szerző:
HVG

Kerülte a militáns szélsőjobboldali jelöltek indítását az egyéni választókerületekben a Jobbik, amely néhány régi törvényhozót is visszajuttatna az Országgyűlésbe.

Csurka István szárnyai alatt felnőtt, MIÉP-ben szocializált középnemzedék, egyetemi hallgatói önkormányzatok volt és mai vezetőiből lett újonc politikusok – így áll össze a Jobbik egyéni jelöltjeinek csapata. A 176 országgyűlési választókörzet indulóinak nevét a múlt héten hozta nyilvánosságra a párt, miután minden vitatott kérdésben döntésre jutott a vezetése.

A válogatás a tavaly nyári európai parlamenti választáson elért siker után kezdődött a Jobbikban, annak figyelembevételével, hogy valamennyi közvélemény-kutató szerint komoly esélye van a parlamentbe kerülésre. A tavaly tavasszal még lesajnált, a futottak még közé sorolt, kis szélsőjobboldali pártnak tekintett Jobbik a nyár óta megnövekedett önbizalommal kereste képviselőjelöltjeit. A listából kitűnik, hogy a párt igyekezett elkerülni a militánsan szélsőjobboldali jelöltek szerepeltetését. Kevés kivétellel nem kaptak teret sem a 2006-os őszi események idején a Parlament előtt sátortábort rendező radikálisok, sem az akkortájt alakult különféle nemzeti bizottságok hangadói.

A kivételek közé tartozik a Budapesten (Csepel–Soroksáron) induló Balog Barna, aki 2006 őszén a Magyar Nemzeti Bizottság nevű szervezet négy ügyvivőjének egyike volt. Közöttük volt Toroczkai László, a 2006-os tüntetések és a Magyar Televízió elfoglalásának egyik főszereplője, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tiszteletbeli elnöke is, ám ő nem szerepel a jelöltek között, pedig kimondottan jó kapcsolatokat ápol a Jobbikkal. Tavaly nyáron részt vett a szélsőjobboldali szervezetek választási összefogását célzó szegedi tanácskozáson is (HVG, 2009. június 20.). Ugyancsak kimaradt a képviselőjelöltek közül a szegedi találkozón részt vett Tyirityán Zsolt, a Betyársereg nevű szervezet egyik vezetője.

Silhavy levele
"Január 23-i számukban tévesen állították azt, hogy "Csurka István szárnyai alatt felnőtt, MIÉP-ben szocializált középnemzedék, egyetemi hallgatói önkormányzatok volt és mai vezetőiből lett újonc politikusok" továbbá, hogy „A mostani képviselőjelöltek között van a bölcsészkari HÖK egyik későbbi vezetője, Szávay István, a jelenlegi diákvezetésből pedig Silhavy Máté alelnök próbál jobbikosként bejutni a képviselőházba”. A HÖK-ben, alapszakos tanulmányaim végeztével, 2009. június 30-i hatállyal alelnöki megbízatásomról lemondtam és azóta semmilyen formában nem veszek részt a szervezet vezetésében. 2009. december 31-i hatállyal pedig szakos képviselői mandátumomról is lemondtam."

Korábban sokan úgy tippelték, hogy Toroczkai lesz a Jobbik egyéni jelöltje szülővárosa, Szeged egyik választókörzetében. Ezért volt meglepetés ősszel, hogy a párt bemutatta Hódi Károly egykori fogathajtó-világbajnoki érmest mint a körzet képviselőjelöltjét. Végül mégsem őt, hanem a Toroczkaihoz közel álló, a HVIM-et jelenleg vezető Zagyva György Gyulát indítják. Ez a választás azért különös, mert Zagyva az egri nemzeti radikálisok régi motorosa. Mind ő, mind a szintén egri Jobbik-alelnök Sneider Tamás politizált a MIÉP-ben is.

Csurka István pártja amúgy is kinevelője volt a Jobbik derékhadának. Több olyan jelölt is szerepel most a Jobbik listáján, aki már a MIÉP színeiben is indult választásokon. Az EP-be kijutott, s most a budapesi II. kerületben egyéni jelölt Balczó Zoltánon kívül ilyen például a Fejér megyében jelölt egykori pénzügyminisztériumi tisztviselő, a 77 éves Rozgonyi Ernő, aki 1998–2002 között a MIÉP országgyűlési képviselője volt. MIÉP-jelölt volt a 2002-es parlamenti választáson Gyüre Csaba nyíregyházi ügyvéd is, meglehetősen mérsékelt sikerrel. Ő 2006-ban már jobbikosként, de még gyengébb eredménnyel szerepelt a MIÉP-pel közös jelöltként. Gyüre többször megjelent a nyilvánosság előtt mint a Magyar Gárda szabolcsi testvérszervezetének, a Nemzeti Őrseregnek a tagja és jogi képviselője.

Más korábbi parlamenti képviselők is szerepelnek a húzónevek nélküli listán. A Borsod megyei Edelényben például Miklós Árpád lesz a jobbikos jelölt, aki MDF-politikusként már 1990-ben bejutott a parlamentbe, 1993-ban aztán csatlakozott Csurka Magyar Igazság nevet viselő frakciójához, később pedig a MIÉP-hez. Megyei elnökként később sikertelenül indult a választásokon. Kanyargósabb utat járt be a nagykanizsai Zakó László, aki 1998-ban még a Torgyán-féle kisgazda frakció tagja volt. Még ugyanabban a ciklusban átült a MIÉP-hez, sőt később alelnöke is lett a pártnak, amely elindította a 2002-es és a 2006-os választásokon is. Zakó azonban szakított Csurkával, így most már a harmadik párt színeiben próbálja meg ugyanazt a választókörzeti mandátumot megszerezni. Az ugyancsak ex-MIÉP-es ifj. Hegedűs Loránt nem indul, ám felesége, a párt önkormányzati kabinetjét vezető Kovács Enikő próbálkozik a pesti Belvárosban.

Mivel a Jobbik egyetemi fiatalok szervezeteként alakult, és csak 2003-ban vált párttá, nem meglepő, hogy a hallgatói önkormányzatok (HÖK) számos tagja szerepel a listáján. Az ELTE bölcsészkari HÖK-elnöke volt a Jobbik párttá alakulás utáni vezetője, a szervezetet időközben elhagyó Kovács Dávid is. A mostani képviselőjelöltek között van a bölcsészkari HÖK egyik későbbi vezetője, Szávay István, a jelenlegi diákvezetésből pedig Silhavy Máté alelnök próbál jobbikosként bejutni a képviselőházba. Az ELTE jogi karának valamikori diákvezetői is képviseltetik magukat a jelöltek között: Staudt Gábor az ottani HÖK elnöke volt.

Morvai Krisztina után egy másik ismert jogász is a Jobbik oldalán szállt be a politikába. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat vezetője, aki budapesti képviselőjelölt lett. A pártonkívüli, de a Jobbik programjának kidolgozásában részt vevő jogász sok esetben védte a bíróság elé állított nemzeti radikálisokat. Ő az ügyvédje például az e csoportokban ikonként tisztelt, a hatóságok által terrorcselekmények elkövetésével, többek között a Magyarok Nyilai nevű csoportban való részvétellel vádolt, előzetes letartóztatásban lévő Budaházy Györgynek is.

RIBA ISTVÁN

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Megjött a hírhedt El Niño, de idén állítólag nem csinál nagy galibát

Megjött a hírhedt El Niño, de idén állítólag nem csinál nagy galibát

Merkel: Európáért harcolni kell

Merkel: Európáért harcolni kell

Videón egy óriáshajó, amint elviszi a kikötői mólókat

Videón egy óriáshajó, amint elviszi a kikötői mólókat

Átesett egy vak férfi egy autón, ami megsérült – a bíróság bűnösnek találta

Átesett egy vak férfi egy autón, ami megsérült – a bíróság bűnösnek találta

Senkinek nem kellenek a MiG-29-esek

Senkinek nem kellenek a MiG-29-esek

"Teljesen őrült tekintete volt" – mondja a szökött fogoly által megtámadott Mercedes-tulajdonos

"Teljesen őrült tekintete volt" – mondja a szökött fogoly által megtámadott Mercedes-tulajdonos