szerző:
Kovács István
Tetszett a cikk?

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 5. számú választókerületében nagyjából beigazolódtak az – EP-választások eredményéből kiinduló – előzetes várakozások: nyert a Fidesz-KDNP, a Jobbik a második helyen végzett és harmadik lett az MSZP. Az egyéni országgyűlési képviselőjelölt-választás első fordulójában viszont Kissikátorban a Jobbik Magyarországért Mozgalom lett a befutó.

A kampányban minden párt fontosnak ítélte meg BAZ megye második legnagyobb városát, ezért tartott itt lakossági fórumot Schmitt Pál, Vona Gábor és Mesterházy Attila, de elment Ózdra Thürmer Gyula és Kolompár Orbán is. Vona mintegy 800 ember előtt kifejtette: a kohászváros a radikális párt erős bástyája, és úgy érzi, ott már az első fordulóban sikerül jelöltjét bejuttatni a Parlamentbe. Ezért a kampányzáróra még elküldte helyettesét, Sneider Tamás alelnököt, akire teltházas közönség várt. A fórumot az Olvasó tánctermében tartották, majd a jelenlévők  - szinte kivétel nélkül - fáklyákkal vonultak a Gyári temetőbe és megemlékeztek Solymosi Miklósnéról, akit februárban három fiatalkorú félholtra vert, és az asszony három hét múlva belehalt a sérüléseibe.

Az MSZP Budai Bernadettet tudta prezentálni a pénteki zárónapon. Így mentek neki a választásnak az esélyes pártok, és Ózdon senki nem mehetett biztosra. Kolompár Orbánnak is ott indult, bízva a régió 16-18 ezres cigány lakosságában. Ő végül a városban 175, a választókörzetben pedig 491 szavazatot könyvelhetett el.

A Lehet Más a Politika nulla és 26 közötti voksot kapott választókörönként, de így is összegyűlt 589 szavazat. A Munkáspárt az egykori kohász-bányász térségben máig nem tud magára találni, így meg kellett elégednie 260 szavazattal. A sort a MIÉP zárta, mindössze 37-en szavaztak a Csurka-pártra.

A „nagyok” viszont sorra zsebelték be a voksokat. Ózd panelházas szavazóköreiben fej-fej mellett haladt a Fidesz a Jobbikkal, és húsz körből 11-ben utóbbi kapott valamivel több szavazatot. A város 39 szavazóköréből még három külvárosi településrészen nyert a radikális párt, ám végeredményben a Fidesz 5896:5086 arányban kapott bizalmat a választóktól. Az MSZP-nek meg kellett elégednie 4191 vokssal. Különösen a cigányok által sűrűn lakott városrészekben volt nagy a különbség a Fidesz javára, vagyis Farkas Félix ózdi látogatása hatott a kisebbségiekre. A romapolitikus akkor hangoztatta: mindenki becsapta már a cigányságot és csak a Fidesztől várhatnak megoldást gondjaikra.

Sajóvárkony városrész egyik szavazókörében 137:39-re nyert a Fidesz Az országos hírű botrányairól ismert Arlón 636 voksot kapott a Fidesz, 348-at a Jobbik. Hasonló arányok születtek Farkaslyukon, Járdánházán és Domaházán. A falvakban mindössze egy helyen szerezett többséget a radikális párt. Kissikátorban, ahol MSZP-s a polgármester és fideszes a legnagyobb foglalkoztató, 286 szavazópolgárból 223-an járultak az urnához, ami a választókerület legeredményesebb szavazóköre volt 77,97 százalékos részvétellel. A kis faluban, ahol mindössze egyetlen cigány család él, 98-an akartak radikális változást, 92-en pedig Fidesz-kormányt.

A borsodi 5. számú választókerület végeredménye: Fidesz 8779; Jobbik 6905; MSZP 4191 szavazat. Jöhet tehát a második kör, ahol már az egyszerű többség is elég lesz a győzelemhez. Az már biztos, a Fidesz megnyerte az országgyűlési választást, éppen ezért előfordulhat, hogy sokan úgy gondolják, elérték céljukat és átszavaznak a Jobbikra. Néhány szocialista vezető is ettől tart, de az fel sem merült, hogy a Fidesz javára visszaléptessék Tóth István képviselőjelöltjüket, aki 4729 egyéni szavazatot kapott, vagyis 538-cal többet, mint a pártja. A fideszes Riz Gáborra viszont 177-tel, míg a jobbikos Kisgergely Andrásra 105-tel szavaztak kevesebben, mint jelölőszervezetükre.

Kovács István/Miskolc

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mit szólna, ha rájönne, Orwell 1984-éből már sok minden megvalósult Magyarországon?

Mit szólna, ha rájönne, Orwell 1984-éből már sok minden megvalósult Magyarországon?

Manfred Weber: Ha nem lenne járvány, már kizárták volna a Fideszt a Néppártból

Manfred Weber: Ha nem lenne járvány, már kizárták volna a Fideszt a Néppártból

Lenyűgöző lelet került elő az apokaliptikus Pompejiből: úr és szolgája testét rekonstruálták

Lenyűgöző lelet került elő az apokaliptikus Pompejiből: úr és szolgája testét rekonstruálták