szerző:
MTI

A Jobbikról közölt vendégkommentárt csütörtökön a Die Presse című osztrák napilap Anton Pelinka osztrák politológustól.

A Jobbik nem sokkal maradt le a célul kitűzött második helyről, eredménye azonban enélkül is megdöbbentő − írta a budapesti Közép-európai Egyetemen (CEU) oktató Pelinka a konzervatív lap hasábjain. Kiemelte, hogy a párt 2009 júniusában indult először országos választásokon, akkor a szavazatok 14,8 százalékát szerezte meg, most pedig 16,7 százalékos volt a támogatottsága.

Revizionista, a trianoni békeszerződést el nem fogadó világképe sajátosan magyar, mégis egy összeurópai jelenség része a Jobbik − írta. A politológus szerint külső ellenségképet Románia és Szlovákia, a belsőt a romák és a zsidók jelentik a párt számára. A Jobbik szemében a romák és a bűnözés csaknem egyet jelentenek, a romák ellen irányuló erőszakot kollektív önvédelemmel indokolja a párt.

Meglátása szerint a Jobbikkal szövetségben lévő Magyar Gárda egyenruhája "nem véletlenül emlékeztet az SS-ére". Rámutat, hogy a rendezvényeiken használt Árpád-sávos zászló a nyilaskeresztesek jelképe is volt. A Jobbik felemelkedése azt a hagyományt folytatja, amelyet 1990 után először a MIÉP képviselt. A párt azt a felfogást vallja, amely "a politikát összeesküvések eredményének tartja". A Jobbik világképében az összeesküvések középpontját az Amerikai Egyesült Államok és Izrael jelenti, ezek a felelősek minden bajért a világban és különösen Magyarországon. A Jobbik emellett elutasítja az Európai Uniót és az európai integrációt, ebben a tekintetben "beleillik" a francia Front National és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) családjába − írta Pelinka.

A Jobbik szavazóinak összetétele azokéra a nyugat-európai pártokéra hasonlít a szerző szerint, amelyeknek a besorolása a "szélsőjobboldali" és a "jobboldali populista" között ingadozik. Kiemelte, hogy társadalmi arányuknál magasabb számban szavaznak a pártra az ország gazdaságilag elmaradott keleti részein élő, alacsony képzettségű fiatalok. Már csak ezért sem lehet a Jobbikra átmeneti jelenségként tekinteni − tette hozzá.

A párt erősségei földrajzilag egybeesnek a magyar református egyház hagyományos fellegváraival, ez elsősorban a gazdasági egyensúly hiányára vezethető vissza. "De szembetűnő, hogy a református egyház, amely az Oszmán Birodalom védelmében menekült meg az ellenreformációtól, és hagyományosan mindig is nyugatellenes − mert Habsburg-ellenes − volt, sajátos nacionalista hangokat is terem, amelyek − felerősödve − a Jobbiknál is megtalálhatók".

A politológus szerint két forgatókönyvet lehet felállítani Jobbik közeli jövőjéről. Az egyik szerint harmadik legnagyobb parlamenti erőként lépésenként alkalmazkodik a parlamentarizmus íratlan szabályaihoz, a másik szerint csak a parlamentáris demokrácia elleni agitáláshoz használja fel az Országgyűlést. A magyar demokrácia nem eléggé felkészült erre a "fundamentális ellenzékre", mert hiányzik a demokratikus konszenzus, amely összekötné a Fideszt és a meggyengült baloldalt. Ezen a talajon a Jobbik a jövőben is további sikerekre építhet − zárta írását Anton Pelinka.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Ukrán lap a Jobbik választási sikeréről

Magyarországon bejutott a parlamentbe az a párt, amely minden bajért a cigányokat, a zsidókat és a bankárokat hibáztatja – írta szerdán az országgyűlési választások első fordulójának eredményeit kommentáló cikkében a Szegodnya című ukrán napilap.

Kovács István Itthon

Kissikátor, ahol a Jobbik az élen végzett

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 5. számú választókerületében nagyjából beigazolódtak az – EP-választások eredményéből kiinduló – előzetes várakozások: nyert a Fidesz-KDNP, a Jobbik a második helyen végzett és harmadik lett az MSZP. Az egyéni országgyűlési képviselőjelölt-választás első fordulójában viszont Kissikátorban a Jobbik Magyarországért Mozgalom lett a befutó.

Lengyel László Vélemény

Lengyel László: Megüti-e Orbán a Jobbikot?

Most az a fontos, hogy Orbán mit mond és tesz a két forduló között Északkelet-Magyarországon. Elmegy-e és mit mond Edelényben, ahol akár győzhet is a szélsőjobb? Kimondja-e Pétervásárán vagy Tiszavasváriban, hogy nem fogja tűrni a rasszista uszítást és a törvénytelenséget, és kormányfőként megígérheti, se a magyar állam, se az EU fejlesztési pénzét nem kaphatja az, aki erre vetemedik? A világ várja és elvárja, hogy így tegyen.

MTI Itthon

Political Capital: kudarcnak látszó siker a Jobbik szereplése

Négy év alatt meghétszerezte, a tavalyi EP-választás óta megduplázta szavazótáborát a Jobbik, így a Fidesz legkeményebb ellenfele lehet - áll a Political Capital elemzésében. Eszerint a párt sikeresen szerepelt a vasárnapi választáson, bár eredménye kudarcnak tűnhet, mivel vezetői "mintha elhitték volna saját kampányüzenetüket, hogy az ország kétharmada jobbikos".

Levélben kérik Orbántól, hogy vegye végre komolyan a klímaváltozást

Levélben kérik Orbántól, hogy vegye végre komolyan a klímaváltozást

10 fok is lehet jövő héten, de jön az ónos eső

10 fok is lehet jövő héten, de jön az ónos eső

Az állítólagos zsaroló tagadja, hogy ő lenne az MSZP-s politikusok zsarolója

Az állítólagos zsaroló tagadja, hogy ő lenne az MSZP-s politikusok zsarolója

Telt ház lesz karácsonykor a szállodákban

Telt ház lesz karácsonykor a szállodákban

A női autótulajdonosok harmada még mindig az első kocsijával jár

A női autótulajdonosok harmada még mindig az első kocsijával jár

Ismét robbantással fenyegettek meg több közintézményt Oroszországban

Ismét robbantással fenyegettek meg több közintézményt Oroszországban