szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Jobbikról közölt vendégkommentárt csütörtökön a Die Presse című osztrák napilap Anton Pelinka osztrák politológustól.

A Jobbik nem sokkal maradt le a célul kitűzött második helyről, eredménye azonban enélkül is megdöbbentő − írta a budapesti Közép-európai Egyetemen (CEU) oktató Pelinka a konzervatív lap hasábjain. Kiemelte, hogy a párt 2009 júniusában indult először országos választásokon, akkor a szavazatok 14,8 százalékát szerezte meg, most pedig 16,7 százalékos volt a támogatottsága.

Revizionista, a trianoni békeszerződést el nem fogadó világképe sajátosan magyar, mégis egy összeurópai jelenség része a Jobbik − írta. A politológus szerint külső ellenségképet Románia és Szlovákia, a belsőt a romák és a zsidók jelentik a párt számára. A Jobbik szemében a romák és a bűnözés csaknem egyet jelentenek, a romák ellen irányuló erőszakot kollektív önvédelemmel indokolja a párt.

Meglátása szerint a Jobbikkal szövetségben lévő Magyar Gárda egyenruhája "nem véletlenül emlékeztet az SS-ére". Rámutat, hogy a rendezvényeiken használt Árpád-sávos zászló a nyilaskeresztesek jelképe is volt. A Jobbik felemelkedése azt a hagyományt folytatja, amelyet 1990 után először a MIÉP képviselt. A párt azt a felfogást vallja, amely "a politikát összeesküvések eredményének tartja". A Jobbik világképében az összeesküvések középpontját az Amerikai Egyesült Államok és Izrael jelenti, ezek a felelősek minden bajért a világban és különösen Magyarországon. A Jobbik emellett elutasítja az Európai Uniót és az európai integrációt, ebben a tekintetben "beleillik" a francia Front National és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) családjába − írta Pelinka.

A Jobbik szavazóinak összetétele azokéra a nyugat-európai pártokéra hasonlít a szerző szerint, amelyeknek a besorolása a "szélsőjobboldali" és a "jobboldali populista" között ingadozik. Kiemelte, hogy társadalmi arányuknál magasabb számban szavaznak a pártra az ország gazdaságilag elmaradott keleti részein élő, alacsony képzettségű fiatalok. Már csak ezért sem lehet a Jobbikra átmeneti jelenségként tekinteni − tette hozzá.

A párt erősségei földrajzilag egybeesnek a magyar református egyház hagyományos fellegváraival, ez elsősorban a gazdasági egyensúly hiányára vezethető vissza. "De szembetűnő, hogy a református egyház, amely az Oszmán Birodalom védelmében menekült meg az ellenreformációtól, és hagyományosan mindig is nyugatellenes − mert Habsburg-ellenes − volt, sajátos nacionalista hangokat is terem, amelyek − felerősödve − a Jobbiknál is megtalálhatók".

A politológus szerint két forgatókönyvet lehet felállítani Jobbik közeli jövőjéről. Az egyik szerint harmadik legnagyobb parlamenti erőként lépésenként alkalmazkodik a parlamentarizmus íratlan szabályaihoz, a másik szerint csak a parlamentáris demokrácia elleni agitáláshoz használja fel az Országgyűlést. A magyar demokrácia nem eléggé felkészült erre a "fundamentális ellenzékre", mert hiányzik a demokratikus konszenzus, amely összekötné a Fideszt és a meggyengült baloldalt. Ezen a talajon a Jobbik a jövőben is további sikerekre építhet − zárta írását Anton Pelinka.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Ukrán lap a Jobbik választási sikeréről

Magyarországon bejutott a parlamentbe az a párt, amely minden bajért a cigányokat, a zsidókat és a bankárokat hibáztatja – írta szerdán az országgyűlési választások első fordulójának eredményeit kommentáló cikkében a Szegodnya című ukrán napilap.

Kovács István Itthon

Kissikátor, ahol a Jobbik az élen végzett

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 5. számú választókerületében nagyjából beigazolódtak az – EP-választások eredményéből kiinduló – előzetes várakozások: nyert a Fidesz-KDNP, a Jobbik a második helyen végzett és harmadik lett az MSZP. Az egyéni országgyűlési képviselőjelölt-választás első fordulójában viszont Kissikátorban a Jobbik Magyarországért Mozgalom lett a befutó.

Lengyel László Vélemény

Lengyel László: Megüti-e Orbán a Jobbikot?

Most az a fontos, hogy Orbán mit mond és tesz a két forduló között Északkelet-Magyarországon. Elmegy-e és mit mond Edelényben, ahol akár győzhet is a szélsőjobb? Kimondja-e Pétervásárán vagy Tiszavasváriban, hogy nem fogja tűrni a rasszista uszítást és a törvénytelenséget, és kormányfőként megígérheti, se a magyar állam, se az EU fejlesztési pénzét nem kaphatja az, aki erre vetemedik? A világ várja és elvárja, hogy így tegyen.

MTI Itthon

Political Capital: kudarcnak látszó siker a Jobbik szereplése

Négy év alatt meghétszerezte, a tavalyi EP-választás óta megduplázta szavazótáborát a Jobbik, így a Fidesz legkeményebb ellenfele lehet - áll a Political Capital elemzésében. Eszerint a párt sikeresen szerepelt a vasárnapi választáson, bár eredménye kudarcnak tűnhet, mivel vezetői "mintha elhitték volna saját kampányüzenetüket, hogy az ország kétharmada jobbikos".

Budapesti pláza parkolójában bukkant fel a McLaren újdonsága, a GT

Budapesti pláza parkolójában bukkant fel a McLaren újdonsága, a GT

Karácsony a Tiborcz-perben: Emblematikus figurát kerestem az új adónem elnevezéséhez

Karácsony a Tiborcz-perben: Emblematikus figurát kerestem az új adónem elnevezéséhez

Hagyomány, egy apró csavarral: így teheti különlegessé az ünnepi menüt!

Hagyomány, egy apró csavarral: így teheti különlegessé az ünnepi menüt!