szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormány nemzeti gyásznappá nyilvánítja a lengyel elnök temetésének napját - jelentette be Bajnai Gordon, miután személyesen nyilvánította ki részvétét Lech Kaczynski halála miatt a budapesti Lengyel Nagykövetségen vasárnap délelőtt.

A miniszterelnök - miután beírt a gyászkönyvbe - mécsest gyújtott és virágot helyezett el a nagykövetség épületének kerítésénél Balázs Péter külügyminiszterrel közösen.

Bajnai Gordon újságíróknak azt mondta: ami történt, az nemcsak Lengyelországnak, hanem az egész világnak veszteség. Mivel pedig Magyarországot és Lengyelországot évszázados barátság fűzi össze, mi még mélyebben érezzük ezt a veszteséget - tette hozzá.

Emlékeztetett arra, korábban azt kérte valamennyi magyartól, hogy vasárnap déltől álljon meg két percre, és emlékezzen néma főhajtással az áldozatokra.

Lech Kaczynski temetésének időpontja még nem ismert. Oroszországban szombaton zuhant le a Lech Kaczynski lengyel államfőt szállító repülőgép. Az orosz hatóságok közlése szerint nincsenek túlélők, 96-an haltak meg a balesetben. 

Az elnökkel tartott felesége, valamint a szovjetek által 1940-ben Katynnál kivégzett lengyelek több hozzátartozója is. A gépen utazott a lengyel Központi Bank kormányzója, Slawomir Skrzypek, Andrzej Kremer külügyminiszter-helyettes, továbbá számos más állami és kormányzati tisztviselő. Mindnyájan a Szmolenszk melletti Katynba tartottak, a kivégzett lengyelek kegyeleti helyére.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zseniális fotóval emlékezett Maradonára a Queen gitárosa

Zseniális fotóval emlékezett Maradonára a Queen gitárosa

Föld körüli pályára állt egy mókás kerti törpe

Föld körüli pályára állt egy mókás kerti törpe

Megsemmisíthetik a színművészetisek félévét

Megsemmisíthetik a színművészetisek félévét