szerző:
MTI

"Állóháborút" folytat egymással a parlamentbe jutásra biztosan esélyes három párt a Nézőpont Intézet március 26-28. között végzett közvélemény-kutatása szerint, amelyet a Heti Válasznak készített. Az LMP a felmérés szerint 3 és 9 százalék közötti eredményre számíthat.

A Heti Válasz számára hetente készülő, az MTI-hez szerdán eljutatott felmérés alapján március negyedik hetében egyik párt támogatottsága sem változott jelentősen; a Fidesz az aktív szavazók 55 százalékának szavazátára számíthat, míg az MSZP 12 százalékos, a Jobbik pedig 10 százalékos támogatottságban bízhat a biztosan voksolók körében. 

A Nézőpont Intézet munkatársai kiemelik, hogy az elmúlt hónapban drasztikusan nőtt a Jobbik politikájának elutasítottsága. A legfrissebb felmérés szerint az összes megkérdezett több mint fele, 53 százaléka ellenzi a radikális jobboldali párt politikáját, míg februárban ez az arány 30 százalék alatt volt. Hangsúlyozzák: az aktív szavazók körében 3 százalékon álló LMP akár 9 százalékos eredményt is elérhet a választásokon az egyelőre el nem kötelezett szavazók megnyerésével, míg az MDF még a potenciális szavazókat figyelembe véve is csak 3 százalékos támogatottságon áll.

A felmérés készítői szerint a Fidesznek 3,5 millió, az MSZP-nek közel 900 ezer, a Jobbiknak több mint 700 ezer szimpatizánsa van, azonban a pártok aktív szavazóbázisa ennél kisebb: a Fidesz 2,7 millió, a szocialisták 700 ezer, a Jobbik pedig félmillió aktív szavazóval rendelkezik. Hozzáteszik: a Fidesz aktív szavazótáborából mintegy 300 ezren adnák "második szavazatukat" a Jobbikra, azonban ezen csoport döntő többsége - a Jobbik-szavazók ötödéhez hasonlóan - Orbán Viktort szeretné miniszterelnöknek.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása országos reprezentatív mintán, ezer fő telefonos megkérdezésével készült. Az adatok legfeljebb 3,2 százalékos hibahatárral rendelkeznek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Nézőpont: a Jobbik utolérte az MSZP-t

A Fidesz és a Jobbik támogatottsága is nőtt március második hetében, míg az MSZP népszerűsége nem változott a Nézőpont Intézet friss felmérése szerint.

MTI Itthon

A magyar fiatalok toleránsabbak az idősebbeknél

A 18-29-évesek a legtoleránsabbak az alkoholistákkal, a cigányokkal vagy a droghasználókkal szemben - derül ki az Ipsos felmérésből, amelynek eredményét szerdán az MTI-nek is megküldtek.

hvg.hu Itthon

Századvég: a Jobbik megelőzte az MSZP-t

A Jobbik, ha hibahatáron belül is, de márciusban több támogatóval rendelkezik, mint a Magyar Szocialista Párt, állapítja meg a Századvégnek a Kóddal közösen végzett kérdőíves közvélemény-kutatása. A kutatást 2010. március 16-22 között végezték: eszerint csak három párt jutna be biztosan a Parlamentbe. A Fidesz tartja jelentős fölényét versenytársaival szemben, a második helyért folyik a küzdelem az MSZP és a Jobbik között.

MTI Itthon

Nézőpont: Orbánt már többen szeretik, mint a Fideszt

A Fidesz-KDNP-nek továbbra is komoly esélye van a kétharmados parlamenti többség megszerzésére az áprilisi választáson a Nézőpont Intézet március 19-21. között végzett közvélemény-kutatása szerint. A Heti Válasz számára készülő felmérés készítői úgy látják, hogy a jobboldali pártszövetség 281 képviselői széket szerezhet, míg az MSZP 44, a Jobbik 43, az LMP pedig 18 képviselőből álló frakciót alkothat az új Országgyűlésben.

hvg.hu Itthon

Forsense: A Jobbik széles bázisból merítve növeli szavazótáborát

A Forsense intézet 2010. februári közvéleménykutatása szerint a Jobbik támogatottsága a fiatalabb korcsoportokban utolérte, vagy meghaladta a szocialisták támogatottságát, a 18-24 évesek között pedig csaknem kétszer akkora bázissal rendelkezik, mint a kormánypárt. Az összes megkérdezett között a Jobbikot magukhoz közel érzők aránya 7-ről 20 százalékra emelkedett alig több mint egy év alatt.

MTI Itthon

Szonda Ipsos: háromszoros a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben

Háromszor annyian támogatják a Fideszt, mint az MSZP-t, a Jobbik 17 százalékon áll, az SZDSZ, az MDF és az LMP támogatottsága nem éri el a parlamenti küszöböt a biztos pártválasztók körében - derül ki a Szonda Ipsos legutóbbi felméréséből, amelyet a Népszabadság csütörtöki száma ismertetett.

MTI Itthon

Figyelő: a cégvezetők Fidesz-kormányt látnának szívesen

A cégvezetők elégedettek a Bajnai-kormánnyal, a határozott véleményt megfogalmazók számottevő része szerint mégis kedvezőbb lenne Fidesz-kormány az ország gazdasága szempontjából - ez derül ki a Figyelő és a Straketing Stratégiai Marketingkutató és Tanácsadó Iroda által készített felmérésből, amelynek eredményeit a hetilap csütörtöki száma is ismerteti.

34 év után fogták el egy repülőgép-eltérítés gyanúsítottját

34 év után fogták el egy repülőgép-eltérítés gyanúsítottját

Csak belevillantanak a szembe, és 10 évvel előre megmondják, ha cukorbeteg lesz

Csak belevillantanak a szembe, és 10 évvel előre megmondják, ha cukorbeteg lesz

Most már oda kell lépni, ha nem akarjuk, hogy megfojtsák a Földet a káros gázok

Most már oda kell lépni, ha nem akarjuk, hogy megfojtsák a Földet a káros gázok

Ingyen BKV a gyerekeknek,  Budapest alkotmány - Karácsony Gergely programot hirdetett

Ingyen BKV a gyerekeknek, Budapest alkotmány - Karácsony Gergely programot hirdetett

Jáksó László megnősült

Jáksó László megnősült

Most már egyértelmű: a Magyar Antidopping Csoport kérte a súlyemelőnő felfüggesztését

Most már egyértelmű: a Magyar Antidopping Csoport kérte a súlyemelőnő felfüggesztését