szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A régi hatalom már, az új még nem egészen ura a helyzetnek Kirgizisztánban, ahol a népharag elűzte az elnököt. A kormányellenes lázadásban több mint nyolcvanan haltak meg. A HVG a helyszínről tudósít.

Sötétedéskor, a szemerkélő esőben is legalább százan-százötvenen gyülekeztek hétfőn a kirgiz fővárosban, Biskekben az elnöki palota előtt, ahol a díszes vaskerítésre rögtönzött plakátokat, transzparenseket aggattak, a járdára pedig virágokat helyeztek az emlékezők. „Azért jöttünk, hogy gyászoljuk az itt meghaltakat” – mondta egy idősebb férfi a HVG tudósítójának. Egy fiatalokból álló társaság pedig arról beszélt, hogy több barátjuk is az áldozatok között van. Ők is a téren voltak, amikor a múlt szerdán több ezren megrohamozták a kormányzati központot és az azóta is kitört ablakokkal, koromtól megfeketedett falakkal álló főügyészséget. Mindenfelől lőttek ránk – mutatott egy önkéntes rendfenntartó a környező tetőkre, ahonnan a szemtanúk szerint mesterlövészek céloztak a rohamrendőrökkel is szembeszálló tömegre, és több mint nyolcvan embert megöltek.

További részletek és elemzés a HVG csütörtöki számában!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megint a volt Origo-tulajdonos cége nyerte az MNB kommunikációs tenderét

Megint a volt Origo-tulajdonos cége nyerte az MNB kommunikációs tenderét

Indul az új karácsonyi dalok rohama

Indul az új karácsonyi dalok rohama

Magyarországnak 14 ezer milliárd forint uniós támogatás jutna, ha Orbán nem blokkolná a megegyezést

Magyarországnak 14 ezer milliárd forint uniós támogatás jutna, ha Orbán nem blokkolná a megegyezést