a gyűlölködés szellemét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Megvannak a zsidó fiatalember támadói

A három elkövetőből egyelőre kettő a gyanúsított. Harmadik, külföldön lévő társuk meggyanúsítása azután várható, hogy – a rendőrség szerint hamarosan – hazatér Magyarországra. Egyelőre mindhárman szabadlábon vannak.

hvg.hu Itthon

"Nem vagy te zsidó véletlenül?"

A zsidó humor mélyebb rétegeit kutatja egy most megjelent könyv, de nem általánosságban és egyetemlegesen, hanem egy pesti közösség mindennapi életében.